'NI CRIJEP NIJE SMIO OTPASTI, A IMAMO MRTVIH': / Razorene kuće uopće nisu imale armature; Arhitekt: 'To je kriminal'

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

'Sve što je rađeno kroz obnovu trebalo je proći u potresu gotovo pa netaknuto. Eventualno je moglo doći do padanja žbuke. Tu ni crijep nije smio opasti, a imamo mrtvih.

4.1.2021.
20:59
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Razorni potres koji je poharao Petrinju, Glinu, Sisak i okolicu, potaknuo je pitanje odgovornosit za (ne)kvalitetno obnavljanje kuća na Baniji nakon Domovinskog rata jer sve je više tvrdnji da su se kuće urušile i zbog toga što nisu kvalitetno građene tijekom obnove koju je provodila država od 1995. do 2000. godine. Kao dokaz tome vlasnici razorenih kuća navode da u njima nema željeza, odnosno armature, piše danas Večernji list.

List navodi mišljenje dobro upućenih da su se poslovi obnove nakon rata dijelili po "babi i stričevima" te da su se poslovi dobivali na osnovi dobre veze. Sugovornici Večernjeg lista tvrde da je tvrtkama koje su dobivale te poslove država 70 posto plaćala u novcu, a 30 posto u dionicama, kao i da su oni s dobrim vezama dobivali dionice vrijednih tvrtki, dok su drugima pripale gotovo bezvrijedne dionice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'DOGODILO SE NEŠTO KRIMINALNO': /

Uskok traži istragu o poslijeratnoj obnovi petrinjskog područja; Vanđelić: 'Neće biti milosti'

Image
'DOGODILO SE NEŠTO KRIMINALNO': /

Uskok traži istragu o poslijeratnoj obnovi petrinjskog područja; Vanđelić: 'Neće biti milosti'

Odgovornost se može utvrditi?

Zagrebački arhitekt Marin Račić rekao je za Večernji list da se kućama obnavljanima nakon rata u ovom potresu nije trebalo baš ništa dogoditi. "Sve što je rađeno kroz obnovu trebalo je proći u potresu gotovo pa netaknuto. Eventualno je moglo doći do padanja žbuke. Tu ni crijep nije smio opasti, a imamo mrtvih. To nije ništa drugo nego kriminal", smatra Račić.

Dodao je da se svi projekti trajno čuvaju, vjerojatno u gradskim arhivima i da se i danas može sve utvrditi. Kaže da se može doći do svih onih koji su sudjelovali u obnovi i jasno vidjeti tko je što radio, tko je na što stavio potpise, koliko je to plaćeno. "Sve to negdje treba postojati i ako je netko napravio propuste, za njih treba odgovarati", kaže Račić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvjeren je i da su male šanse da su propusti napravljeni prije dobivanja građevinske dozvole jer, kako objašnjava za Večernji list, arhitekti i inženjeri građevinarstva koji su odgovorni za sve postupke do dobivanja građevinske dozvole na svu dokumentaciju stavljaju vlastiti potpis i osobno odgovaraju za propuste. Po njemu su veće šanse da se nešto krivo dogodilo u vrijeme gradnje i nadzora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo