NEVJEROJATNO: /

Zbog ovog suca koji odvjetnicima ne dopušta da govore Europski sud je kaznio Hrvatsku!

Image

Zagrebački odvjetnik Silvano Radobuljac dobio je na Europskom sudu za ljudska prava spor protiv Republike Hrvatske koja mu je uskratila pravo na slobodu govora.

1.7.2016.
18:49
VOYO logo

Naime, zaradio je kaznu od suca Marka Rogulje tijekom postupka na Općinskom sudu u Vukovaru nakon što je komentirao rad suda. Među ostalim, odvjetnik Radobuljac ustvrdio je kako "se nastoji stvoriti dojam da se postupa u predmetnoj stvari dok se suštinski ročišta održavaju bez smislenog sadržaja“.

Suca Rogulju takva kritika je zasmetala, te je zaključio kako odvjetnikova izjava vrijeđa sud. Zato je Radobuljca kaznio s 1.500 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doguravši slučaj do Strasboruga, Radobuljac je dobio zadovoljštinu.

Europski sud za ljudska prava nije se složio sa stavom suca Rogulje već je zaključio potpuno suprotno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dopuštena kritika suda

"Odvjetnik nije prešao granicu dopuštene kritike rada suda, pa da stoga njegovo kažnjavanje zapravo predstavlja neopravdano miješanje u njegovo pravo na slobodu izražavanja", zaključeno je.

Za povredu tog prava Europski sud dosudio je Radobuljcu ekvivalent iznosa novčane kazne koju je morao platiti - 205 eura, kao i 13 eura za troškove postupka.

Da je Rogulja, koji je u međuvremenu udaljen od dužnosti, osebujna pojava na sudu, potvrđuje i činjenica da je u svojim presudama koristio doista osebujan riječnik, pijavio je predsjednika suda za mobbing, a i prozivao je kolege za podilaženje političarima. Nakon što je suspendiran tužio je Ministarstvo pravosuđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo