Sutra već idu dalje / Nesvakidašnji prizor u Rijeci. Ribari su bacili sidro u luci jer ih je iznenadila oluja: 'Ovo triba volit da bi ti radija to'

Većina ih je sa zadarskog područja, ali rade po cijelom Jadranu

3.11.2021.
19:15
VOYO logo

Nesvakidašnji prizor u Rijeci. Deseci osvijetljenih plivarica ispred luke bacili su sidra, ali zbog snažnog juga morali su pronaći zaklon.

Ribari koje je nevrijeme iznenadilo, po ulov su stigli uglavnom sa zadarskog područja.

Image
rijetka pojava /

Dramatične snimke iz Italije: Oluja slična uraganu izazvala kaos na Siciliji, muškarac se utopio zarobljen u autu

Image
rijetka pojava /

Dramatične snimke iz Italije: Oluja slična uraganu izazvala kaos na Siciliji, muškarac se utopio zarobljen u autu

Bili su blizu luke kad je krenulo

Čvrsto vezani u riječkoj luci uzeli su predah i krpaju mreže. Tu su stali zbog nevremena koje ih je uhvatilo preksinoć. U ponoć je, kažu, sve bilo dobro, nakon sat vremena je počelo. Srećom, bili su blizu luke.

"Svi brodovi su podorali jer je veliko nevrime bilo, kiša, lako je sad za kišu nego jako je puhalo, sidra nisu držala i svi su išli u porat", kaže Elvir Ricov iz Kali.

"Bilo je jugo jako, 30-ak čvorova. A ima svega, ima svega, sve pada po brodu pa tko nije naučio je malo neugodno", kaže Pavle Vidov iz Kali. 

Za plivarice od 25 metara to je prejaka sila. Nerado spominju da na sve strane lete kašete za ribu, da se more prelijeva preko broda, da su se neki umalo sudarili jer kažu, ionako je nemoguća misija naći ribare.

"Nema normalnog spavanja, letaš na stranu i ljulja. Valovi? Valovi su, je 2- 3 metra, je bilo je malo jače. Malo su teće letile, pijati i tako, ali dobro sve u svemu, izdržljivo", kaže Antonio Klarić iz Zadra. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo triba volit da bi ti radija to", kaže Zoran Perović iz Zadra. 

Sutra nastavljaju dalje

Većina ih je sa zadarskog područja, ali rade po cijelom Jadranu. Kao i sve druge brodice, njihovo kretanje vide u prostoriji gdje se vrši nadzor nad kompletnim pomorskim prometom.

"Oko 40-ak velikih ribarica je bilo u riječkom zaljevu i sad su u riječkoj luci, neke su išle u Cres iskrcat ribu", kaže voditelj Službe nadzora i upravljanja pomorskim prometom Rijeka Ivo Šantić

To je ulov od sinoć kada se nevrijeme smirilo. I kada su Riječani na moru vidjeli brojne reflektore. Dio ribe iskrcali su jutros i u Rijeci.

"Oni se bave izlovom sitne plave ribe kao što su srdele, inćuni, plavčići. Došli su pretežito sa područja Lučke kapetanije Zadar, dakle zadarskog arhipelaga i ovakve brojke se baš ne pamte u zadnjim godinama", kaže kapetan Lučke kapetanije Rijeka Darko Glažar

Nadležni njihove pozive nisu zaprimili.

"Nije bilo potrebe za nekakve intervencije, nije hvala Bogu, nitko ništa tražio", kaže voditelj Nacionalne središnjice traganja i spašavanja na moru Edo Šarunić

Noćas će ih većina predahnuti u zaklonu riječke luke, a već sutra ih čekaju more i nove borbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo