NOVA GODINA, NOVI ZAKONI: / Cijene u kafićima ostaju iste, stižu više plaće i jeftinija struja

Image
Foto: Pixsell, Marko Lukunić

Unatoč porastu PDV-a s 13 na 25 posto, koji je stupio na snagu prvog dana 2017. godine, ugostitelji su, čini se, ipak ostali pri starim cijenama kave, sokova, piva i hrane.

2.1.2017.
10:50
Pixsell, Marko Lukunić
VOYO logo

Kako piše 24 sata, kafići koji su prvog dana Nove godine radili imali su iste cijene unatoč većem poreznom davanju državi. Cijene pića i kave nisu porasle ni na Jadranu, ni u Slavoniji, ni u Zagrebu i okolici. Neki vlasnici kafića su kazali da neće dizati cijene jer se boje kritike gostiju, ali sve će zavisti od ugostitelja do ugostitelja.

'Iako se najviše priča o kavi, na njoj se još može zaraditi i njenu cijenu neću mijenjati. Cijenu sokova, piva i žestokog pića morat ću podići za kunu i zbog PDV-a, ali i jer raste njihova dobavna cijena. Promjena će biti tijekom siječnja jer nismo stigli prvi dan', rekao je vlasnik kafića iz okolice Zagreba za 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga strana

Iako mnogi ugostitelji cijene još uvijek nisu podigli, HRT javlja kako se početkom nove godine očekuje usklađivanje blagajni što će ipak dovesti do povećenja cijena u ugostiteljskim objektima.

'Sustav smo automatski podesili te se na vrijeme pripremili da od ponoći sve izlazi s ovom stopom PDV-a', rekla je Jasminka Maslov, knjigovotkinja splitskog hotela za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porezno operećenje, tvrde ugostitelji, natjeralo je najmanje desetak lokala u okolici Osijeka da s početkom godine zatvore svoja vrata.

Direktorica jednog varaždinskog hotela, Martina Višnjić, kazala je kako su se nakon ponoći cijene morale dići, a na obali će, pretpostavlja se, pričekati do početka turističke sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Tijekom zimskih mjeseci ne namjeravamo dizati cijene, a kada dođe turistička sezona sve skupa o istom ćemo razmisliti', rekao je Jozo Tomaš, direktor splitskog hotela.

Ipak šalica kave ne splitskoj rivi sada košta 12 kuna dok je prošle godine stajala 10 kuna, primijetili su gosti jednog kafića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Val dizanja cijena s obzirom na porezna opterećenja, čini se kako je ipak zahvatio cijelu Lijepu našu.

Zakon o porezu na dohodak

Od 1. siječnja na snazi je novi Zakon o porezu na dohodak kojim je osnovni osobni odbitak povećan na 3800 kuna te je jednak za sve porezne obveznike (za zaposlene je do sada bio 2600 kuna). Stope poreza od 25 i 40 posto snižene su, pak, na 24 i 36 posto, a promijenjene su i porezne osnovice pa će se stopom od 24 posto oporezivati dohoci do 17.500 kuna, a sve iznad tog iznosa po stopi od 36 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠTO SE SVE OD DANAS MIJENJA: /

Veliki vodič kroz nove zakone i propise koji su stupili na snagu 1. siječnja

Image
ŠTO SE SVE OD DANAS MIJENJA: /

Veliki vodič kroz nove zakone i propise koji su stupili na snagu 1. siječnja

Veće plaće

Oni s prosječnim i ispodprosječnim plaćama tu promjenu neće osjetiti, oni s plaćama od 6000 do 8000 kuna, ovisno o broju djece i gradu u kojem žive, imat će dodatnih stotinjak kuna u džepu. Onima iznad 15.000 kuna će plaće rasti 1000 i više kuna. Radnicima koji rade za minimalac ipak će porasti plaća 156 kuna bruto.

Te će se stope i porezne osnovice primjenjivati i kod obračuna predujma poreza na dohodak i umirovljenicima, no njima bi se tako utvrđena porezna obveza dodatno umanjila za 50 posto, a takvo će se umanjenje primjenjivati i za obveznike u lokalnim jedinicama u prvoj skupini područja razvrstanih prema stupnju razvijenosti te gradu Vukovaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povećani su i osobni odbici za djecu pa od sada osobni odbitak za uzdržavanog člana, kao i za prvo dijete, iznosi 1750 kuna, za drugo dijete 2500 kuna, itd.

Po stopi od 12 posto sada će se oporezivati samo konačni dohodak od imovine i kapitala te osiguranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novosti za honorarce

Novina je zakona i tzv. sintetičkog oporezivanja dohotka od nesamostalnog rada, samostalne djelatnosti i drugog dohotka. Tako će se sav prihod ostvaren tijekom jedne godine, npr. od plaća i autorskih honorara zbrajati i na tako utvrđeni godišnji dohodak plaćati porez po stopi od 24 posto na poreznu osnovicu do 210 tisuća kuna, a na dio iznad tog iznosa po stopi od 36 posto.

Određene uštede će za svako kućanstvo doći i od smanjivanja PDV-a s 25 na 13 posto na struju i odvoz otpada. Računi za struju bi trebali za prosječno kućanstvo biti niži oko 30 kuna mjesečno. Ipak, dodatne izdatke kućanstva će imati za gorivo jer cijene nafte rastu i ove godine teško se mogu očekivati cijene litre od devet kuna ili niže. Poskupjet će i kupnja automobila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema olakšica za prvi stan

Svi oni koji se ove godine odluče na kupnju prvog stana ili kuće više neće biti izuzeti od poreza na promet nekretnina. Ali svi će plaćati četiri posto umjesto dosadašnjih pet posto. Oko 1500 sretnika bi trebalo dobiti i subvencije države za kupnju prvog stana.

Novost je i da država od jučer nadzire svaku kunu koja vam sjeda na tekuće, devizne i štedne račune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od jučer je PDV smanjen na 13 posto i na lijesove i urne.

Mali poduzetnici do tri milijuna kuna plaćat će državi 12 umjesto 20 posto poreza na dobit. Svima ostalima taj porez smanjen je na 18 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon o javnoj nabavi

Na snagu je s početkom 2017. stupio i novi Zakon o javnoj nabavi, prema kojemu je kriterij za odabir ponude ekonomski najpovoljnija ponuda. Kriteriji za odabir najboljih ponuditelja će i dalje ostati cijena, uz odgovarajuće dodatne kriterije koje će propisati sam naručitelj, a cijena će moći biti maksimalno 90 posto ukupne strukture vrijednosti, odnosno pondera pojedinih kriterija.

Manje članarine za turističke zajednice

S početkom godine na snagu su stupile i izmjene Zakona o članarinama u turističkim zajednicama, te će članarine od početka 2017. biti manje za 5 posto, što bi, prema procjenama, gospodarstvo trebalo rasteretiti za otprilike 10 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na snazi su od danas i izmjene Zakona o računovodstvu, kojima se ukida obveza koja nije ni zaživjela, odnosno ukida se obveza primjene jedinstvenog okvirnog kontnog plana (JOKP).

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo