(NE)MOGUĆA MISIJA: / Zoran Milanović želi u Sabor najkasnije u srijedu

Image
Foto: PIXSELL, Patrik Macek

Novoizabrani zastupnici u saborske će klupe opet idući tjedan. Prema informacijama koje dolaze iz SDP-a, to bi se moglo dogoditi već u ponedjeljak, a najkasnije u srijedu.

11.12.2015.
18:48
PIXSELL, Patrik Macek
VOYO logo

Naime, predsjednik SDP-a Zoran Milanović želi da se Sabor konstituira što prije kako bi predsjednici izbio iz ruku mogućnost da, nakon neuspješnih konzultacija za mandatara, ona imenuje tehničku vladu i raspiše nove izbore.

Image
PETROV NAKON SJEDNICE: /

"Pritisaka će biti i dalje, no to nas samo jača"

Image
PETROV NAKON SJEDNICE: /

"Pritisaka će biti i dalje, no to nas samo jača"

Dva plana

Milanović za Sabor, doznaje Večernji list, ima dva plana, odnosno još uvijek ne zna hoće li novi kandidat za šefa Sabora biti aktualni predsjednik Josip Leko ili pak Drago Prgomet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A o konačnoj odluci uvelike će ovisiti i činjenica koga je sve od zastupnika Milanović uspio pridobiti na svoju stranu. Bez zastupnika Mosta, koji bi eventualno pokušao razlomiti, Leko vjerojatno ne bi imao šanse, dok pak za Prgometa mora pridobiti doslovce sve zastupnike osim 15 Mostovih i 59 Domoljubne koalicije, što je također popriličan zalogaj.

Leko ne želi uzaludno okupljanje

SDP je jučer već započeo s prikupljanjem potpisa za sazivanje sjednice Sabora po terenu. Dosadašnji predsjednik Sabora Josip Leko navodno ne želi nastaviti sjednicu dok mu Zoran Milanović ne donese potvrdu da ima potporu 76 zastupnika koji će podržati novog kandidata za predsjednika Sabora. Leko ne želi da se ponovi scenarij s prve sjednice, odnosno da od konstituiranja Sabora opet ne bude ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do razilaženja na relaciji Leko – Milanović došlo je, doznaje Večernji list i zbog ideje da se nakon Roberta Podolnjaka za novog šefa Sabora kandidira Drago Prgomet. Premda Prgomet nije konačna opcija, Milanović je svjestan da u tom slučaju može računati i na tri Prgometova mandata, odnosno njegove novoosnovane stranke HRID.

Pusić optimistična

Potpredsjednica Vlade i predsjednica HNS-a Vesna Pusić izrazila je u petak nadu da će Hrvatska idućeg tjedna imati konstituiran parlament, a tjedan nakon toga i mandatara za sastav Vlade. "Nadam se da ćemo sljedeći tjedan imati konstituiran Sabor, jer je to zbilja preduvjet da možemo početi funkcionirati, a onda tjedan dana nakon toga i mandatara", rekla je Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pusić nije odgovorila na pitanja tko će biti predsjednik Sabora, te kakva bi se poruka poslala javnosti u slučaju da se po drugi put sazove sjednica, a Sabor ne konstituira.

S obzirom da su se već neki, poput Ivana Vilibora Sinčića, ali i HDSSB-ovaca izjasnili da ne žele u lijevu koaliciju, čini se da Milanovićev plan nije lako ostvariv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP PLAN SE PROVODI U DJELO: SDP će do idućeg tjedna imati podršku većine?

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo