sve poslove obavlja u tišini /

Nitko ga ne dira niti proziva: što o gorućim problemima u zdravstvu kaže neprimjetni Kujundžić?

Jedan od najvećih i najtežih resora u Vladi ima jednog od najneprimjetnijih ministara - Milana Kujundžića koji je bio gost RTL Direkta

8.2.2017.
22:49
VOYO logo
Image
Promijenio je naziv ministarstva.... /

Ministarstvo zdravstva: jedan od najvećih i najtežih resora u Vladi ima jednog od najneprimjetnijih ministara

Image
Promijenio je naziv ministarstva.... /

Ministarstvo zdravstva: jedan od najvećih i najtežih resora u Vladi ima jednog od najneprimjetnijih ministara

Za divno čudo i sasvim suprotno dosadašnjoj praksi ministra zdravstva nitko ne dira, nitko ga ne proziva, nitko se ne žali na njegove odluke a nitko i ne zna je li ikakve odluke odnio. Jedan od najvećih i najtežih resora u Vladi ima jednog od najneprimjetnijih ministara - Milana Kujundžića koji je bio gost RTL Direkta.

Zvali smo vas jučer upravo zato što vas nigdje nema, nitko ne zna što radite i vi nam onda danas pokvarite priču i objavite ovaj dosta velik plan obnove bolnica. To je projekt koji ste naslijedili od gospodina Nakića ili ste vi to sad baš složili u ova tri mjeseca?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja zapravo ništa ne uspijevam sam kao što ne mogu sam riješiti niti u bolnici jer je u timu uvijek više ljudi. Moji suradnici uz malo moje pomoći uspjeli su u stotinjak danaa napraviti ovaj projekt. To je gotova stvar što se tiče financiranja, sad ih trebamo pretvarati u život.  

Kad će se to realizirati i što konkretno treba donijeti pacijentima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaka bolnica ima svoj program i nešto će graditi, a nešto kupovati, nešto renovirati, no to će biti pozitivan pomak za djelatnike i pacijente.  

Vratimo se na našu temu, dosad su ministri zdravstva redovito bili među najomraženijima - većina poteza se dočekuje na nož - vas se gotovo i ne spominje - je li to vaša strategija? Oprezno, tiho...

Hrvatski zdravstveni sustav otprilike živi već 150 godina i on je kvalitetan. Zato bi sve velike najave značile destabilizaciju, treba ga samo popravljati i sačuvati. Vjerujem da tihim radom sa znalcima i uz pomoć cijele nacije možemo sačuvati sustav.

Nikakve reforme ne trebaju, a opet ovakav sustav je neodrživ. Dugovi u zdravstvu su više od 4 milijardi kuna - dospjelih dugova preko milijardu,  rokovi plaćanja su po godinu dana - jeste li se uhvatili tog problema?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi imamo puno problema u zdravstvu, ali svi su rješivi. Najvažnije je znati sačuvati ljudske resursi i količina novca, financija. S financijama koje mi izdvajamo za zdravstvo teško će biti držati sustav na suvremenoj razini, s novim skupim lijekovima i tehnologijama. O tome treba otvoriti dijalog.

Izjavili ste jednom da ne treba blatiti prethodnike, i Siniša Varga je vidjeli smo prema vama bio blag - nastavljate li vi provoditi njegov masterplan bolnica?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spajanje bolnica je funkcijsko i tu će biti manja ušteda i tu smo postigli konsenzus sa vlasnicima bolnica, županijama. Tu će biti pomak u kvaliteti, no možemo probati s uštedom na lijekovima, što se tiče racionalizacije.

Što je s potezima vašeg prethodnika iz HDZ-a Darija Nakića - 150 kuna za nehitne pacijente, poskupljenje dopunskog - jeste li zaustavili sve njegove projekte?

Ja koji sam dežurao do prije tri mjeseca i tako već zadnjih 35 godina, znam kako sustav funkcionira. 50 posto pacijenata koji su sada negdje na Rebru ili tako negdje, nisu trebali doći na hitni bolnički prijam. Na tom ćemo modelu poraditi.

Hoće li dopunsko ići gore?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne.

Svi znamo da liste čekanja nikad neće nestati - ali evo vaši službeni podaci kažu - ortodontska terapija se čeka 635 dana, kolor dopler vena godinu dana - brojke su nevjerojatne - tu nam neke promjene ipak trebaju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promjene trebaju, i to u stupnju žurnosti jer neki gube, a drugi se žure, a ne trebaju se žuriti. Idemo se razgovarati s brojevima, a ne ispraznim pričama.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo