Ljekarne prazne / Najezda komaraca na Zagreb: Ima ih više nego ikad, agresivni su i napadaju po cijele dane

Ove je godine za suzbijanje potrošeno 3,4 milijuna kuna, gotovo 400 tisuća više nego lani, ali to nije smanjilo broj krvopija

20.9.2018.
7:00
VOYO logo

Što se to događa s komarcima? Pitanje je koje se u Zagrebu može čuti svaki dan, u svakom naselju, kafiću i na Facebooku. Iako je na zaprašivanje potrošeno više novca nego lani, komaraca je čini se, više nego ikad agresivniji su nego ikad, i ne napadaju samo u sumrak i svitanje nego jurišaju po cijeli dan. A u ljekarnama kažu - proizvoda protiv komaraca više gotovo da nemaju. Iz Zavoda Andrija Štampar danas su izdali izvanredno priopćenje s preporukama kako se zaštititi.

Za tri dana počinje jesen, a komaraca ima više nego usred ljeta. Mnogi Zagrepčani žale se na probleme s komarcima i ubodima. "Ja ih imam jako puno u sobi, živim u studenskom domu, tamo ih je hrpetina. Ne znam što bi se trebalo napraviti", kazala nam je Lucija iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nekad me nisu uopće pikali, a sad odjednom pikaju. Ne čuvam se nikako jer me nikad prije nisu upiknuli. Ako umrem od virusa zapadnog nila, that's it", šali se Edo.

"Moze se reći da ih je ovo ljeto više. Nemam ubode, kupio sam si tablete protiv komaraca koje funkcioniraju, ali samo u zatvorenim prostorima, ne i vani", kaže Matej.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sve su krivi tigrasti komarci - koji su se u posljednjih godina udomaćili u Hrvatskoj. A stručnjaci s Andrije Štampara kažu - ima ih više nego ikad.

"Postoji jedna vrsta koja nas bode cijeli dan, posebno oko 9 ujutro i oko 5 popodne", otkriva nam Ana Klobučar, profesorica bilologije NZJZ Andrija Štampar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Zavoda su danas građanima zato izdali preporuke da paze na vodu oko kuće, koriste repelente i nose duge rukave.

"Komarci koji nas gnjave i bodu cijeli dan nisu dobri letači. Njihovo leglo je najčešće u krugu do 100 metara gdje se nalazimo. Znači zadaća nam je prehodati okoliš, potražiti, pronaći vodu i izliti je ako je moguće", pojašnjava Ana Klobučar, profesorica bilologije NZJZ Andrija Štampar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako i to ne pomogne, možete zvati tvrtku koja obavlja suzbijanje u vašem gradu, oni će besplatno potražiti leglo u vašoj blizini. Ove je godine za suzbijanje u Zagrebu potrošeno 3,4 milijuna kuna, gotovo 400 tisuća više nego lani, ali to očito nije smanjilo broj krvopija.

"Trebalo bi više zaprašivati. Znam da je bila obavijest da su zaprašivali u kvartu, ali nisam zamjetila neku promjenu", kazala nam je Petra iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da su se komarci povampirili pokazuju i police u ljekarnama. U mnogima i to ne samo u Zagrebu - sredstava protiv komaraca - više nema.

"Ove godine prodaja je veća nego ikad, otkad pamtim nije bilo ovakve potražnje. Većina ljekarni u Hrvatskoj ima ostatke ostataka", otkriva nam Ivo Doko, djelatnik ljekarne. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I zapamtite: Najezda je tigrastih komaraca - a oni ne prenose virus zapadnog nila. 

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo