projekt 'Zaželi' / Nezaposlene žene dobivaju novu šansu uz pomoć novca iz EU fondova: njih 7.500 brinut će za oko 30.000 starijih i nemoćnih

Kata i Božica posao su dobile u sklopu projekta zapošljavanja žena 'Zaželi', koji se financira s milijardu bespovratnih kuna iz Europskog socijalnog fonda

19.3.2018.
19:15
VOYO logo

Mladi ste i zdravi, no svejedno vam je gotovo nemoguće pronaći posao. Probajte sad zamisliti u kakvoj su situaciji nezaposlene žene s invaliditetom, one starije od 50 godina, žrtve obiteljskog nasilja ili bivše štićenice domova za djecu? Upravo zato, baš one, sada dobivaju novu šansu uz pomoć Ministarstva rada, lokalne zajednice, udruga i onog najvažnijeg: novca iz Europskih fondova.   

Posljednja dva mjeseca Mato i Ana Roso bezbrižnije žive, jer o njima se brinu domaćice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"One su toliko uslužne i da njih nema ja ne znam što bih, ja sam nepokretna 80 posto na štakama sam, da ih nema ne znam kako bih funkcionirala", kazala nam je Ana Roso, dok je Mato Roso nadodao:

"20 dana je baka bila u bolnici ja nikad nisam bio bez ručka, uvijek i na vrijeme."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadovoljstvo je obostrano.

"Ja nisam godinu dana bila zaposlena. Tako da mi puno znači da pomognem ljudima i da ih razveselimo da im netko dođe u posjet", priča Kata Židić iz Mrzovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pomognemo oko ručka, suđe oprati, spremiti, malo po terasi po kući, sve što oni ne mogu zbog zdravstvenog stanja", prepričava zaposlenica Božica Penava.

Kata i Božica posao su dobile u sklopu projekta zapošljavanja žena "Zaželi", koji se financira s milijardu bespovratnih kuna iz Europskog socijalnog fonda. Zaposlit će se tako sedam i pol tisuća žena, a brinut će se za oko 30 tisuća starijih i nemoćnih osoba. Žene će biti zaposlene na 24 mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobivaju minimalnu plaću, dobivaju sve troškove prijevoza od kuće do posla i tijekom radnog vremena jer smo htjeli doprijeti do svih dijelova RH", izjavila je Katarina Ivanković Knežević, državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskoga sustava.

U prvom krugu prijavljeno je 105 projekata, vrijednih 404 milijuna kuna, najviše iz Vukovarsko-srijemske županije gdje je zaposleno gotovo 750 žena.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tamo je najveći broj nezaposlenih žena sa srednjom stručnom spremom, ali i najveći broj starčkih i samčkih domaćinstava kojima je potrebna podrška i pomoć", nadodaje Ivanković Knežević.

Tako je u maloj Općini Semeljci zaposleno 25 žena, a sve su za lakši odlazak na posao dobile i bicikle. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tih 25 žena brine se o preko 125 starijih osoba, to su još osobe s invaliditetom ili su u nepovoljnom položaju", rekla je Katarina Horvat, voditeljica projekta Pomozi i razveseli u Semeljcima. 

Zapošljavaju se žene koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada, a osigurava im se i dodatna edukacija, kao i podrška u budućem zapošljavanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako će se od sljedeće vijesti hrvatski demografi opet morati primiti za glavu, dobra vijest za nezaposlene i hrabre. Premijer Plenković potvrdio je da je primio pismo britanske premijerke Therese May kako Ujedinjeno kraljevstvo otvara tržište rada za hrvatske državljane od 1. srpnja. Ograničenja su i dalje na snazi još u Sloveniji, Austriji i Nizozemskoj. 

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo