NEŠTO JEDNOSTAVNIJE, NEŠTO NE: / Novi Zakon o putnim ispravama donosi niz novih pravila

Image
Foto: PIXSELL, Željko Lukunić

Novi Zakon o putnim ispravama donosi niz novih procedura. Mahom su pojednostavljene. No, kako bi putovnicu dobio maloljetnik, primjerice, morat će se potruditi oba roditelja.

8.7.2015.
21:12
PIXSELL, Željko Lukunić
VOYO logo

Sabor bi u petak trebao donijeti novi Zakon o putnim ispravama koji hrvatskim državljanima donosi niz novih pravila i procedura. Primjerice, mijenja se niz procedura vezanih uz izdavanje putovnica. Tako u slučaju da netko izgubi putovnicu, njen gubitak više ne mora objavljivati u Narodnim novinama već je nevaljanom može proglasiti i službenik u MUP-u nakon čega se odmah može podnijeti i zahtjeva za izdavanje nove isprave.

Putovnica se može izdati i u inozemstvu

Maloljetnik, pak, putovnicu može dobiti samo ako u postupku ishođenja sudjeluju oba roditelja. Zahtjev za izdavanje podnose osobno oba roditelja ili samo jedan, dok drugi preuzima putovnicu. Ako je jedan od roditelja spriječen, može dati ovjerenu suglasnost drugom roditelju, a od 1. studenog to može učiniti i elektronskim putem. Zahtjev za izdavanje putovnice djetetu jedan od roditelja može samostalno podnijeti samo ako samostalno skrbi za dijete ili ako je drugi roditelj mrtav. Isti roditelj može i preuzeti putovnicu samo kad prijeti opasnost za dijete uz pisanu suglasnost Centra za socijalnu skrb, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski državljani moći će dobiti i dvije putovnice i to su slučaju da su im potrebne za obavljanje gospodarskih, kulturnih ili sportskih djelatnosti u inozemstvu ili iz drugih opravdanih razloga. Putovnice će se moći izdati i u inozemstvu.

Večernji list/Danas.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo