SLAVKO LINIĆ ZA RTL DIREKT / 'Nisam uvjeren u Milanovićeve demokratske principe, demokracija je dozvoljena tamo gdje njemu odgovara'

'Zlatko Komadina mora biti oprezan, mora postaviti kontrolu i nadzor izbora. Nema poštenja, ni u SDP-u jer Milanović želi vlast. Pokazao je i u bitci za vladu kako prelazi sve moguće granice koje SDP inače tolerira', rekao je bivši SDP-ovac Slavko Linić u razgovoru za RTL Direkt

12.1.2016.
22:44
VOYO logo
Image
unutarstranačke bitke /

Zaoštrava se utrka za čelo SDP-a: tko podržava Milanovića, a tko Komadinu?

Image
unutarstranačke bitke /

Zaoštrava se utrka za čelo SDP-a: tko podržava Milanovića, a tko Komadinu?

Nakon što je Zlatko Komadina objavio da će biti protukandidat Zoranu Milanoviću u utrci za predsjednika SDP-ana unutarstranačkim izborima 12. ožujka, počelo je opredjeljivanje viđenijih članova.

Dok jedni vjeruju da Milanović stranku vodi u pravom smjeru i jedini je sposoban vratiti SDP na vlast, drugi kažu da je sažetak njegove vladavine autokratsko vođenje stranke i pet izgubljenih izbora, što zahtijeva hitne promjene. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim povodom u RTL Direktu razgovarali smo s bivši članom SDP-a i bivšim ministrom financija Slavkom Linićem.

Je li vas iznenadila najava Zlatka Komadine da bi abolirao vas i neke druge bivše članove pobijedili li na izborima za predsjednika SDP-a?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
potvrdio kandidaturu za predsjednika /

Komadina najavio 'aboliciju' isključenih članova: 'Želim bolji SDP, bez autokratske vladavine'

Nije me iznenadilo jer ne smatram da je za Komadinu, kao i za mene, važan povratak u SDP. Važna je poruka u kojoj je Milanović osoba koja se obračunava sa svim svojim neistomišljenicima, sa svim ljudima koje on smatra da ga ugrožavaju neovisno o njihovom znanju, sposobnosti i iskustvima, za razliku od Komadine koji tradicionalno ono što je bilo prisutno u SDP-u nastoji okupljati ljude koji nešto znaju, koji mogu doprinjeti stvaranju programske osnove SDP-a, a sve okrenuto prema interesima birača. Mislim da je Komadina time htio poslati poruku svima koja je razlika u vođenju stranke ako bi on bio izabran.

Biste li se vi vratili u SDP i što biste donijeli stranci? U međuvremenu ste imali epizodu na parlamentarnim izborima, niste dobro prošli i nakon toga rekli ste da se zapravo više ne biste bavili politikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budimo iskreni, imam i puno godina i smatram da se Zlatko Komadina, ako uspije u izborima, treba okružiti mlađim ljudima punim energije koji zaista mogu i politički raditi u stranci. Ja i zadnjih osam godina nisam bio jako ili uopće aktivan u političkom životu stranke ako gledamo na rad u pojedinim tijelima i forumima. Moj rad se uvijek okrenuo programima SDP-a koje sam branio kroz Sabor ili kao ministar. Prema tome u ovom trenutku smatram da je stranka u vrlo teškoj poziciji, da je ogromna nesloga, sukobi, da su otvorene borbe pojedinaca unutar stranke i da će Komadina trebati snažnu ekipu da mu daje potporu u tome da kosolidira stranku i da ju vrati prema socijaldemokratskim načelima koji su onda daleko bliži biračima koji su skloni SDP-u.

Kažete da će trebati tu ekipu, znači vjerujete u to da može pobijediti Milanovića?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biranje je i odluka svakog člana stranke. Milanović nije imao vremena za članove stranke, nije smatrao da se s njima treba družiti, nije im uopće posvetio određenu brigu.. Sve to članovi pamte. Za razliku od Komadine koji se voli družiti sa članstvom, voli ih poslušati, komunicirati s njima. Prema tome rad stranke znači i poznavati mnoge članove, slušati njihove probleme i sugestije. Smatram da je i u dosadašnjem radu Komadina pokazao daleko više volje da se bavi tim poslom i da bi mogao imati veće uspjehe. 

Svrstavanje je već počelo. Poznavajući stvari u SDP-u, što mislite tko će potporu dati Milanoviću, a tko Komadini?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važno je što će se događati s organizacijama u Dalmaciji i Slavoniji. Budimo iskreni, jako je važno kako će se opredijeliti Josip Leko, Tonino Picula i Zvonimir Mršić te oni ljudi čije mišljenje žele čuti članovi stranke, ali i građani Hrvatske.

Vjerujete li u poštene izbore? Milanović kao potvrdu da je SDP demokratska stranka navodi i vaš primjer, odnosno isključenje na Glavnom odboru?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U demokratske principe Zorana Milanovića ne bih bio uvjeren. To vam pokazuje slučaj Istre, gdje su njegovi puleni, koji se vole hvaliti svojim pravnim sposobnostima, zabranili kandidiranje dvoje članova na izborima. To govori da je demokracija dozvoljena tamo gdje odgovara Milanoviću. Zlatko Komadina mora biti oprezan, mora postaviti kontrolu i nadzor izbora. Nema poštenja, ni u SDP-u jer Milanović želi vlast. Pokazao je i u bitci za vladu kako prelazi sve moguće granice koje SDP inače tolerira. Nema tu povjerenja.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo