tihi štrajk / Ništa od prisilnog stečaja: 'Nikakav partner neće moći spasiti 3. maj ako radnici ne dobiju plaće'

Sindikalisti kažu da su radnici dovedeni pred zid, a postojeća ih Uprava ne može izvući

24.10.2018.
18:50
VOYO logo

Iako se današnji dan najavljivao kao dan D za riječki Treći maj ništa konkretno se nije dogodilo. Navršio se 61 dan neprekidno blokiranog računa, ali nije pokrenut prisilni stečaj.

Nakon 20 dana deblokiran je račun pulskog Uljanika. Dio sindikalista obaju brodogradilišta sastali su se u Rijeci te poručili da su radnici dovedeni pred zid, a postojeća ih Uprava ne može izvući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trećemajci ni danas ne rade. U tihom su štrajku, ali nisu napustili brodogradilište.

"Nervoza je iz trenutka u trenutak sve veća i veća i oni su sve više ogorčeni na cijelu situaciju", rekao je Tomislav Brzica, član Štrajkaškoga odbora 3. maja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plaće nema pa je u posljednjih mjesec dana otišlo bar dvjesto radnika.

"Kad vidite da svi strojevi stoje ugašeni, da sve dizalice stoje da ne rade, da radnici unutra šetaju i pitaju se šta će bit sutra, a nemamo nažalost ni odgovore sad trenutno, onda nije situacija baš tako dobra", kaže Mladen Bučar, član Kriznoga stožera 3. maja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato su za isti stol u Rijeci sjeli sindikalisti obaju brodogradilišta. Poručuju kako su svi radnici dovedeni pred zid, a postojeća ih Uprava ne može izvući.

"Jer ako oni neće dobit ovu i sljedeću plaću to će se raspasti, a onda više nikakav preustroj, nikakav partner neće moći to pokrenuti", zaključio je Siniša Kosić, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikalisti kažu kako žele opstojnost brodogradnje i u Puli i u Rijeci i očekuju promptno reagiranje Zagreba.

"Dogovoreno je da će nas podržati cijela Hrvatska u mogućim štrajkovima solidarnosti ako ne bude dosta ovo što je bilo do sada", kaže Đino Šverko, istarski povjerenik Sindikata metalaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trećem maju od danas stečaj visi nad glavom jer su 61 dan u blokadi. Četiri vjerovnika ne popuštaju.

"Sada po službenoj dužnosti u principu sama Uprava može donijeti prijedlog za stečajni postupak. Međutim ostaje prostor od 21 dan ako ona to ne učini, može učinit neki vjerovnik", objašnjava Juraj Šoljić, član Kriznoga stožera 3. maja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje je hoće li se škverovi ovoga puta izvući i kako će nakon toga uopće izgledati.

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo