OGLAS KOJI JE TOTALNO RAZLJUTIO BISKUPA KOŠIĆA: /

'Prodajem crkvu i okućnicu!'

Image
Foto: RTL

Osvanuo je oglas u kojem se prodaje zemljište u mjestu Gornja Vlahinička pokraj Velike Ludine, na kojem se nalazi stara drvena moslavačka kuća i štala.

6.5.2016.
9:55
RTL
VOYO logo

Koji kilometar od glavne župne crkve u Velikoj Ludini, župnik Mato odveo nas je do svoje filijale - crkve Presvetog Trojstva u Gornjoj Vlahničkoj.

"Malo smo iznenađeni da je to uopće dano za prodaju. Da su oni napravili crkvu, to bi bila druga priča, ali to je selo napravilo, sad se seosko prodaje", kazao je za RTLMato Mihaljević, župnik župe sv. Mihaela Arkanđela u Velikoj Ludini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Župnik objašnjava da su još 1938. crkvicu izgradili vjernici, a mjesna je obitelj za nju darovala zemljište. Sada članovi te obitelji prodaju parcelu i crkvicu.

"Zemljište je darovano crkvi, ali nije preneseno, to je problem", pojasnio je župnik Mihaljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji su zemlju darovali više nisu živi, a nasljednica ju je, zajedno s kućom i zemljištem - za 50 tisuća eura oglasila na internetu.

Nudila je najprije Crkvi i općini

Žena koja je oglasila prodaju parcele i crkve nije željela ništa komentirati.

Prije nego što je crkvu stavila u oglasnik, vlasnica ju je nudila biskupiji, no Crkva nije pristala kupiti nešto što smatraju svojim. Ponudila je vlasnica crkvu i općini.

"Ona je poslije ostavinske rasprave utvrdila da je vlasnica crkve i došla je pitati bismo li mi htjeli kupiti crkvu. Dakle, do cijene nismo došli, ali mi nismo bili zainteresirani", rekao je Dražen Pavlović, načelnik općine Velika Ludina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi da su u crkvu ulagali, no za prijenos zemljišta se trebao pobrinuti netko drugi... Ali nitko se nije nadao da bi do prodaje uopće moglo doći.

"Kome se danas prodaje crkvu, ne znam tko kupuje crkvu, služi li netko u slobodno vrijeme misu za hobi", nasmijao se Pavlović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskup Košić: Ne pada mi na pamet kupovati i crkvu i kuću

Sisačko-moslavački biskup Vlado Košić kaže da su vlasnici ponudili otkup parcele na kojoj je crkva, ali da ih je odbila.

"Istina je da smo stupili u kontakt s vlasnicom te joj ponudili otkup parcele na kojoj je crkva. Ponudili smo joj četiri tisuće eura, međutim ona nas je odbila jer želi prodati obje parcele. Nama ne pada na pamet kupovati i crkvu i kuću. Naime, gradnju crkve platili su naši vjernici iz župe Velika Ludina, a ona je upisana u našu spomenicu. Kuću ne trebamo te joj za to nismo spremni platiti", rekao je biskup u razgovoru za Jutarnji list.

Zbog namjere da se zemljište i crkva prodaju posavjetovao se i s odvjetnicima te planiraju uložiti pritužbu, ističući pri tome da zemljište pripada vlasnici, međutim da je parcela s crkvom njima ustupljena na korištenje.

Morat će se na sud

"Riječ je o starom zakonu prema kojem je vlasništvo nad parcelom moglo pripasti jednoj osobi, dok bi druga osoba tamo mogla sagraditi objekt. U međuvremenu se zakon promijenio te je slijedom toga gospođa postala vlasnica crkve", dodaje biskup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ne dođe do dogovora, župnik kaže - morat će se na sud. Sisačkoj biskupiji već priprema dokumentaciju za eventualnu parnicu.

Prva crkva u prodaji u Hrvatskoj

I dok su se crkve u Europi već prodavale, pa i jedna Mariboru koja se nudila prije dvije godine, u Hrvatskoj se to dosad nije događalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo