Informatička industrija rapidno raste / Nisu svi Slavonci otišli u Irsku: mladi koji su ostali, svoju šansu vide u programiranju

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Informatička industrija rapidno raste, proizvodi se prodaju po cijelom svijetu, plaće su veće od hrvatskoga prosjeka, a uredi poput onih iz filmova

8.11.2016.
18:45
Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

Damir Šerfezi, programer u Inchoo iz Osijeka još je na fakultetu zavolio programiranje pa mu je ljubav prema računalu osigurala posao. 

"Primijetio sam da je bilo potrebno nekakvo predznanje za to, tako da upisao sam tečaj. Imali smo svog instruktora, radili smo, ali se uglavnom svelo na to da je dosta toga sam kod kuće odradim", izjavio je Damir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi za plaću veću od hrvatskog prosjeka. I u nesvakidašnjem radnom prostoru jedne pionirske osječke informatičke tvrtke. U osam godina su s jednog narasli na pedesetak zaposlenih, i to bez kune kredita, a kažu i da sveučilišna diploma ne jamči dobrog radnika. 

"Dosta velik broje ovdje u drop off-u upisali su faks, ali su vidjeli da na njemu neće baš mnogo naučiti programirati. Onda su odustali i samostalno krenuli u učenje programiranja. I onda kao takvi su nam izuzetno zanimljivi", dodaje Tomislav Bilić, vlasnik Inchoo Osijek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Informatička industrija Slavonije i Baranje raste, zarađuje na domaćem i stranom tržištu. S prihodima od 113 milijuna kuna lani, potrebe za radnom snagom rastu. A s druge strane želja za životom kod kuće s plaćom od pet do 15 tisuća kuna, napunila je informatičke škole.

"Vidjeli su svoju šansu, konkretno u našoj osječko-baranjskoj županiji, to je vrlo traženo zanimanjei nedostaje stručnjaka koji mogu obavljati te poslove", smatra Eduard Kuzma, ravnatelj Škole Edunova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Polaznici se nadaju budućnosti u brzorastućem IT sektoru koji zapošljava više od petsto ljudi. 

Iako je potražnja velika, takva je i konkurencija. No stručnjaci kažu, svatko bi trebao pokušati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da nađe negdje neki problem i da poželi da to bude nekako drugačije. E sad kad on to pomželi, onda će se motivirati, a motivacija će ga dovesti do toga da se uhvati ukoštac sa svim tim tehlnologijama koje su dostupne i to mu je onda pravi put kako da nađe posao", dodaje Tomislav Jakopec, predavač web programiranja u Školi Edunova.

Nova perspektiva ostvara se u Slavoniji - izvoz softwarea je u odnosu na lani porastao čak petsto posto. Što jamči dobre i stabilne plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo