CETVERO UHICENIH / Nitko ne zna gdje je zavrsilo 200 litara opasnog otpada

9.5.2015.
14:26
VOYO logo

Zupanijska drzavna odvjetnica Gordana Krizanic potvrdila je kako je jedna od djelatnosti osumnjicene tvrtke iz Matulja, iz Primorsko-goranske zupanije, upravo prikupljanje i skladistenje opasnog otpada.

Svu cetvoricu osumnjicenika policija je jucer uhitila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugroza medutim nije zavrsila jer jos nije poznato gdje je osamnaest bacava koje sadrze svaka oko dvjesto litara opasnog otpada.

88 bacava zavrsilo u prirodi

Postoji osnovana sumnja, istice se u priopcenju, da su 32-godisnji prvoosumnjicenik i cetrdesetogodisnji drugoosumnjicenik, kao djelatnici, i 41-godisnja odgovorna osoba poduzeca sa sjedistem u Matuljima, s treceosumnjicenikom (41) u travnju 2015. dogovorili ilegalno zbrinjavanje opasnog otpada iz skladista tvrtke koje se nalazi u Pazinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navedeni otpad je 30. travnja, prema prethodnom dogovoru, preuzeo treceosumnjicenik u 88 bacava koje je, bez Prateceg lista za otpad, protivno Zakonu o odrzivom gospodarenju otpadom, u razdoblju od 30. travnja do 6. svibnja prevezao teretnim vozilom na dvanaest lokacija na podrucju Karlovacke zupanije te odbacio u okolis, navodi ZDO Karlovac.

Karlovacko Zupanijsko drzavno odvjetnistvo predlozilo je sucu istrage Zupanijskog suda u Karlovcu odredivanje istraznog zatvora protiv osumnjicenika zbog opasnosti da osumnjicenici uniste dokaze ili tragove vazne za kazneni postupak ili pokusaju utjecati na svjedoke. ZDO takoder smatra kako postoji opasnost da ce osumnjicenici ponoviti ili dovrsiti zapoceto kazneno djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pronadeno 60 bacava

Prema rjecima voditelja tima strucnjaka zupanijskog Stozera za zastitu i spasavanje Gorana Frankovica do sada je pronadeno 60 bacava, a jucer objavljen podatak Centra 112 o pronalasku 63 bacve bila je pogreska.

Javna vatrogasna postrojba Karlovac spremna je i danas na sto zurnije odvozenje bacava koje bi mogle biti pronadene, jer je razlika od utovarenih u Pazinu i pronadenih u okolisu jos uvijek osamnaest komada sa po 200 litara opasnog otpada svaka, sto je velika ugroza koja se mora rijesiti, rekao je Frankovic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U do sada pronadenim bacvama ukupno je 15 tona opasnog otpada koji je zbrinut u Vojnicu, u specijaliziranoj tvrtki CIAK, zajedno s oko pet tona zagadenog tla i bilja s dvije lokacije gdje je iscurila izvjesna kolicina sadrzaja bacava i nagrizla travu.

Puno posla za sve

Gradonacelnik Karlovca Damir Jelic kasno sinoc je priopcio da se na rjesavanju ove velike opasnosti do sada angazirao velik broj ljudi - osim policije, vatrogasaca i djelatnika tvrtke Cistoca teren su obilazile i dojavljivale pozicije bacava razne udruge, mjesni odbori i gradske cetvrti, ali i temeljni ogranci HDZ-a i HSS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cetvorica osumnjicenika su jucer nakon kriminalistickoga istrazivanja predane pritvorskom nadzorniku Policijske uprave karlovacke, a potom su uz kaznenu prijavu dovedeni na tzv. 'prvo ispitivanje' na karlovacko Zupanijsko drzavno odvjetnistvo.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo