IDEMO U ŠKOLU - ALI KAKVU? / Nevjerojatno, ali istinito: svaka četvrta škola u Hrvatskoj vapi za obnovom!

Pola milijuna učenika u ponedjeljak sjeda u školske klupe - koje u četvrtini škola i nisu baš stabilne. Jer 350 školskih zgrada širom zemlje vapi za obnovom, a država za to novca nema. U dvije godine obnovljeno je svega 11 škola

5.9.2015.
18:59
VOYO logo

Dva dana prije početka škole - trgovine pune mališana kojima u školskoj torbi još nešto nedostaje.

Nastavi se posebno veseli 400 učenika u Novom Čiču - jer ulaze u školu budućnosti. Ormarić za svakog, nova računala kojima drugi mogu samo sanjati, projektor u svakoj učionici. Učit će na najmodernijoj mogućoj opremi, u novim novcatim učionicama, nevjerojatno, ali svaki profesor na stolu ima računalo - sve to koštalo je 30 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su godinama u školu išli autobusom - zaslužili su najbolje. Iz svakog zvučnika glazba - za vrijeme svakog odmora. Novo Čiče kao Amerika - pobrinuli su se da djeci bude zanimljivo i za vrijeme odmora.

Doista su drugačiji od drugih - pogotovo od Baške na Krku. 90 mališana nastavu sluša u prostorima slovenskog odmarališta za djecu. I to već drugu godinu. A sretni su jer su pobjegli iz derutne škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škola se renovira - učenici će iz odmarališta preseliti iduće školske godine. No nemaju svi takvu sreću - jer škole se obnavljaju iz lokalnih budžeta.

"Imamo sredina gdje nije lako iznaći sredstva, pomažemo koliko možemo mi nemamo za to dovoljno novaca. Mi ćemo se potruditi, ali ovo nije najbolji trenutak", kaže ministar Vedran Mornar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zadnje dvije godine dali su novac za obnovu i izgradnju 11 škola - 131 milijun kuna. A od ukupno 1351 ustanove - nevjerojatno, ali svaka četvrta vapi za obnovom.

"Da bi se obnovilo 350 škola treba 6 milijardi kuna - to je iznos koji je prošli tjedan pronađen za rješenje problema švicaraca", poručuje predsjednik školskog sindikata Preporod Željko Stipić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po istom principu - poručuju sindikalci mogli su pronaći i novac za obnovu škola. Da 2015. ovo bude standard - ne iznimka.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo