odaziv građana odličan / Noć kazališta - na pragu svih rekorda!

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

"Odaziv diljem Hrvatske zasad je odličan, posvuda su redovi. Ove nas je godine iznenadio i rekordan odaziv samih institucija, očekujemo da će broj posjetitelja premašiti 50 tisuća", kazao je Hini uoči otvorenja idejni pokretač manifestacije Leo Vukelić.

16.11.2013.
20:13
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Manifestacija Noć kazališta posvećena promicanju kazališne kulture svečano je otvorena večeras u Dječjem kazalištu Dubrava u Zagrebu, a prema podacima organizatora i informacijama od samih kazališta, odaziv javnosti na ovogodišnji program mogao bi naviještati rekorde posjećenosti.

"Odaziv diljem Hrvatske zasad je odličan, posvuda su redovi. Ove nas je godine iznenadio i rekordan odaziv samih institucija, očekujemo da će broj posjetitelja premašiti 50 tisuća", kazao je Hini uoči otvorenja idejni pokretač manifestacije Leo Vukelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od početne ideje do danas ostvaren je veliki napredak, a inicijativi su se priključile brojne europske zemlje, pa je manifestacija podignuta na razinu Europske noći kazališta, napomenuo je. "Važnost promicanja kazališne kulture i kulturne suradnje prepoznala je i Belgija, pa je zahvaljujući suradnji Zagreba i Bruxellesa ove godine po prvi puta organizirano svečano obilježavanje otvorenja Noći kazališta", kazao je Vukelić.

Uz velik broj posjetitelja, mahom roditelja s djecom, otvorenju su večeras nazočili brojni predstavnici diplomatskog zbora u RH, među kojima veleposlanica Belgije Nancy Rossignol, Luisa Vinton iz UNDP-a u Zagrebu, američki kulturni ataše Elisabeth Blumenthal i mnogi drugi. Ispred hrvatskog Ministarstva kulture nazočio mu je pomoćnik ministrice Vladimir Stojsavljević, a zagrebačkog gradonačelnika predstavljala je njegova stručna savjetnica Davorka Lenac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stojsavljević je istaknuo kako nije slučajno da ta noć započinje upravo u ovoj dvorani, jer ona je dio velike zagrebačke urbane tradicije – u njoj je 1967. počeo djelovati jedan od prvih zagrebačkih diskoklubova.

Rossignol je kazala kako joj je izuzetna čast najaviti gostovanje plesne predstave "Neobični svjetovi" belgijske kazališne družine Mouvements Sans Frontieres, čiji je nastup upriličen u povodu svečanog otvorenja programa. "Gostovanje belgijskih umjetnika u Zagrebu dio je dobre suradnje naših dviju zemalja i ujedno naš pozdrav Hrvatskoj u Europskoj uniji", poručila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U glavnome gradu, publici su svoja vrata večeras otvorila brojna kazališta – po svoju porciju drame, komedije, dječjih predstava i stand-up komedije Zagrepčani mogu otići u čak 27 institucija koje su prihvatile sudjelovanje u petoj po redu manifestaciji koja ima za cilj postati platforma za novi oblik dijaloga kazališta i kazališne publike. Da je njihov program Zagrepčanima interesantan očito je već iz prvih prikupljenih podataka.

"Karte za naše dvije predstave razgrabljene su još prije podneva, a red za njih protezao se duž Frankopanske, morali smo čak uvesti dodatne stolice", kazala je za Hinu Martina Matota iz Gradskog dramskog kazališta Gavelle, koje u Noći kazališta sudjeluje s dvije svoje produkcije, "Push Up 1-3" te "Antigonom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatsko narodno kazalište program je započelo već u podne promocijom knjige drama nagrađenih Nagradom za dramsko djelo Marin Držić za 2012., nakon čega je od 15 do 17 sati upriličeno razgledavanje zgrade zagrebačke nacionalne kuće. "Svake se godine iznenadimo novim rastom interesa za naše programe, a tako je bilo i ove", kazala je Hini šefica protokola zagrebačke nacionalne kuće Nataša Janković. "Obilazak zgrade privukao je petstotinjak zainteresiranih, a karte za izvedbu 'Baletnog triptiha' planule su još u ponedjeljak i to u roku od pola sata", dodala je.

Slično je i u Zagrebačkom kazalištu mladih. "Karte su puštene u prodaju tek u 19 sati, a ispred kazališta stvorila se gužva i redovi već prije 18 sati", kazala je Hini Helena Braut iz ZKM-a. "Najveća je gužva bila za predstavu 'Alan Ford', no izuzetno nam je drago što su i predstave našeg učilišta, a ukupno ih je danas tri, zabilježile iznenađujuće veliku posjećenost i gledališta su nam stalno puna", istaknula je Braut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Noći kazališta sa 133 predstave i 60-tak popratnih programa sudjeluju 94 institucije na 69 lokacija u 38 gradova diljem Hrvatske. Osim u kazališnim, njihovi posjetitelji mogu uživati i u brojnim popratnim programima – druženjima s glumcima, glazbenim performansima, te izložbama.

Većina je karata bila besplatna dok je u nekim kazalištima bila simbolična, od deset do dvadeset kuna. Program se nastavlja do duboko u noć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo