POSLJEDNJIH DANA HRVATSKU UDARAJU DVA POTRESA PO SATU: / Pomoć, podrška i donacije stižu iz čitave zemlje

Image
Foto: Pixsell

U utorak se dogodio razoran potres magnitude 6,2 po Richteru s epicentrom kod Petrinje pri čemu je poginulo sedmero ljudi a najmanje šest osoba je teško ozlijeđeno

31.12.2020.
7:15
Pixsell
VOYO logo
  • Tijekom noći zabilježeno je podrhtvanje tla u nekoliko navrata, a najveća magnituda noćas je bila 3.8 po Richteru. Epicentar je bio kod Petrinje
  • Ubrzo su uslijedila i dva manja potresa od 3.1 po Richteru
  • Stručnjaci upozoravaju da bi trebalo izbjegavati stare zgrade, liftove i stubišta
  • 2. siječnja proglašen kao dan žalost
  • MUP poziva sve da se suzdrže od uporabe pirotehnike
  • Pomoć u Petrinju, Sisak, Glinu i okolna područja stiže iz čitave Hrvatske

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Iz Splita u subotu odlazi 900 cjepiva protiv covida u Sisak

23:13 - Oko 900 cjepiva protiv koronavirusa tvrtke Pfizer-BioNTech u subotu će Splitsko-dalmatinska županija donijeti stanovnicima Sisačko-moslavačke županije pogođene potresom, doznaje se u četvrtak navečer od župana Blaženka Bobana.

Župan Blaženko Boban i gradonačelnik Andro Krstulović Opara su večeras tijekom posjeta žurnim službama novinarima otkrili kako će ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Željka Karin i epidemiologinja dr. Diana Nonković već u subotu iz Splita krenuti sa 900 doza cjepiva u Sisak. Pomoći će pri cijepljenju tamošnjeg stanovništva Petrinje, Siska, Gline i ostalih mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Rektor HKS-a obišao potresom pogođena područja

21:12 - Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta (HKS) Željko Tanjić obišao je u četvrtak potresom pogođena područja u Petrinji i Sisku gdje je zahvalio svim članovima Sveučilišta koji volontiraju i pomažu stradalima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj posjeta bio je obići neke od studenata Sveučilišta za koje su među prvima dobili podatke i obavijesti da im je neophodno potrebna pomoć.

Uz rektora su bili i pročelnik Odjela za sociologiju Mario Bara, poslijedoktorand na Odjelu za sociologiju Josip Ježovita te djelatnik Sveučilišta Mato Vukoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ikić Baniček uručila po 2000 kuna obiteljima u sisačkim dvoranama

21:06 - U sisačkim školskim sportskim dvoranama trenutačno je oko 250 korisnika, čiji su stambeni objekti u proteklim potresima toliko uništeni da se više ne mogu koristiti, a gradonačelnica Kristina Ikić Baniček uručila je po dvije tisuće kuna obiteljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše stradalnika, njih oko 150 smješteno je u "Brezovici", najvećoj sisačkoj sportskoj dvorani u Capragu, gdje su utočište osim stanovnika Capraga potražili i stanovnici susjednih naselja. U četvrtak navečer obišla ih je sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, koja se zanimala za uvjete smještaja i njihovim potrebama. Istodobno je obiteljima koje su smještene u dvorani, kao jednokratnu pomoć uručila po 2.000 kuna, koji će primiti i obitelji u drugim sisačkim dvoranama.

"Kako bismo ovu dvoranu rasteretili ponudili smo korisnicima i mogućnost smještaja i u hotelu Diplomat u Buzinu. Ujedno ćemo svim obiteljima koje su smještene u sportskim dvoranama, isplatiti jednokratnu novčanu pomoć od 2000 kuna, jer su mnogi pobjegli od kuće s jednom vrećicom i nemaju sredstava za život", rekla je Ikić Baniček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujedno je Grad Sisak, istaknula je počeo nabavljati kontejnere za smještaj, doduše ne službenim putem nego, kako je rekla, poluprivatnim vezama.

"Danas sam na sastanku s dva ministra dobila kritiku kako previše prigovaram i politiziram, ali mogu vam reći da smo sve kontejnere, statičare i građevince u posljednja tri dana dobili isključivo zahvaljujući apelu preko medija i uz moju molbu", ustvrdila je Ikić Baniček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako se još ne bi ništa dogodilo da su čekali . "Ako je ovo jedini način da se izborim za stradale sugrađane, ja ću i dalje vrlo rado politizirati", poručila je Ikić Baniček.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U potresu uništena sisačka katedrala i 6 župnih crkvi, a 20 teško oštećeno

20:06 - U strahovitom potresu koji je u utorak pogodio područja Petrinje i Siska potpuno je uništena i katedrala Uzvišenja sv. Križa u Sisku i šest župnih crkvi, a teško oštećeno je još 20 župnih crkvi Sisačke biskupije, uglavnom kulturnih dobara.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slonjšak: Osobama s invaliditetom na stradalom području potrebna je ciljana pomoć

20:04 - Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slošnjak poručila je u četvrtak da je zbog razornih potresa koji su pogodili područje Sisačko-moslavačke županije osobama s invaliditetom potrebna ciljana pomoć.

Pravobraniteljica je kontaktirala udruge osoba s invaliditetom u pogođenom području te je doznala da su udruge u većoj mjeri stupile u kontakt sa svojim članovima i prikupile podatke o načinima i uvjetima njihova zbrinjavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema informacijama koje je dobila osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju su sa svojim obiteljima pretežito smješteni u kriznim centrima, vojarnama i u drugim prihvatnim centrima te kod prijatelja ili rodbine koji žive u udaljenijim selima i zaseocima.

"Molimo da se posebna briga usmjeri na osobe koje ne žele otići od svojih domova i koje su u osobnim automobilima kao i na one koje žive u udaljenijim selima i zaseocima", poziva se u priopćenju pravobraniteljice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravobraniteljica je pohvalila brzu reakciju i organizaciju institucija.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritvoren jer je objavljivao lažne i uznemirujuće vijesti o potresima

19:19 - Policija je protiv 60-godišnjaka s područja Vrbovskog, koji je na društvenim mrežama objavljivao lažne i uznemirujuće vijesti i sadržaje o potresima u Hrvatskoj te najavljivao nove, podnijela optužni prijedlog te mu je u četvrtak određena mjera zadržavanja i predan je u riječki zatvor.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripadnici HV-a evakuirali bolesnike iz vojarne u Petrinji u Popovaču

19:12 - Pripadnici Hrvatske vojske pružili su u četvrtak pomoć Hitnoj medicinskoj službi u preseljenju 13 nepokretnih pacijenata iz vojarne u Petrinji u bolnicu u Popovači, izvijestilo je Ministarstvo obrane.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

HEP: 150 montera ostaje na terenu dok svi ne dobiju struju

18:46 - Iz Hrvatske elektroprivrede (HEP) u četvrtak navečer izvijestili su da je u posljednjih 48 sati opskrba električnom energijom vraćena za 150.000 korisnika, a 150 montera ostaje na terenu dok svi ne dobiju struju.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatsko iseljeništvo prikuplja sredstva za stradale

18:07 - Udruženje hrvatskih iseljenika u SAD-u objavilo je u četvrtak da prikuplja novčane donacije za potresom pogođena područja Sisačko-moslavačke županije, a cilj im je prikupiti 250.000 američkih dolara i usmjeriti sredstva u zdravstvenu njegu i potrebe djece.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hercegovina pomaže potresom pogođenu Banovinu

17:06 - Gradovi, županije, udruge svih boja te privatne tvrtke Hercegovine izdvajaju novac i drugu pomoć za stanovnike potresom pogođenih područjima u Banovini, neke su ponudile smještaj a jedna donira 15 montažnih kućica za smještaj obiteli.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtke i udruženja doniraju i pomažu

17:12 - Brojna tvrtke, ustanove i udruženja i danas su nastavili donirati novac, organizirati humanitarne akcije i pomagati na razne druge načine stanovništvu i privredi na područjima pogođenima potresom.

Uprava Janafa donijela odluku o uplati tri milijuna kuna putem računa državnog proračuna za akciju "Pomoć za obnovu nakon potresa", a Ina je odlučila pomoći s dodatnih 2,5 milijuna kuna.

Nexe grupa, regionalni proizvođač građevinskog materijala, donirat će građevinski materijal u vrijednosti milijun kuna za obnovu potresom oštećenih područja Sisačko-moslavačke županije. Zagrebačka banka donirat će milijun kuna Hrvatskom Crvenom križu koji će donaciju usmjeriti najpotrebitijima, izvijestila je Zaba u četvrtak.

Hrvatska poštanska banka otvorila je poseban račun za uplatu donacija Gradu Petrinji te poziva građane koji su u mogućnosti da sudjeluju u akciji prikupljanja novčane pomoći kako bi se što prije sanirale nastale štete u područjima pogođenim potresom. Svoje donacije građani mogu obaviti bez naknade na IBAN: HR28 23900011500198069 s pozivom na broj HR68 PNB 7765-oib, a za uplate iz inozemstva SWIFT HPBZHR2X. Navedeni račun je multivalutni.

Generali je donirao 700.000 kuna Sisačko-moslavačkoj županiji, a stručni kompanijski timovi Ericsson Nikole Tesle odmah nakon potresa otišli su na pogođeno područje te ulažu ogromne napore kako bi osigurali nesmetano funkcioniranje telekomunikacijske infrastrukture i internet veze te pojačanu potrebu korisnika za komuniciranjem.

Uprava i poslovodstvo kompanije također je donijelo odluku o donaciji 400 tisuća kuna na račun koji je Vlada otvorila s ciljem prikupljanja pomoći za sanaciju posljedica potresa u gradovima Petrinji, Sisku i Glini te drugim gradovima i općinama koje su pogodili razorni potresi.

Donirali su i HKZP - 200 tisuća kuna za bolnicu u Sisku, M SAN Grupa donirala je električne grijalice, Oktal Pharma donirala novac i opremu sisačkoj bolnici i Crvenom križu, HOK pokrenuo akciju "Obrtnici za stradale od potresa", Udruga Glas poduzetnika otvorila fond za donacije.


Vučković: U tijeku zbrinjavanje stoke s potresom pogođenih područja

17:09 - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je u četvrtak prilikom obilaska Gline i okolnih područja pogođenih potresom kako ima dosta oštećenih poljoprivrednih gospodarstava te kako je u tijeku zbrinjavanje stoke, odnosno njeno premještanje iz rizičnih objekata.


Na računu državne riznice prikupljeno više od 33 mln kn za pogođena područja

17:04 - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izvijestio je u četvrtak da je putem računa državne riznice do sada već prikupljeno više od 33 milijuna kuna donacija za potresima pogođena područja.

Marić je to izjavio nakon sastanka koji su on i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat održali s predstavnicima vlasti iz Sisačko-moslavačke županije - županom Ivanom Žinićem te gradonačelnicima i načelnicima s potresom pogođenih područja, s izuzetkom petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića koji je opravdano izostao.

Kada je riječ o donacijama, osim preko računa Crvenog križa i računa pojedinih lokalnih jedinica, one su jučer krenule i putem računa državne riznice odnosno državnog proračuna, a kako je istaknuo Marić, tako je do sada prikupljeno više od 33 milijuna kuna.

Dio sredstava je pritekao iz inozemstva, drugi iz tuzemstva, broj uplatitelja je velik, a osim građana, uplaćuju i tvrtke i međunarodne institucije, pa tako i vlade, a Marić je svima zahvalio.


Vukovarsko-srijemska županija pomaže obnovu potresom stradalog područja

17:02 - Vukovarsko-srijemska županija uključit će se u obnovu kuća i komunalne infrastrukture na potresom stradalom području Sisačko-moslavačke županije, zaključeno je na sjednici koordinacije župana, gradonačelnika i načelnika te županije održanoj u četvrtak u Vinkovcima.

"U tom smislu želimo objediniti našu pomoć i na pravilan način je organizirati i u koordinaciji sa Sisačko-moslavačkom županijom, usmjeriti na područja kojima je pomoć najpotrebnija. Želimo pomoći pri obnovi obiteljskih kuća, pri uvođenju električnih, vodovodnih, plinskih i drugih instalacija tako da ljudi mogu što prije u njima ponovno živjeti", kazao je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.


Splitski kuhari pomažu Petrinji

16:57 - Zdjela (teća) za pripremanje 2000 porcija otpremljena je iz Splita u Petrinju kako bi se u njoj kuhala hrana za stanovništvo koje je pogodio razorni potres, izvijestili su u četvrtak splitski kuhari.

Na terenu na petrinjskom području, među ostalim, je trenutno 30-ak splitskih kuhara koji kuhaju doniranu hranu.

Udruga ŠKMER (Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija) sa sjedištem u Splitu, kako se doznaje od kuhara, spremna je, bude li potrebno, na petrinjsko područje dostaviti još jednu veću zdjelu za pripremanje 5000 porcija.

Obje su posude proizvedene u splitskom brodogradilištu i tradicionalno služe za pripremanje hrane svake godine 7. svibnja, na blagdan Sv. Duje - zaštitnika Splita, te za pripremanje bakalara na Badnji dan na splitskim Prokurativama.

Marin Medak, chef kuhar iz Zagreba, rekao je u Petrinji za HTV da su kuhari danas skuhali dvije tisuće porcija graha i da će skuhati još toliko, a sutra će kuhati divljač, donaciju lovačkog društva Petrinje.


Princ Charles uputio sućut zbog razornog potresa u Hrvatskoj

16:56 - Princ Charles od Walesa izrazio je "duboku tugu" zbog još jednog potresa koji je pogodio Hrvatsku te tragičnih ljudskih žrtava u Petrinji i okolici u pismu upućenom predsjedniku Zoranu Milanoviću, priopćilo je u četvrtak britansko veleposlanstvo u Zagrebu.

"Misli i osjećaji moje supruge i mene su s obiteljima koje su izgubile svoje najmilije, onima koji su ozlijeđeni ili su izgubili svoje domove", stoji u pismu britanskog prijestolonasljednika.

"Teško je i zamisliti koliko teško pada ovaj posljednji udarac, usred ove užasne pandemije za koju znam da nastavlja okrutno pogađati i Hrvatsku, i samo devet mjeseci nakon razornog potresa u Zagrebu", navodi se.

Princ od Walesa i Vojvotkinja od Cornwalla šalju "najtopliju podršku ljudima u Hrvatskoj u ovim nepojmljivo teškim trenucima", stoji u pismu sućuti.

Princ of Walesa, koji je nekoliko puta posjetio Hrvatsku (zadnji put 2016. godine), donirat će izvjesnu svotu novca Crvenom križu, koji prikuplja i distribuira pomoć ugroženima.

Takvu donaciju princ Charles učinio je i u ožujku kada je Zagreb stradao u potresu.


Humanitarna akcija HOK-a "Obrtnici za stradale od potresa"

16:53 - Hrvatska obrtnička komora (HOK) pokrenula je akciju "Obrtnici za stradale od potresa", u sklopu koje je otvoren žiro račun na koji se mogu uplatiti donacije, a obrtnici pomažu i na druge načine, izvijestio je HOK u četvrtak.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec s kolegama obrtnicima posjetio je područja stradala u potresu. Mnogi obrtnici ostali su bez prostorija za rad, ali i vlastitih domova, materijalna šteta je velika te je pitanje kada će uopće moći ponovno pokrenuti poslovanje, kažu u HOK-u.

"Obrtnici iz cijele Hrvatske i drugih zemalja pokazali su ogroman interes za pomoć stradalim područjima, pa ih pozivamo da se uključe i uplate sredstva na žiro račun otvoren za donacije. Prikupljena sredstva bit će namjenski raspoređena tamo gdje je pomoć najpotrebnija", kaže se u priopćenju HOK-a.

Broj žiro-računa za donacije je HR29 2340 0091 5111 1052 1, s pozivom na broj 00, OIB uplatitelja. Za uplate iz inozemstva potrebno je navesti swift adresu: PBZGHR2X.

HOK je uz to donirao 50 agregata, plastične folije za pokrivanje uništenih krovišta te organizirao dostavu 200 kg kruha dnevno u Petrinju.

Ceh ugostitelja HOK-a i Udruženje ugostitelja Grada Zagreba pripremaju dnevno 300 toplih obroka koji se razvoze stradalima u koordinaciji s Obrtničkom komorom Sisačko-moslavačke županije i Udruženjem obrtnika Sisak.

"Pomoć u saniranju štete uzrokovane potresima na ovom području bit će potrebna kroz duže vrijeme. Stoga, svi koji su na bilo koji način oštećeni moraju znati da nisu prepušteni sami sebi", kažu u HOK-u.


Hrvatska biskupska konferencija donira sedam milijuna kuna za stradale u potresu

16:43 - Hrvatska biskupska konferencija (HBK) donirat će sedam milijuna kuna pomoći stradalima u potresu, a novac je namijenjen najpotrebitijima u Sisačkoj biskupiji i Zagrebačkoj nadbiskupiji, izvijestila je Informativna katolička agencija (IKA).

Odluku o donaciji donijeli su članovi Stalnog vijeća HBK u srijedu na online sjednici, a u četvrtak su je potvrdili i hrvatski biskupi.

Po riječima generalnog tajnika HBK Krunoslava Novaka o daljnjoj će se pomoći raspravljati na predstojećem plenarnom zasjedanju HBK, kada će se analizirati situacija na terenu i utvrditi potreba pomoći te će se odrediti i druge načini mogućeg djelovanja.

Najavljen je i projekt uspostave kamp-kućica, odnosno stambenih kontejnera koje Hrvatski Caritas nastoji uspostaviti zajedno s Malteškim redom.

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa Fabijan Svalina, nakon obilaska stradalog područja, kazao je da je za sada prikupljeno dovoljno materijalne pomoći te da svi zainteresirani mogu uplatiti novčana sredstva na račun Hrvatskog Caritasa i biskupijskih Caritasa.


MUP izmijenio postupak predaje zahtjeva za osobne iskaznice zbog izvanrednih okolnosti

16:31 - Ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je u četvrtak kako su zbog izvanrednih okolnosti za građane s područja pogođenih razornim potresom omogućili da zahtjeve za izradu osobne iskaznice i registraciju oružja predaju u bilo kojoj policijskoj upravi ili postaji u Hrvatskoj.

"Navedenom je zakonskom odredbom propisano da osoba u izvanrednim okolnostima uvjetovanim elementarnim ili drugim nepogodama, kao i u drugim iznimnim situacijama, zahtjev za izdavanje osobne iskaznice može podnijeti i u policijskoj upravi ili postaji koja nije mjesno nadležna prema mjestu njena prebivališta ili boravišta", stoji u priopćenju MUP-a.

Osoba sa pogođenog područja stoga može podnijeti zahtjev za izdavanjem osobne iskaznice u bilo kojoj policijskoj upravi ili postaji bez obzira na svoje prebivalište ili boravište.

Iz MUP-a podsjećaju kako i dalje traj epidemija uzrokovana koronavirusom te su zbog toga izmijenjeni uvjeti važenja i izrade novih dokumenata, što je detaljnije opisano na poveznici.

Za građane koji imaju prebivalište na područjima pogođenim potresom te koji zbog tih okolnosti nisu u mogućnosti u zakonskom roku od 8 dana od dana nabave oružja (odnosno 60 dana od dana pravomoćnosti rješenja od nasljeđivanju) podnijeti zahtjev za registraciju oružja omogućuje se registracija oružja i nakon tog roka, najkasnije 30 dana od dana uspostave normalnog rada na upravnim poslovima policijskih uprava i postaja na pogođenom području.


Hrvatska vojska postavlja kontejnere u selima u okolici Gline

16:25 - Hrvatska vojska započela je u ranim popodnevnim satima u četvrtak postavljanje kontejnera za privremeni smještaj stradalih civila u potresu u selima u okolici Gline, izvijestili su iz Ministarstva obrane.

Pripremu terena, prijevoz i postavljanje provode Inženjerijska pukovnija Hrvatske kopnene vojske i Zapovjedništvo za potporu vlastitim snagama i mehanizacijom.

Kontejneri su u područje Gline i okolnih sela izuzeti iz robnih rezervi Republike Hrvatske, a dio njih je donacija Republike Austrije.

Procjena Stožera civilne zaštite je kako će se postavljanje kontejnera provoditi i sljedećih dana, ističu iz MORH-a.


Hrvatska vojska postavlja šatore u potpori unesrećenima na području Petrinje i Siska

16:24 - Pripadnici Hrvatske vojske postavili su u četvrtak tri polja šatora u naselju Češko Selo pored Petrinje kako bi pomogla unesrećenima u razornom potresu, a prethodno su postavili i šatore ispred sisačke bolnice, izvijestilo je Ministarstvo obrane (MORH).

Šatore su postavili pripadnici Bojne za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu. Također, vojni ordinarij Jure Bogdan u četvrtak je posjetio štićenike Doma za stare i nemoćne osobe u Petrinji kako bi im pružio duhovnu utjehu.

Pripadnici Hrvatske vojske su u noći sa srijede na četvrtak ispred Opće bolnice u Sisku, uz prethodno postavljena dva šatora, postavili i dodatna dva grijana šatora iz ekspedicijskog kampa s 20 kreveta za potrebe zbrinjavanja pacijenata.

Hrvatska vojska dodatne šatore, napominje MORH, postavljala je tijekom noći kako bi se oni što prije stavili u funkciju, a u njima su već zbrinuti prvi pacijenti.


Ministarstvo: Robne zalihe uporabljene brzo i svrhovito

16:10 - Prehrambeni i neprehrambeni proizvodi iz robnih zaliha su stanovništvu stradalom od potresa dostavljeni svrhovito i u najbržem roku, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

"U svrhu zbrinjavanja stanovništva Sisačko-moslavačke županije - gradova Petrinje, Gline i Siska te okolnih mjesta, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja - Ravnateljstvo za robne zalihe, odmah se 29. prosinca po zaprimanju prvih naloga Ministarstva unutarnjih poslova - Ravnateljstva civilne zaštite uključilo u pružanje pomoći stradalima u potresu", kaže se u priopćenju.

Ispručeni kreveti, cisterne, hrana...

Ministarstvo navodi kako je 29. prosinca u potresom pogođena područja isporučeno osam cisterni za pitku vodu, svaka nosivosti 7000 litara, 317 kreveta i 3000 litara dizel goriva.

Isporučen je i 21 stambeni kontejner te 45 agregata, 200 kreveta, jedna tona mesnih narezaka i 2000 cjelodnevnih suhih obroka.

S današnjim danom organizirana doprema 7500 kilograma kruha na područje Petrinje i Gline svakog dana do prestanka potrebe, kažu u Ministarstvu.

Ističu kako je razvidno da je isporučena sva tražena roba koju robne zalihe posjeduju, a koja je putem Ravnateljstva civilne zaštite zatražena.


Zbog potresa u Sisku privremeno zatvorena dva poštanska ureda

15:48 - Zbog posljedica potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju, u Sisku su privremeno zatvoreni poštanski ured 44000 na adresi Stjepana i Antuna Radića 29 te poštanski ured 44010 na adresi Hrvatskog narodnog preporoda 6, izvijestili su u četvrtak iz Hrvatske pošte.

Korisnicima s područja Siska na raspolaganju su poštanski uredi 44103 na adresi Augusta Cesarca 109A, 44104 na adresi Galdovačka 6 te 44105 na adresi Zagrebačka 49 (trgovački centar Kaufland).

Svi korisnici koji su zaprimili obavijest o prispijeću s datumom do 30. prosinca pošiljke mogu preuzeti u poštanskom uredu 44103, na adresi Augusta Cesarca 109A. Za obavijesti o prispijeću pošiljke zaprimljene nakon 31. prosinca pošiljke se mogu preuzeti u poštanskom uredu koji je naveden na obavijesti.


MUP: Važne informacije za građane s područja pogođenih potresom

15:55 - Zbog izvanrednih okolnosti uzrokovanih razornim potresom 29. prosinca građani s područja pogođenih potresom zahtjev za izradu osobne iskaznice i promjene u registraciji oružja mogu predati u bilo kojoj policijskoj upravi ili postaji u Republici Hrvatskoj - priopćeno je iz MUP-a. Zbog okolnosti uzrokovanih razornim potresom s epicentrom u Sisačko-moslavačkoj županiji, Petrinja, koji je pogodio Hrvatsku 29. prosinca, MUP je izmijenio postupak izdavanja osobnih iskaznica. U skladu sa zakonskim odredbama, osoba u izvanrednim okolnostima uvjetovanim elementarnim ili drugim nepogodama, kao i u drugim iznimnim situacijama, zahtjev za izdavanje osobne iskaznice može podnijeti i u policijskoj upravi ili postaji koja nije mjesno nadležna prema mjestu njena prebivališta ili boravišta. Dakle, osobe s potresom pogođenog područja mogu podnijeti Zahtjev za izdavanje osobne iskaznice u bilo kojoj policijskoj upravi ili postaji bez obzira na svoje prebivalište ili boravište.


Tri dalmatinske općine obnovit će po jednu kuću stradalu u potresu

15:43 - Načelnici općina Murter-Kornati, Tisno, Pirovac i Tribunj dogovorili su se u četvrtak da će svaka od tih općina obnoviti po jednu kuću obitelji s malodobnom djecom na području pogođenom potresom.


U proteklih 66 sati osjetilo se čak 133 potresa

15:30 - U proteklih 66 sati na području Hrvatske zabilježeno je čak 133 potresa koje su osjetili građani - objavio je Euromediteranski seizmološki centar (EMSC). U prosjeku, to su nešto više od dva potresa po satu. Riječ je o potresima koje su osjdetili građani i dojavili EMSC-u, dok je broj onih koje bilježe seizmološki instrumenti znatno veći.

Posljednji u nizu zabilježen je oko 15 sati 22 kilometra istočno od Karlovca i bio je magnitude 1,2.


Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija donirale po 200.000 kuna

15:17 - Odlukom župana Darka Korena, Koprivničko-križevačka županija donirat će u potresu stradaloj Sisačko-moslavačkoj županiji 200.000 kuna, a još toliko donirat će grad Koprivnica u suradnji s tvrtkama "Koming" i "Koprivničke vode".

"U mislima smo stalno sa svima koji zbog ove strašne nepogode prolaze možda i najteže trenutke u životu te im poručujemo da ostanu hrabri i postojani i da izdrže jer pomoć pristiže sa svih strana", poručio je župan Darko Koren.


Beroš: Od subote cijepimo ljude u potresom pogođenom području

15:15 - Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak da će tim epidemiologa protiv covida-19 cijepiti ljude u Sisačko-moslavačkoj županiji koji se zbog potresa nalaze u kolektivnom smještaju, kao i djelatnike hitnih službi, uključujući i pripadnike civilne zaštite.

"U subotu ide tim epidemiologa iz HZJZ-a i procijepit će sve ljude koji se nalaze u kolektivnom smještaju, djelatnike hitne medicinske pomoći i hitnih službi koji će na tom području biti tri tjedna, uključujući sve pripadnike civilne zaštite, vatrogasaca, policije, svi oni koji pomažu na tom području", poručio je Beroš odgovarajući na pitanja novinara ispred KB-a Dubrava.

Epidemija traje, to su okolnosti u kojima moramo raditi i u kojima se ne možemo uvijek optimalno čuvati. Cijepljenje je dio rješenja i u subotu započinje taj val cijepljenja. Epidemiolozi će sagledati situaciju i vidjeti koliko još doza cjepiva eventualno treba preraspodijeliti. U subotu ide preko 1000 doza, najavio je ministar. Uz to, dodao je da nema problema što se tiče zaštitne opreme iako su potrebe veće jer rezervi zaštitne opreme ima dovoljno.


Blagi potres 27 kilometara od Zagreba

14:09 - EMSC i dalje bilježi podrhtavanja u središnjoj Hrvatskoj. Jedan slabi potres magnitude 1,6 prema Richteru dogodio se i na udaljenost 27 kilometara od Zagreba.

Image
Foto: Emsc-csem

Beroš: '90% sisačke bolnice je van funkcije'

14:02 - Ministar zdravstva Vili Beroš je rekao da je KB Dubrava nakon potresa zaprimila niz covid pozitivnih bolesnika iz Sisačko-moslavačke županije. "Na tome im se zahvaljujem, vjerujem da zajedno možemo dalje. Jutros sam primio informaciju iz Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, na jučerašnji dan skupljen je rekordan broj u zagrebačkoj Petrovoj 3, preko 750 doza. Zadnji datum sa sličnim odazivom bio je 5. kolovoza 1995., početak Oluje. To pokazuje svijest hrvatskog naroda. Sa zdravstvenog aspekta ovo sve predstavlja izazov. Želimo omogućiti svima zdravstvenu skrb. S obzirom da je većina zdravstvenih objekata ozbiljno oštećeno, vjerujem da ćemo adekvatno odgovoriti. Čak 90% sisačke bolnice je van funkcije pa moramo prilagoditi zdravstveni sustav i pružiti zdravstvenu zaštitu i čitavom okolnom području.”

Više pročitajte OVDJE.


Građani i tvrtke u Crnoj Gori doniraju pomoć Hrvatskoj

13:55 - Brojne tvrtke, udruge, pojedinci u Crnoj Gori izdvajaju u četvrtak novac za pomoć stradalima u razornom potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji i prisjećaju se "nemjerljliva" doprinosa Hrvatske Crnoj Gori kada je bila pogođena potresom 1979. godine. Zbog velikog interesa građana Crne Gore koji žele pomoći, veleposlanstvo RH objavilo je informacije o službenim računima putem koji se se mogu donirati sredstva u fond "Pomoć za obnovu nakon potresa". Crveni križ Crne Gore otvorio je kod crnogorskih banaka žiro račun na koji fizičke osobe i tvrtke mogu izravno uplaćivati novac za postradale. Uz pomoć mobilnih operatera aktivirat će se donatorska linija putem koje će građani Crne Gore SMS porukama moći donirati novac. „Prikupljeni novac bit će proslijeđen Hrvatskom Crvenom križu, koji je od početka aktivan u evakuaciji, pružanju prve pomoći i distribuciji interventne pomoći ugroženom stanovništvu“, priopćeno je iz Crvenog križa Crne Gore.

Središnja banka Crne Gore priopćila je u četvrtak da je za pomoć u saniranju posljedica namijenila pet tisuća eura, a velik broj tvrtki izdvaja između tisuću do pet tisuća eura kao što su tvrtke Donator, Farmalab, Cerovo te zaposleni kompanije Ledo Crna Gora. "Dobro se sjećam potresa u Crnoj Gori 1979. Bio sam u vojsci na Prevlaci. Tito je bio u Igalu. Pozvao je radne ljude Jugoslavije da pomognu. Nemjerljiv je doprinos koji je dala i Hrvatska. Sad je red na nama da pomognemo", rekao je za Vijesti Vlado Nikaljević, vlasnik jedne od tvrtki koja je donirala novac. Dio crnogorskih općina već je izdvojio novac. Podgorica donira 10 tisuća eura, a Tivat i Budva po pet tisuća eura.

Financijsku pomoć obećao je i Herceg Novi, a Kotor je ponudio smještaj stanovnicima pogođenog područja čije su kuće stradale u potresu. Dnevnik Vijesti odlučio je da prihod od prodaje cijele naklade blagdanskog broja tog lista donira Republici Hrvatskoj za obnovu nakon potresa, a istodobno na svom portalu www.vijesti.me u posebnoj rubrici pod naslovom „Crna Gora na nogama – nastavlja se pomoć za pogođene zemljotresom u Hrvatskoj“, prati akciju prikupljanja pomoći. Ranije su crnogorski dužnosnici kolegama u Hrvatskoj obećali pomoć Crne Gore „u mjeri mogućeg“, za obnovu nakon potresa.


Udruga Glas poduzetnika otvorila fond za donacije

13:50 - Udruga Glas poduzetnika (UGP) izvijestila je u četvrtak da je otvorila fond za donacije kako bi novčanim sredstvima pomogla u osiguravanju smještaja za građane koji su ostali bez doma, te u obnovi u potresima oštećenih i uništenih stambenih objekata. Prikupljenim sredstvima planira se kupnja stambenih kontejnera, grijalica i druge opreme te građevinskog materijala. Sredstva će UGP prikupljati do kraja veljače. "Prioritet nam je osigurati građanima Petrinje, Gline, Siska i okolnih mjesta krov nad glavom u ovim zimskim mjesecima", kažu u UGP-u. UGP je u srijedu od vlade zatražio micanje poreznih opterećenja na donacije. Zatražio je i da se donatori roba oslobode od plaćanja PDV-a na donacije. Mnogobrojnim poduzetnicima s područja Sisačko-moslavačke županije uništeni su objekti, pa bi im na neko vrijeme trebalo odgoditi plaćanje poreza na dohodak, doprinosa i PDV-a, smatra UGP.

Svi koji žele donirati putem UGP-a mogu to učiniti uplatama na račun HR6523600001502851531; Opis plaćanja: Humanitarna akcija; Model: HR99; Banka: ZAGREBAČKA BANKA d.d.

Za uplate iz inozemstva: Udruga Glas poduzetnika Pavletićeva 1 10000 ZAGREB; SWIFT: ZABAHR2X; IBAN: HR6523600001502851531; Opis plaćanja: HUMANITARNA AKCIJA; Banka: ZAGREBAČKA BANKA D.D.

Galerija

Image

ZASTRAŠUJUĆE POSLJEDICE POTRESA U PETRINJI: Grad je u trenutku postao ruševina

Image

ZASTRAŠUJUĆE POSLJEDICE POTRESA U PETRINJI: Grad je u trenutku postao ruševina


Državni novac za obnovu od potresa uplaćen Zagrebačkoj županiji

13:27 - Interventna sredstva iz proračunske zalihe uplaćena su Zagrebačkoj županiji, a ona ga raspoređuje gradovima i općinama kako bi se čim prije barem djelomično sanirale štete od potresa, rečeno je u četvrtak nakon sastanka predstavnika vlade sa županom Zagrebačke županije i predstavnicima gradova i općina. Ministar financija Zdravko Marić podsjetio je da je vlada u srijedu Zagrebačkoj županiji za sanaciju šteta od potresa interventno odobrila 10 milijuna kuna iz proračunske zalihe. Sisačko-moslavačkoj županiji odobreno je 100 milijuna kuna, a iz Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti bit će dodatno raspoređeno 10 milijuna kuna - po pet za Zagrebačku i Karlovačku županiju. Sredstva su, kazao je ministar financija, već uplaćena na račun županije, a ona je započela s raspodjelom po gradovima i općinama koje su pretrpjele najveće štete. Pokupsko i Kravarsko dobili su po 2,75 milijuna kuna, Zaprešić 1,5 milijuna, Pisarovina i Velika Gorica svaka po milijun kuna, a Jastrebarsko i Ivanić Grad po 500.000 kuna. Novac je namijenjen popravku objekata, nabavci materijala, izvođenju radova i vraćanju u uporabni status, kao i sanaciji infrastrukture te pripremi elaborata za procjenu šteta. Fokus će biti i na privlačenju EU sredstava, poglavito iz Fonda solidarnosti, rekao je Marić, dodavši da se razmatra deblokada blokiranih računa građana s ugroženih područja kako novac koji pristiže iz donacija na bi otišao njihovim vjerovnicima.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić rekao je da je već jučer dio sredstava razdijeljen općinama i gradovima te županije. Kazao je da ljudi već nastoje sanirati štetu, te da je prema njima već krenuo građevinski materijal. Zahvalio je Vladi na brzoj reakciji i svim službama koje su na terenu. Izvijestio je da su u Zagrebačkoj županiji potresom najviše pogođene općine Kravarsko, Pokupsko i Pisarovina te gradovi Zaprešić, Jastrebarsko, Ivanić Grad i Velika Gorica. Oštećene su brojne obiteljske kuće, pogotovo krovovi i dimnjaci, a znatno su stradali i pojedini sakralni objekti. Nije mogao procijeniti koliki je točan broj oštećenih objekata.

Zaprešićki gradonačelnik Željko Turk rekao je da su na terenu statičari koji procjenjuju može li se boraviti u ugroženim prostorima. Prvi dio najnužnijeg po njemu je učinjen. Sa zaprešićkog područja iseljena je 71 obitelj. Upitan zašto država nije brže reagirala s dostavom šatora, agregata i drugoga iz strateških robnih zaliha, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat je rekao da na teren danas odlazi 86 kontejnera koji će biti podijeljeni prema prioritetima. "Sve što je raspoloživo iz strateških robnih rezervi je na raspolaganju, jučer je dostavljeno 26 agregata", rekao je Horvat. Kaže da su "definirani punktovi preko kojih se dostavljaju donacije", dodavši da država ne reagira sporo. Vlada po njegovim riječima razmišlja da se Zakon o obnovi Zagreba proširi s netom unesrećenim županijama, odnosno da se ne ide u pisanje novog zakona. Izvijestio je da su na potresima pogođenom području pregledane 2.992 građevine, od kojih je 579 klasificirano neupotrebljivima.


Vatrogasci u Zagrebu imali 370 intervencija

12:13 - Zbog posljedica potresa u Zagrebu Javna vatrogasna postrojba i Dobrovoljna vatrogasna društva Grada Zagreba imali su od 29. prosinca do sada 370 hitnih intervencija na području grada, uglavnom povezanih s uklanjanjem nesigurnih dijelova oštećenih objekata. Zagrebački Ured za upravljanje u hitnim situacijama priopćio je danas i kako se na području Sisačko-moslavačke županije u ispomoći još uvijek nalazi 40 zagrebačkih vatrogasaca i 10 vozila. "Ured za upravljanje u hitnim situacijama i danas priprema pomoć za stradale. Do sada je poslano više od 20 tona opreme, a u pripremi je slanje 500 komada vreća za spavanje, 100 kreveta, vode za piće i PVC folije za natkrivanje krovova", istaknuto je u priopćenju.


Srce među porušenim kućama

12:11 - Prilikom mapiranja šteta nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji dronovima i kamerama visoke rezolucije terena pogođenog potresom u Petrinji, HGSS je naišao na predivan prizor srca koje se ocrtava među porušenim kućama.


Milošević: 'Pokazuje se solidarnost'

11:38 - Obilazeći Petrinju, danas je potpredsjednik Vlade Boris Milošević rekao da se pokazuje solidarnost. "Bitno je ljudima pružiti prvu pomoć, osigurati krov nad glavom, dostaviti hranu, a onda ćemo misliti o obnovi”, rekao je.


Prikupljeno preko 4 milijuna kuna pomoći

11:26 - Marina Škrabalo iz Zaklade Solidarna rekla je za N1 da su dosad prikupili 4 milijuna i 286 tisuća kuna u manje od dva dana. Samo u prvih 24 sata skupili su 3,6 milijuna kuna. Škrabalo je zahvalila donatorima i istaknula da treba imati povjerenja u humanitarne organizacije. “Kriza je potvrda toga da se radi o regijij koja je dugotrajno zapostavljena, siromašna i ljudima, i novcem, i idejama kako to preokrenuti. Ovo je prilika da se ovi krajevi bolje uključe u zelenu ekonomiju, iskoriste europske fondove. Da ne govorim o potencijalu sela, privredi, stvaranju urbanih regija… Zahvalna sam u ovoj nesreći što svi gledamo kako preživjeti i gledamo u budućnost, ujedinjujemo se u zaštiti i pomoći”, istaknula je.


Tlo u središnjoj Hrvatskoj ne miruje

11:20 - EMSC ponovno bilježi brojna podrhtavanja tla u središnjoj Hrvatskoj.

Image
Foto: Emsc.csem

Preko 800 vatrogasca sanira posljedice potresa

11:14 - Preko 800 vatrogasaca sanira posljedice potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, a velik broj intervencija zbog razornog potresa bilježe i vatrogasci kontinentalnih županija, najviše u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, priopćila je Hrvatska vatrogasna zajednica u četvrtak.


Zaklada Ana Rukavina donirat će 200.000 kuna

11:12 - Zaklada Ana Rukavina u svojoj misiji spašavanja života donirat će 200.000 kuna za stradale u potresu u Petrinji, Glini, Sisku i okolici, priopćeno je u četvrtak iz Zaklade.

Galerija


Zastupnici će pomoći stradalima

11:10 - Predstavnici saborski klubova potvrdili su u četvrtak kako će se svi njihovi zastupnici uključiti u pomoć stradalima u razornom potresu, no iz oporbe poručuju da ih na to nitko, pa ni predsjednik Hrvatskog Sabora, ne treba pozivati. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković pozvao je u srijedu sve zastupnike da doniraju dio plaće za prosinac za pomoć stradalima u razornom potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji. Branko Bačić (Klub HDZ-a) potvrđuje kako će se svi zastupnici HDZ-a odazvati pozivu predsjednika Sabora i donirati određeni iznos stradalima – koliki, odlučit će svatko za sebe. I nakon potresa u Zagrebu smo donirali, osobno sam izdvojio cijelu plaću, rekao je Bačić.


Plenković: 'Velik je interes, mnogi uplaćuju'

11:08 - Premijer Andrej Plenković rekao je danas da ne zna koliko je zasad pomoći prikupljeno: “Vidjet ćemo, vidim da je velik interes, mnogi uplaćuju. Svi su angažirani, sve službe, u ovako kratkom roku nakon ovako razornog potresa. Sisački pacijenti su praktički svi evakuirani, osim njih pedesetak. Svi koji žele alternativni smještaj mogu ga zatražiti. Lijepo je vidjeti veliku potporu građana diljem Hrvatske.”

Više pročitajte OVDJE.


Potres kod Varažidna

10:37 - Zabilježen je u potres magnitude 2.0 Richtera blizu Varaždina.

Blaži potres magnitude 1,8 prema Richter pogodio je i područje 31 kilometar od Zagreba.


Stigle kućice u Novo Glinsko Selo

10:29 - U Novo Glinsko Selo stigle su prve mobilne kućice koje imaju dvije sobe, kuhinju, toalet i tuš. Većina stanovnika želi ostati u svojim dvorištima, kraj svojih kuća. Na raspolaganju ih je 80, a ponuđeno je još 20-ak na raspolaganje. Dio mještana nema struje, vode ni grijanja. Noću se pokrivaju sa svime što imaju, javlja N1.


'Situacija je teška, gore nego ratno stanje

10:21 - Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara, obišao je bolnicu u Sisku ispred koje je za N1 rekao:“Situacija je teška, gore nego ratno stanje. Pacijenti se smještaju u grijane šatore, statika je narušena. Unatoč covidu i iscrpljenosti liječnici i sestre daju sve od sebe. Ovo je privremeno stanje. Nadamo se da će se naći rješenje za pacijente što brže.”

Iz Austrije stiže konvoj s mobilnim kućicama za pomoć ljudima na području pogođenom potresom u Hrvatskoj.


Novi potres

9:18 - U 9:16 sati središnju Hrvatsku je zatresao novi potres s epicentrom kod Gline, prema prvim informacijama.

Naši seizmografi objavili su da je potres bio jačine 3,9 po Richteru s epicentrom 10 km zapadno od Petrinje. "Danas, 31. prosinca 2020. godine u 9 sati i 15 minuta, seizmografi Seizmološke službe zabilježili su prilično jak potres s epicentrom 10 km zapadno od Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 3.9 prema Richteru, a intenzitet u epicentru V stupnja EMS ljestvice. Dojava o štetama nemamo. Osjetio se u široj okolici", napisali su.


U Glinu su dostavljeni i agregati

8:53 - U Glinu su stigli ministrica Nikolina Brnjac, ministar Tomo Medved i župan Ivo Žinić. Dočekali su mobilne kućice za građane koji se ne mogu vratiti u svoje kuće. “Ovo je važan oblik potpore i pomoći zbog ljudi koji ne žele napustiti svoje domove. U manje od 48 sati 83 stambena objekta iz cijele Hrvatske dolaze u Glinu. Vjerujem da ćemo narednih dana pokriti cijelu Sisačko-moslavačku županiju. Ovo je dokaz angažiranosti svih resora Vlade RH te svih drugih, lokalne zajednice, s cilje da se ova nesreća lakše prevladala”, rekao je Medved te dodao da su dostavljeni agregati, javlja N1.


Potres oštetio dijelove Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja

8:39 - Razoran potres ponovno je ostavio tragove na zgradi Hrvatskog prirodoslovnog muzeja (HPM) u Demetrovoj ulici na Gornjem Gradu, izvijestio je u četvrtak HPM. Srećom, ovoga puta, ističe HPM, šteta je neusporedivo manja nego proljetos - odlomljena je žbuka, popadao je inventar te nastala poneka pukotina u zidu i otpala cigla. "Muzej je zatvoren od ožujka, a većinu građe preselili smo na sigurno u objekt na Novom Petruševcu, prvu specijaliziranu muzejsku čuvaonicu u Hrvatskoj", izjavila je ravnateljica muzeja Tatjana Vlahović. Napomenula je kako je potpisan ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava vrijedan 69.272.612,59 kuna. Čuvar baštine kao katalizator razvoja, istraživanja i učenja – novi Hrvatski prirodoslovni muzej naziv je trenutno najvećeg projekta u kulturi u Hrvatskoj, dodala je.

Veći prostori, suvremena oprema, akreditirani laboratoriji, suvenirnica i kafeterija samo su neki od brojnih sadržaja novog Prirodoslovnog muzeja koji nas očekuje krajem 2023. godine. Novi će sadržaji pružiti posjetiteljima jedinstveni doživljaj i emociju zbog kojih će željeti doživljeno iskustvo, nova znanja i spoznaje o prirodoslovlju podijeliti i preporučiti svojim bližnjima, prijateljima i poznanicima. Nakon provedbe projekta, naglasila je kako očekuje veći broj posjetitelja, poboljšano zadovoljstvo posjetitelja, unapređenje znanstvene djelatnosti kroz certificirane laboratorije, unapređeno djelovanje u području čuvanja i prezentacije hrvatske kulturne baštine, povećani broj novozaposlenih i povećanje turističkih izdataka za usluge u kulturi.


Podrhtavalo cijele noći u Sisačko-moslavačkoj županiji

8:16 - Župan Sisačko moslavačke županije Ivo Žinić je rekao jutros za HRT da je u Sisačko-moslavačkoj županiji bilo cijele noći podrhtavanja tla kao i prethodne noći. "Na sreću nisu bili potresi kao onaj prvi, ali uvijek to uznemiri stanovnike. Noć je bila mirnija nego prethodne dvije noći. Stanje se malo stabiliziralo i većina ljudi je smještena na toplom. Još uvijek, nažalost, imamo onih koji su pored svojih kuća koji se smrzavaju. Radosna vijest je da danas dolazi prvih 85 kontejnera, nešto je i noćas došlo. Vjerujem da će sljedeću noć biti svi na toplom", rekao je.


Granić: Nadamo se da HGSS više neće imati akcija spašavanja

8:14 - Pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) Josip Granić izrazio je u četvrtak ujutro nadu da ta služba više neće imati akcija spašavanja na područjem pogođenom području Sisačko-moslavačke županije koje je i noćas podrhtavalo. „Nadamo se da je s tim gotovo“, rekao je Granić za Hrvatski radio i naveo kako u srijedu HGSS-ovci nisu imali ni jednu situaciju u kojoj su trebali nekoga spašavati iz ruševina koje je ostavio potres. Izvijestio je kako je noćas za njegovu službu bilo puno mirnije nego noć prije. Nije bilo previše aktivnosti, ljudi u selima koji imaju stoku i ne žele napustiti svoje potresom oštećene domove, već su velikim dijelom zbrinuti u privremenom smještaju, kazao je Granić.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić najavio je da u četvrtak u 8, 30 sati stiže prvih 80-ak kontejnera koji imaju kuhinju, grijanje. Procjenjuje se da se u 200-tinjak slučajeva ljudi neće moći vratiti u razrušene kuće, rekao je župan. Granić je potvrdio da su HGSS-ovci u srijedu, nakon što su petrinjsko područje ujutro ponovno zatresla tri snažnija potresa, ponovno obišli sva 84 sela i zaselka u okolici koje su obišli noć prije. Završili smo obilazak u srijedu u 3, 52 sata, no nakon potresa iza 6 sati, ponovno smo obišli sva ta sela u zaselke, kazao je Granić. Pročelnik HGSS-a kaže kako ljudima u Sisačko-moslavačkoj županiji sada trebaju grijalice, građevinski materijal, cerade.

Hrane sada ima dovoljno, no nje će uvijek trebati, posebno hrane s dugim rokom trajanja, kazao je Granić pa uputio građane da prije doniranja pogledaju stranice Hrvatskog crvenog križa kako bi znali što u određenom trenutku treba dostaviti. Granić je pohvalio solidarnost građana koji su teško stradali u razornom potresu koji ih je pogodio u utorak iza podneva. Svatko od njih je nešto izgubio, no svi pomažu jedni drugima, rekao je pročelnik HGSS-a.


Rano jutros u Glinu su stigle kamp kućice

7:50 - Prve kamp kućice stigle su rano jutros u Gliu, izvijestilo je Ministarstvo turizma i sporta. Koordiniranom akcijom Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske udruge turizma i Kamping udruženja Hrvatske do sada je osigurano više od 80 mobilnih kućica namijenjenih obiteljima pogođenih potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Kućice se sastoje od dvije sobe, za četiri osobe, imaju opremljene kuhinje sa stolom te toalet i tuš. Mobilne kućice donirale su sljedeće tvrtke: Plava Laguna iz Umaga, Jadranka kampovi Lošinj, Arena Hospitality Group iz Pule, Maistra iz Rovinja, Valamar, Kamp Monperin iz Bala, Turisthotel iz Zadra, tvrtka Adria iz Slovenije, Laguna Novigrad, Karisma Hotels Adriatic, hoteli Živogošće, tvrtka Crippa iz Višnjana, tvrtka CR Abitare iz Labina, Nord mobil iz Samobora i tvrtka Solaris iz Šibenika.

Ministarstvo je izrazilo zahvalu i brojnim privatnim donatorima koji su se uključili donacijama kamp kućica te poručilo da se nastavlja prikupljanje donacije kako bi svim građanima potresom pogođenih područja što žurnije osigurali privremeni dom.


Zbog potresa otežan promet na pojedinim prometnicama u SMŽ

7:41 - Zbog razornog potresa otežano se vozi na pojedinim prometnicama u Sisačko-moslavačkoj županiji, a očekuju se gužve na svim prilazima Petrinji, Glini i Sisku te okolnim mjestima, izvijestio je u četvrtak Hrvatski autoklub (HAK). Zbog smirivanja prometa vozi se uz ograničenje brzine 80 km/h na autocesti A11 između čvora Velika Gorica i naplatne postaje Mraclin, u smjeru Lekenika i čvora Buševec i naplatne postaje Mraclin u smjeru Zagreba. Pozivaju se vozači da prate upute nadležnih i izbjegavaju odlazak u potresom pogođena područja kako bi se olakšao rad žurnih službi. U potresu je oštećen most Brest kod Petrinje te se vozi uz ograničenje brzine od 30 km/h ili obilazno: Žažina-Sisak-Moščenica-Petrinja i obratno.


Novi potres zatresao područje Petrinje

7:06 Noćas u 4 sata i 43 minute seizmografi Seizmološke službe zabilježili su umjeren potres s epicentrom kod Petrinje, a osjetio se kod Siska. Magnituda potresa iznosila je 3,7 prema Richteru, a intenzitet u epicentru V stupnja EMS ljestvice, izvijestili su iz Seizmološke službe.

"Cijelo vrijeme se trese laganije, ali kad se zatrese po pravo zatrese... čuvajte se!", "ima li kraja?", "Ovaj me digao na noge", "Osjetilo se. Sisak. Oguglali smo već. Nije ugodno ali svjesni smo svega. Čuvajte se", "Čula se tutnjava, a zatim je potreslo... trajalo cca 4 do 5 sekundi.... ljudi spavaju... nisu izašli van....", neka su od svjedočanstava na stranici EMSC.

EMSC javlja da je potres bio magnitude 3,8 prema Richteru te da su kasnije uslijedila dva slabija magnitude 3,1 prema Richteru.

Image
Foto: Emsc

'Tresti se može i nakon godinu dana'

7:06 - Seizmolog Marijan Herak s Geofizičkog odsjeka PMF-a ističe kako seizmolozi ne mogu reći kada će i koliko jak biti drugi potres nakon onog glavnog potresa. Ipak, ima nešto što mogu sa sigurnošću reći. "U globalu otprilike znamo koliko će trajati da se seizmička aktivnost vrati na normalu kao što je bila prije", kazao je Herak gostujući u emisiji RTL Direkt.

"Tresti se može možda i do godinu dana. Između šest, sedam, osam mjeseci i godinu dana. A najveći potresi bojim se da mogu biti i veći od onog prvog od 5,0. Pa će onda za svaki potres magnitude 5 biti desetak magnitude 4 i stotinjak magnitude 3. Kada će se oni dogoditi, to se ne može reći. Čak se ne može reći i da će se taj najjači naknadni potres dogoditi uskoro", rekao je Herak.

Svaki petnaesti ili dvadeseti potres takav je da nakon njega slijedi jači, ističe Herak. A na pitanje može li potres u Petrinji povećati mogućnost potresa u Zagrebu odgovorio je niječno.

Zašto je bio važan potres kod Petrinje prije 111 godina?

"Zamislite da nije bilo petrinjskih potresa, a za tjedana dana se u Zagrebu dogodio potres magnitude 1,5. Sad se može dogoditi da se taj potres dogodi sutra umjesto za 15 dana. Ali neće biti jači, nego bi bio malo slabiji nego za 15 dana. Ta aktivnost može trigerirati samo one potrese koji su se skoro pa već dogodili", objasnio je.

Na koncu je kazao kako se prije 111 godina na području Petrinje dogodio sličan potres te da je njegovim proučavanjem Andrija Mohorovičić došao do otkrića da Zemlja ima koru i da je ispod nje plašt koji je drugih fizikalnih svojstava.

"To je fundamentalno promijenilo način na koji seizmolozi gledaju Zemlju", naglasio je Herak u RTL Direktu.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo