Rusi ne sudjeluju u novom kreditu /

Vladin tim, čini se, polako ali sigurno gura Ruse iz igre s Agrokorom

Čist je put pred Agrokorom za vraćanje duga, odnosno, jednog dijela duga. Stiže novi kredit od 480 milijuna eura

8.6.2017.
18:52
VOYO logo

Vladin tim, čini se, polako ali sigurno gura Ruse iz igre s Agrokorom. Danas je objavljeno da su uz pomoć američkog fonda osigurali novi kredit od 480 milijuna eura. Istodobno - s Trgovačkog su suda do sada neviđenom brzinom odgovorili na jučerašnji zahtjev Sberbanke da se Agrokoru zabrani sklapanje novih ugovora o financiranju koji uključuju roll-up model. 

"Ovo iznos je zadnji kreditni iznos koji će ova grupacija podignuti. Ako koja od kompanija nakon ovog financiranja ne bude i dalje imala traženu profitabilnost, morat će nakon toga ići u likvidaciju", izjavio je Vladin povjerenik Ante Ramljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ishodili smo 150 milijuna eura za stari dug od kojih bi 30 milijuna eura trebalo biti za male poljoprivrednike i njih bi trebalo isplatiti stopostotno, a za ostale dobavljače sjest ćemo se i dogovoriti kriterije", izjavila je Marica Vidaković, članica vjerovničkog vijeća

Uz tih 480 milijuna eura zapadni fondovi i grupacija banaka daju jos dodatnih 50 milijuna eura za roll-up aranžmane dobavljača. Dakle, ukupno će Agrokor morati vratiti za 15 mjeseci milijardu i 60 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to će Agrokor moći vratiti – uvjerena je izvanredna uprava. Član Sberbanke u vjerovničkom vijeću bio je protiv ovog modela. Pa su Rusi na Trgovačkom sudu u Zagrebu podnijeli zahtjev za zabranu takvog načina kreditiranja, tvrdeći da je model protuzakonit, iako su ga sami prvi predložili. Ali njihov zahtjev je odbačen.

Cijeli Lex Agrokor je protivan svim propisima – smatra sudac Kolakušić – ali kad već postoji, objašnjava, Rusi nisu imali šanse.

"Zakon o izvanrednoj upravi je više nego jasan: zabranjuje se pokretanje svih parničnih ovršnih postuapaka", ističe Mislav Kolakušić, sudac Trgovačkog Suda u Zagrebu 

Istovremeno, i Ramljak je pokrenuo postupak na Trgovačkom Sudu - ali ne protiv Rusa - već protiv Dubravka Grgića, vlasnika koncerna Agram koji je u dogovoru s Ivicom Todorićem dobio velik vlasnički udio u brojnim tvrtkama Agrokora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njihov dug što se tiče onih repo ugovora prema agramu je bio 296 milijuna kuna i za taj novac su dobili udjele u niz kompanija Agrokorove grupacije koje su sada u njihovu vlasništvu", kazao je Ramljak.

Nevezano za sve to, izvanredna uprava je ustanovila i da je Todorić debelo preplaćivao najam prostora u kojima su smješteni trgovine Konzuma. Plaćao je 70 milijuna eura godišnje najam, to je čak 40% od onoliko koliko su ti prostori relano vrijedili - smatraju u Upravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo