Bili, a nisu bili /

Neviđene moći saborskih zastupika: u Sabornici ih je sjedilo 29, a sustav ih je registrirao 116, neki od 'prisutnih' snimljeni i na prosvjedu u Splitu

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Znamo da su naši saborski zastupnici posebni, ali ovakvu magiju još nismo vidjeli.

5.5.2018.
9:20
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Nakon Praznika rada tek su se rijetki saborski zastupnici odlučili pojaviti u klupama, a zbog malog broja prisutnih odgođeno je i glasanje. Ipak, sustav koji bilježi broj prijavljenih zastupnika u Sabornici zabilježio je nešto što kamere nisu snimile, a to je 106 zastupnika koji su, navodno, u petak došli na posao. 

>> FOTO, VIDEO Imaju plaću od 15 tisuća kuna, a na poslu se ne pojavljuju već tri dana: gdje su saborski zastupnici!?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako piše Jutarnji list, jučer su u Sabornici sjedili Gordan Maras, Željko Jovanović, Boris Lalovac, Predrag Matić, Franko Vidović, Vedran Babić, Branko Grčić, Bojan Glavašević, Alen Prelec, HDZ-ovi Branko Bačić, Vesna Bedeković, Josip Đakić, Grozdana Perić, Josip Borić, Ivan Šuker, HSS-ov Mladen Madjer, Željko Lenart, mostovci Božo Petrov, Nikola Grmoja, Marko Sladoljev, HNS-ov Stjepan Čuraj, Ivica Mišić, GLAS-ova Anka Mrak Taritaš, Goran Aleksić iz Snage, Ivan Pernar i Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida te SDSS-ov Milorad Pupovac i Veljko Kajtazi iz Kluba nacionalnih manjina. 

No, ako je vjerovati sustavu prijava zastupnika tamo su još bili Krešo Beljak, Tomislav Saucha, Joško Klisović, Sabina Glasovac, Zlatko Hasanbegović, Andrija Mikulić, Igor Dragovan, Branimir Glavaš, Slaven Dobrović, Hrvoje Zekanović, Franjo Lucić, Branimir Bunjac, Miro Bulj... Bulj je inače snimljen na demonstracijama u Splitu protiv Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično je bilo i u srijedu. I tada ih je u saborskim klupama bilo dvadesetak no sustav je zabilježio da je u srijedu u Sabor stiglo 114 zastupnika. 

U četvrtak opet prazna sabornica, s ne više od tridesetak zastupnika, a u evidenciji 119. Jedino opravdanje za nedolazak u Sabor imaju za srijedu i četvrtak Željko Reiner, Marijana Balić i SDP-ov Damir Mateljan. Doduše, ostale ispričnice dostavljaju se šefovima klubova koncem mjeseca, piše Jutarnji list.

HDZ-ov Miro Kovač nalazio se na čak dva popisa - onom na kojem se nalaze prisutni zastupnici i na onom na kojem se nalaze odsutni zastupnici po službenoj dužnosti. Suočen s ova dva popisa sam Kovač je bio iznenađen. 

"Ne znam kako je to moguće. Nisam nikome javio da ću biti odsutan. Inače, kad idem na put ili imam obvezu, javim u tajništvo i ispričam se. Bio sam na sjednici, i u sabornici, odradio par sastanaka, a potom krenuo put juga, prema Splitu gdje imam predavanje", objasnio je Kovač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ova Sabina Glasovac rekla je da je sva tri dana bila u Saboru i imala različite odbore, ali da mora priznati kako je bilo “dosta pusto po hodnicima”. “Jedino danas nisam stigla na odbor u 9.30 jer sam čekala majstora za kvar u kupaonici, ali došla sam kasnije”, dodala je.

"Bio sam na radiju kod Togonala i od 11 do 12.30 u svom saborskom brlogu. Nakon toga prošetao sam preko Cvjetnog trga, popio kavicu u PIF-u, svratio do Gavelle pa sinu odnio violinu u školu, popio još jednu kavicu u svom kafiću u Frankopanskoj, pročitao Ivanku Tomu, otišao kući, drugog sina ispitao grčki, pojeo juhicu i malo prilegao. Zaspao sam pola sata čitajući intervju Hrvoja Hribara", objasnio je Zlatko Hasanbegović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HSS-ov Krešo Beljak rekao je da je jučer bio u Saboru, ali ne i u sabornici. "Kratko, obavio sam par kava i otišao na kavu s bivšom premijerkom, to lako možete provjeriti. Sabor je stvarno postao mjesto duhova. Nije mogla doći većina HDZ-ovaca, pa onda valjda i nitko drugi nije htio", rekao je Beljak.

SDP-ovac Joško Klisović tvrdi da se uredno registrirao svaki put u posljednja tri dana. Branimir Bunjac ustvrdio je da dolazi na apsolutno svaku sjednicu od saziva pa nadalje. "Tko nije bio, lako se provjeri preko kartice", ustvrdio je.

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo