'Nemojte sad opet reći da se zadužujemo!'

Ministar Ivan Šuker je odlučio reprogramirati dug od kratkoročnih obveznica izdavanjem novih, dugoročnih u ukupnoj protuvrijednosti većoj od šest milijardi kuna.

4.3.2010.
17:06
VOYO logo

Vlada je danas podržala odluku Ministarstva financija da na domaćem tržištu izda obveznice u protuvrijednosti od 3.5 milijardi kuna s rokom otplate od deset godina po godišnjoj kamati od 6.75 posto te u protuvrijednosti 350 milijuna eura po kamati od 6.5 posto na isti rok.

"Nemojte sad opet reći da se zadužujemo", naputio je ministar Šuker više novinare u novinarskoj sobi, nego vlastite ministre s kojima je u tom trenutku razgovarao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obveznice su izdane kako bi se platili prinosi na obveznice koje dolaze na naplatu 8. ožujka 2010. godine. Za tu namjenu nužno je izdvojiti tri milijarde kuna, dok će ostatak država koristiti za smanjenje kratkoročnog duga u formi trezorskih zapisa.

Kratkoročne obveznice izdane su prije pet godina, no kako država nije u stanju da ih plati morala se ponovno "zaduživati" pa je to učinila u zadnji čas "izdavanjem obveznica" i to dugoročnih po istoj cijeni s dospijećem u ožujku 2020. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201002230301006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo