NEPOTIZAM U HRVATSKOJ AKADEMSKOJ ZAJEDNICI? / 'Zašto bi netko bio kažnjen jer mu je tata u HAZU-u?'

Image
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

'S tim prijedlogom nemam gotovo ništa, niti sam o njemu glasovao, niti sam došao na sjednicu Odbora. Nema šanse da glasujem za sina iz razumljivih razloga', rekao je akademik Feletar

27.3.2019.
8:59
Tomislav Miletić/PIXSELL
VOYO logo

Na današnjoj sjednici predsjedništvo HAZU-a donosi odluku o dobitnicima Akademijinih godišnjih nagrada, a kako se navodi u natječaju "nagrade se dodjeljuju domaćim i inozemnim autorima za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u državi, čija su djela doprinos od iznimnog i trajnog značenja za Republiku Hrvatsku", piše Jutarnji list.

Image
PREDSJEDNICA ZA NEPOTIZAM OKRIVILA BIVŠU DRŽAVU: /

I ne, nije riječ o Jugoslaviji

Image
PREDSJEDNICA ZA NEPOTIZAM OKRIVILA BIVŠU DRŽAVU: /

I ne, nije riječ o Jugoslaviji

'Nema šanse da glasujem za sina iz razumljivih razloga'

Jedan od devetoro predloženih kandidata za nagradu HAZU-a je i Petar Feletar, sin akademika Dragutina Feletara, člana Razreda za društvene znanosti Akademije. Upravo je Razred za društvene znanosti Akademije predložio da sin akademika dobije nagradu, a sam akademik je, ujedno, od siječnja i član Odbora za nagradu. Slična situacija događa se i u drugom razredu, onom za medicinske znanosti, gdje je predložena Nives Pećina-Šlaus, kći akademika Marka Pećine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbor za nagrade potvrdio je jučer prijedloge nagrada i uputio ih Predsjedništvu HAZU-a. Prema važećem Akademijinom Pravilniku, ne postoji zabrana dodjele nagrada članovima obitelji.

"Odbor je samo formalni filtar koji potpisuje prijedloge razreda. Ne uplićemo se u ono što razred predloži i tako je bilo odvajkad. Odbor nema nikakav konkretni filtar u ruci, mi smo formalno tijelo, a odgovornost je na razredima", izjavila je akademkinja Koraljka Kos, predsjednica Odbora za nagrade, koja dodaje kako je fer i sasvim u redu što akademik Feletar jučer nije bio na sjednici Odbora pa na izvješću koje su ostali članovi Odbora potpisali stoji "ak. Feletar nije bio prisutan".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S tim prijedlogom nemam gotovo ništa, niti sam o njemu glasovao, niti sam došao na sjednicu Odbora. Nema šanse da glasujem za sina iz razumljivih razloga", rekao je akademik Feletar.

'Zar djeca akademika ne mogu biti talentirana?'

Akademik Feletar objasnio je za Jutarnji list kako je njegova sina za nagradu predložio fakultet čiji je zaposlenik, i to zbog vrlo kvalitetno napisanog rada, što je Razred prepoznao i predložio ga za nagradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje nije li, unatoč nesudjelovanju u izboru, riječ o nepotizmu, akademik smatra kako nije.

"Zar djeca akademika ne mogu biti talentirana? Bila bi diskriminacija da im se oduzme mogućnost dolaska do nagrade samo zato što su djeca akademika", smatra Feletar koji je nastalu situaciju u kojoj mu nije ugodno komentirao riječima: "Ja bih najradije da se to nije dogodilo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema tvrdnjama nekih akademika, Nives Pećina-Šlaus je toliko kvalitetna kandidatkinja za nagradu u ovom razredu kakvu HAZU možda nije imao desetljeće. Međutim, osim što je ona kći akademika Marka Pećine, ona je ujedno i snaha drugog akademika, Ive Šlausa.

"Kad god je Razred diskutirao o kandidatima za nagrade, a bilo je to dvaput, nisam bio prisutan i nisam glasovao. Potpuno mi je jasno kako ovaj slučaj percipira javnost, koja više ne vjeruje da postoje prave vrijednosti, nego samo korupcija i dogovori. No, moje je mišljenje da treba objektivno procjenjivati kandidate. Ako je to nečija kći ili nečiji sin, to mu ne smije biti ni prednost ni mana. Zašto bi netko bio kažnjen što ima tatu akademika?", pita akademik Pećina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjena Pravilnika

Kao predsjednik HAZU-a, akademik Velimir Neidhardt, najavio je izmjene Pravilnika koje će onemogućiti nagrađivanje djece, kao i ostale rodbine akademika.

Na upit je li u konkretnim slučajevima riječ o nepotizmu, odgovara: "To je na neki način moguće prema Pravilniku koji je postojao dosad. Zbog toga smo za današnju sjednicu Predsjedništva Akademije već pripremili izmjenu Pravilnika na sličan način kao što u arhitekturi to imamo odavno, a to je da bliski srodnici ili poslovni suradnici ne mogu sudjelovati u arhitektonskom natječaju u kojemu je žirator njihov srodnik ili suradnik. Vjerujem da će tako biti u HAZU-u u budućnosti, odnosno da će se izbjeći srodstvo tijekom dodjele nagrada".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako navodi Jutarnji list, potrebno će biti nekoliko mjeseci tijelima Akademije za donošenje ovog Pravilnika čije se izmjene neće moći primjenjivati retroaktivno. Nagrade, plakete i povelje će biti uručene dobitnicima 29. travnja, na Dan Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo