Poziv koji spašava život / Noćne jurnjave bolničkih vozila, stres i ponekad izjalovljene nade...RTL eksluzivno s transplantacijskim timom!

Znanje, iskustvo i hrabrost - sve to stoji iza vrhunskog tima liječnika koji izvode tranplantacije. S druge strane se događa strepnja i neizvjesnot pacijenata koji organ čekaju. Jedna i druga priča odvijaju se istovremeno.

22.2.2017.
19:25
VOYO logo

Na poziv koji spašava život - Lenka je čekala dva mjeseca. Emocije je nemoguće kontrolirati. Umirovljena medicinska sestra hitno treba novu jetru.

Obavlja se pregled za pregledom. Čekaju se nalazi i zeleno svjetlo za ulazak u operacijski blok. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam rekla, ako netko ima preči i potrebniji neka bude tako. A ako već mene čeka, neka. Neka i ja dočekam. (...) Nije me strah jer vidjela sam svega. Ja sam 35 godina radila u zdravstvu. Nemam nikakav strah, nervozu. Potpuno sam mirna", rekla nam je pacijentica Lenka Paponja.

Ali u čekaonici - nema mira. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osjećaji su naravno pomiješani. S jedne strane strah jer svaka operacija nosi rizik, naravno. A s druge strane velika nada jer novim organom zna se da će moja mama dobiti kvalitetniji i bolji život", kaže nam Lenkina kći Suzana Paponja.

"Nije me strah već to iščekivanje...Iščekivanje kroz ove sve dane, koje smo prošli u zadnjem periodu", kazala nam je sestra Nevenka Markić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo istodobno, starta i drugi tim. Posljednje pripreme u Zagrebu za odlazak po jetru. 

"Točno je 8:30... Imamo oko sat i pol, ako računamo normalnu vožnju. Jasno moramo voditi računa o našoj sigurnosti. Naš tim čine dva kirurga, dvije instrumentarke, perfuzionist. A samo vrijeme eksplantacije, ovisno o donoru traje oko dva sata", objašnjava Mirko Poljak, transplantacijski kirurg u KB Merkur.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analiza krvi, urina, rendgen srca i pluća... svi su nalazi gotovi. 

"Da, sve je u redu! Gospođa što se tiče internističke strane je dobila placet za transplantaciju jetre. Mi imamo svoj protokol kojeg uredno radimo kod svakog pacijenta. Ako je to zadovoljavajuće pacijent od nas dobije placet za transplantaciju, proslijeđujemo pacijenta anesteziologu i dalje ide priprema za transplantaciju", rekla nam je Zrinka Mišetić Dolić, internistica u KB Merkur.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Držim se ja, držim, ne mora me nitko držati! Valjda će noćas biti operacija. Ili sad odmah ili noćas", kaže Lenka.

 Daleko od pacijentice - ozbiljno lice liječnika govori sve. Jetra ne zadovoljava kriterije. I to se dogodi. Deset puta na 100 darivatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je sastavni dio posla. Ne događa se tako često. Međutim ovoga puta se dogodilo. I mi smo naš dio posla obavili. Više smo danas proveli na cesti nego što smo radili, tako da je to otežavajuća okolnost ako se tako može reći. Ona bi trebalo biti jedna od prvih, netko će je ujutro obavijestiti da taj organ nije bio dobar za nju. I da očekuje sljedeći dobar", objašnjava Mirko Poljak, transplantacijski kirurg u KB Merkur

U Zagreb se vraćaju bez jetre. Tek jutro donosi loše vijesti i do Lenke.  Transplantacija je otkazana! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne tako rijetko dogodi se da organ nije adekvatan tj. da nije zadovoljavajući. U tom slučaju mi obavijestimo pacijenta da može ići doma i da sljedeći put kad budemo imali adekvatan organ budemo ga pozvali. To već će u našem slučaju bude za par dana", izjavio je Vladimir Ostojić, kirurg KB Merkur. 

I dok se priprema otpusno pismo, u bolesničkom krevetu slažu se dojmovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobro, što je tu je. Živa sam! Ide dalje, život teče dalje. Nema klonuti. Borba je uvijek, nekom teža nekom lakša. Nisam ništa razočarana, nisam. Voljela bi da je to već sada, ali kad nije - nije. Ne može prije zore svanuti!", rekla nam je Lenka

Do drugog poziva koji znači život, Lenka će još malo pričekati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo