NJEMAČKA VLADA HRVATSKOM ZNANSTVENIKU ĐIKIĆU DAJE 15 MILIJUNA EURA ZA PROJEKT PROXIDRUGS: / 'Ovo je početak nove ere'

Image

Njemačko ministarstvo obrazovanja i znanosti raspisalo je natječaj Cluster4Future s ciljem promicanja gospodarstva i rješavanja gorućih problema u društvu

3.2.2021.
16:51
VOYO logo

Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić dobit će 15 milijuna eura od njemačke vlade za svoj projekt u vezi novih metoda stvaranja lijekova - Proxidrugs. Naime, njemačko ministarstvo obrazovanja i znanosti raspisalo je natječaj Cluster4Future s ciljem promicanja gospodarstva i rješavanja gorućih problema u društvu.

Đikićev projekt je pak izabran za financiranje tijekom naredne tri godine dok je Proxidrugs jedan od sedam odabranih projekata za financiranje obuhvaćeno spomenutim natječajem, piše RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TIM IVANA ĐIKIĆA DOŠAO DO VAŽNOG OTKRIĆA: /

'Otkrili smo spojeve koji su usporili ili zaustavili razmnožavanje koronavirusa'

Image
TIM IVANA ĐIKIĆA DOŠAO DO VAŽNOG OTKRIĆA: /

'Otkrili smo spojeve koji su usporili ili zaustavili razmnožavanje koronavirusa'

Mogućnost za terapiju brojnih bolesti

Proxidrugs lijekovi specifično mogu potaknuti razgradnju proteina relevantnih za nastanak bolesti. Ovakva strategija mogla bi ciljano djelovati na 80 posto proteina koji su do sada pripadali kategoriji "undruggable", tj. onima za koje je teško proizvesti klasične lijekove.

Proxidrugs tehnologije otvaraju potpuno nove mogućnosti za terapiju brojnih bolesti, uključujući tumore, zarazne i neurodegeretivne bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o projektu uspostavljenom kao regionalna mreža partnera iz akademske zajednice i industrije koja pokriva čitav lanac vrijednosti, od bazičnih do translacijskih istraživanja. Na Sveučilištu Goethe gdje Ivan Đikić radi, u tom smislu će se uspostaviti Frankfurtski centar za inovacije i tehnologije (FCiT), kao središte zaduženo da konzorciju pruži potrebnu tehnologiju.

Đikić: 'Naš budući uspjeh ovisit će o otvorenoj znanosti'

"Bliska suradnja svih partnera, od akademije do industrije, označava svojevrsni početak nove ere u razvoju lijekova u regiji Rajne-Majne, koja je poznata kao apoteka Njemačke upravo zbog postojanja brojnih farmakoloških kompanija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

24.09.2020., Rijeka - Interdisciplinarni znanstveni skup posvecen virusu COVID-19 pod nazivom "Advancement in Virology Research & an Opportunity to Improve International Impact of the University of Rijeka". Na skupu u prostoru Gradjevinskog fakulteta govorili su: Ivan Djikic, Daniel Rukavina, Stipan Jonjic i Snjezana Prijic Samarzija. Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Naš budući uspjeh, ovisit će upravo o timskom radu i otvorenoj znanosti, što će rezultirati učinkovitijim prijenosom znanja prema razvoju uspješnijih metoda u stvaranju lijekova. A to je, nedvojbeno, jedan od najvećih izazova u medicinskim istraživanjima današnjice", prenosi RTL izjavu Ivana Đikića, redovitog profesora Medicinskog fakulteta Geothe Sveučilišta u Frankfurtu.

"Proxidrugs predstavlja nastavak razvoja inovativnih projekata u biomedicinskom polju na Goethe Sveučilištu. Sinergija snažnih partnera u znanosti i istraživačkoj industriji, rezultirat će vidljivim i globalno značajnim doprinosom u vrlo aktualnom području istraživanja lijekova", rekao je profesor Enrico Schleiff, inače čelna osoba Goethe Sveučilišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo