neizvjesnost / Ni pet dana prije početka mjeseca svibnja, poslodavci s padom prometa ne znaju hoće li imati financijsku pomoć

Iz Vlade su dosad poručivali da će poduzetnicima s padom prometa pomagati dok to državne financije budu mogle izdržati.

25.4.2021.
21:00
VOYO logo

Lijepo vrijeme vratilo je šušur na hrvatske ulice i trgove, druženja i ispijanja kava i barem privid starog normalnog. Povećanje prometa jedva su dočekali ugostitelji koji grcaju u financijskim problemima. Pune terase će pomoći, ali bez vladinih mjera, poručuju, preživljavanje je neizvjesno. No, hoće li financijsku pomoć imati i u svibnju, poslodavci s padom prometa ne znaju ni pet dana prije početka mjeseca. 

Sunce je izmamilo van građane i u Splitu i u Zagrebu i u Osijeku. Terase ugostiteljskih objekata napokon ispunjavaju svoj smisao.

"Koje su teme na stolu? O, pa svašta. Poslovi, dečki, društvo. Svašta. Puno nam znači promijeniti malo, do sad smo evo godinu dana bili u kućama i znači nam izaći na terase malo vidjeti neke druge ljude", rekla je Martina Granoša, Osijek.

"Voljela bih i da otvore klubove da možemo počet malo normalnije živit. Ovo je, naravno, puno bolje nego je bilo s ovim lockdownom, ali nedovoljno", rekla je Nera Toth, Osijek.

Stožer u klubove još ne da, ali prvi pravi proljetni dani mogli bi olakšati krizu ugostiteljima.

"Život ne može stati. Ne možemo se mi sad zbog ove situacije vratit u pećinsko doba pa će nam muškarci ić po šumi lovit veprove", kaže Zrinka Mandir, Split.

"Ništa se ne radi već godinu dana. Ugostiteljima inače nije nešto dobro, pogotovo sad ovo državni poticaji šta davaju, mislim da to neće pomoć ništa. Ovako imaju neki promet, nešto su okrenili i mogu preživiti", priča Leon Sunara, Zagreb.

Bolje jest, ali ni blizu dovoljno za prebroditi krizu koja traje više od godinu dana, kažu ugostitelji.

"To je sve daleko od zadovoljavajućeg. Mi smo, recimo, ožujak završili na 35 posto prometa, a travanj je još gori, mi ćemo završit negdje na 30 posto prometa. Preživljavamo, čisto da pokrijemo taj neki cash flow da možemo platiti dobavljače. Preživljavamo i čekamo 2022. vjerojatno", priča Ivan Orešković,vlasnik ugostiteljskog objekta. 

No, neizvjesnost ih uništava jer ni pet dana prije kraja mjeseca ugostitelji još uvijek ne znaju hoće li se produžiti mjere za očuvanje radnih mjesta. Iz Ministarstva su tek najavili sastanak idućih dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Još muka za ugostitelje /

Svi oni ugostitelji koji imaju pad prometa od 60 posto ne mogu dizati kredite: 'Nije poslovno mudar potez dati zajam onome tko ne posluje dobro'

Image
Još muka za ugostitelje /

Svi oni ugostitelji koji imaju pad prometa od 60 posto ne mogu dizati kredite: 'Nije poslovno mudar potez dati zajam onome tko ne posluje dobro'


"Smatramo jako lošim da se vlada ovako igra gospodara života i smrti jer to je doista ono što ove mjere znače za poduzetnike - život ili smrt", ističe Maruša Stamać, glasnogovornica udruge Glas poduzetnika.

Kažu da je čekanje odluke o mjerama iz mjeseca u mjesec nepošteno prema ugostiteljima jer čak i kad bi se gospodarstvo potpuno otvorilo, efekti krize će se dugo osjećati.

"Ove mjere bi trebale ići do kraja godine. Barem. A onda ćemo vidjeti što i kako dalje. Smatramo da bi vlada trebala donijeti upravo takvu odluku da unaprijed kažu do kad će biti te mjere kako bi poduzetnici na to mogli računati", kaže Stamać. 


Iz Vlade su dosad poručivali da će poduzetnicima s padom prometa pomagati dok to državne financije budu mogle izdržati. A 13 mjeseci od prvog lockdowna Marićeva blagajna je sve praznija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo