makarska rivijera / Nijemci zgroženi zlostavljanjem napustili Hrvatsku: 'Većinu života proveli su u kavezu, zatrpani svojim izmetom'

Image
Foto: Wikipedia

Njemačka obitelj prijavila je zlostavljanje pasa

28.8.2018.
8:07
Wikipedia
VOYO logo

Odmor njemačke obitelji u makarskom Velikom brdu iz očekivane idile je pretvoren u noćnu moru.

Naime, Nijemci koji su boravili u jednoj od vila su ostali zgroženi držanjem pasa u nehumanim uvjetima, prema njihovoj ocjeni

"Ovo nije prvi slučaj nad kojim se strani državljani zgražaju i koji nam prijavljuju jer su nemoćni po pitanju pomoći napaćenim životinjama", rekli su za Slobodnu Dalmaciju u turističkoj agenciji Prominens preko koje je stigla njemačka obitelj.  

"Mi smo njemačka obitelj koja je bila na odmoru u Velikom brdu i primijetili smo loše ponašanje prema životinjama u neposrednom susjedstvu kuće u kojoj smo odsjeli. Dva psa većinu su vremena, a vjerojatno i života, proveli u malim kavezima s lijeve strane ulice. Nisu imali igračaka, a ni ništa slično čime bi se zabavljali cijelo vrijeme koliko smo tu bili na odmoru. Dno kaveza, pogotovo zadnji dio, bilo je prekriveno izmetom, a zdjele za hranu i vodu su bile prekrivene zelenim algama. Vlasnike nikako nismo vidjeli da su ih izveli u šetnju, a ni da su ih uopće posjetili, tako da vjerujemo da su jadni psi većinu svog života proveli u kavezu, zatrpani svojim izmetom.

Pokušali smo razgovarati s vlasnicima, ali su nam kazali da odemo čim smo počeli govoriti o psima. Rekli su nam da je Hrvatska moderna, orijentirana na budućnost, zemlja sa strogim i visokim zakonima o zaštiti životinja, pa smo uvjereni da se slažete s nama kada kažemo da su uvjeti u kojima te životinje žive neprihvatljive", napisali su gosti agenciji u emailu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Horor na farmama: Aktivist poznate udruge za zaštitu životinja otkrio zlostavljanje ovaca na 25 farmi

Nijemci su se obratili i udruzi za životinje "Šapama od srca" koji su ih savjetovali da pošalju prijavu Odjelu za komunalne djelatnosti Grada Makarske s opisom, dokazima i slikama uvjeta u kojima psi borave. A prijava je poslana i direktno na veterinarsku inspekciju.

"Komunalni redari su izašli na teren, to znamo iz dopisivanja s turistima i poručili su im da se udalje s lokacije gdje su psi jer je vlasnik jako ljut. Što su redari poduzeli po tom pitanju ne znamo, e-mailom smo pokušali dobiti odgovor na više pitanja koja nas zanimaju no do sada odgovora još uvijek nismo dobili.

Ovakvih slučajeva, a i puno gorih ima nažalost puno. Po cijeloj Dalmaciji ima puno slučajeva ovakvog držanja pasa, psi su zatočeni u malim boxovima bez vode i hrane, u izmetu koji se ne čisti mjesecima, na lancima, bez hlada... a vlasnici ih zovu džukelama i čukovima. Dojave i poruke koje mi vidimo i dobijemo u inbox su za plakati", kažu iz Udruge "Šapama od srca", piše Slobodna Dalmacija. 

Siniša Mračević, komunalni redar, potvrdio je kako su kolege izašle na teren kroz 20 minuta od prijave, međutim nisu zatekli ni približno opisanu situaciju. Psi su lovački, vlasnik im je član lovačke udruge, a uvjeti u kojima su ih zatekli bili su po njima zadovoljavajući. Razloga za daljnje djelovanje i prosljeđivanje prijave veterinarskom inspektoru koji je iz Imotskog nije bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U okviru naših nadležnosti mi nismo utvrdili nepravilnosti po pitanju smještaja ta dva lovačka pasa. Prigovor gošće se odnosio na nedovoljno često išetavanje pasa iz njihovih boxeva. U razgovoru s vlasnikom doznali smo suprotno i ono što smo mi uočili na terenu nije odgovaralo prijavi.

"Psi imaju dovoljno veliku kućicu, vode i hrane, dobro su uhranjeni i vlasnik nam je rekao da ih često izvodi u šetnju i posjećuje pse. I u tom trenutku smo vlasnika pronašli uz njih", rekao je komunalni redar dodajući da prema prosudbi njegovih kolega redara koji su bili na terenu opravdanosti za prijavu nije bilo.

Kako god, njemačkoj obitelji odmor na makarskoj rivijeri neće ostati u lijepom sjećanju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo