NET.HR OTKRIVA: / Novinari Jutarnjeg pobunili su se zbog knjige M. Dalić koju su dijelile njihove novine; 'Duboko pogrešno i štetno'

Image

Doimalo se da je veliki izdavački projekt Jutarnjeg lista, tiskanje i promocija knjige Martine Dalić, prošao uz šutnju novinara, ali Net.

6.12.2018.
11:56
VOYO logo

Mnogi novinari, pa i pojedini urednici Jutarnjeg lista uopće nisu znali sve do nekoliko dana prije promocije knjige "Agrokor: slom ortačkog kapitalizma" Martine Dalić na koji način je Jutarnji list vezan uz knjigu.

Neki su mislili da je Jutarnji samo običan medijski pokrovitelj, a kada su poslane pozivnice na sve strane, i kada je postalo poznato da se radi o knjizi Jutarnjeg lista, da je cijeli jedan medij de facto postao dio promotivnog projekta grupacije koja je pisala lex Agrokor, a potom se, na temelju tog istog zakona, uključio u Agrokor kroz skupo plaćene savjetničke poslove, stjecao se dojam da dio novinara i urednika Jutarnjeg lista koji smatra takvo postupanje izdavača duboko suprotnim s temeljnim postavkama novinarstva – šuti i trpi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali nije bilo tako. Promocija knjige koju je upravo Jutarnji list organizirao u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana je 29. listopada, a sutradan, 30. listopada, podijeljena je kao besplatni prilog uz dnevne novine, no već tog istog dana, o tom "zagrljaju" Jutarnjeg s Martinom Dalić održan je sastanak Redakcijskog vijeća Jutarnjeg lista, tijela koje okuplja niz renomiranih novinara te je zaključeno da je odluka uprave Hanza medije i urednika Jutarnjeg lista da budu izdavači promotori knjige Martine Dalić "duboko pogrešna i štetna za vjerodostojnost i ugled Jutarnjeg lista."

Image
AKCIJA SPAŠAVANJA IMIDŽA MINISTRICE KOJA JE MORALA OTIĆI U PUNOM JEKU: /

Dalić kao Tito; 'Rekli smo Todoriću: Ne! I bili smo prvi...'

Image
AKCIJA SPAŠAVANJA IMIDŽA MINISTRICE KOJA JE MORALA OTIĆI U PUNOM JEKU: /

Dalić kao Tito; 'Rekli smo Todoriću: Ne! I bili smo prvi...'

Smatraju ovaj potez duboko štetnim i pogrešnim

U dopisu kojim se Redakcijsko vijeće obratilo upravi i glavnom uredniku Jutarnjeg lista, Goranu Ogurliću, a koji je bio dostupan svim novinarima Jutarnjeg lista, navedeno je između ostalog:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Redakcijsko vijeće ne spori nikome, pa ni Martini Dalić, pravo da o nekom pitanju ili procesu iznese svoju stranu priče. Smatramo međutim duboko pogrešnim i štetnim da opće informativni medij, kojem je zadaća njegovati distancu i kritičan odnos prema vlasti izdaje, i promovira tu knjigu.

Riječ je, podsjećamo, o dužnosnici koja je zbog netransparentnog načina rada u izradi zakona zvanog "Lex Agrokor" i ozbiljnih sumnji u pogodovanje neformalnoj skupini, koja je pisala taj zakon i pojedinim interesnim skupinama zainteresiranim za rezultate procesa restrukturiranja te kompanije, bila prisiljena podnijeti ostavku na svoje dužnosti u Vladi. Riječ je uz to, o osobi i koja je u iskazu pred Uskokom ustvrdila, a vjerodostojnost te tvrdnje nikada nije demantirala, da je osobno zaustavila objavu informacije o sastanku tajne radne skupine za izradu lex Agrokora u jednom mediju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izdavanje i promoviranje knjige Martine Dalić završni je čin kojim je u javnosti učvršćen javni dojam o savezu vlasnika, uprave i redakcije Jutarnjeg lista s financijskim i političkim moćnicima u zaštiti partikularnih interesa umjesto obrane javnog interesa građana. Ovaj poslovni potez dovodit će u sumnju pristranosti i bacati sjenu na svako izvještavanje Jutarnjeg lista o slučaju Agrokor, pa čak i ono koje bude najprofesionalnije i najnesvrstanije."

'Oštro odstupanje od proklamirane uređivačke politike'

Za Redakcijsko vijeće projekt izdavanja i promocije knjige Martine Dalić nije bio samo "poslovna odluka", nego "snažan urednički potez koji daje boju i ton uređivačkoj politici Jutarnjeg lista." Cijeli projekt smatraju duboko suprotnim s uređivačkim programom koji je početkom 2015. prezentirao Goran Ogurlić i za koju je dobio većinsko povjerenje redakcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na to da je riječ o potezu (ne nažalost ni prvom ni jedinom) koji odražava oštro odstupanje od proklamirane uređivačke politike Jutarnjeg lista, izražavamo duboko neslaganje s činjenicom da redakcija ni na koji način nije konzultirana o odluci o izdavanju, promoviranju i podjeli knjige Martine Dalić", stoji između ostalo u dopisu Redakcijskog vijeća Jutarnjeg lista.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo