'Nemarnima dijete treba oduzeti nakon 6 mjeseci'

16.1.2012.
6:41
VOYO logo

Kako bi se ubrzao iznimno spor postupak posvojenja djece, hrvatski Savez udruga udomitelja i posvojitelja od ministrice ministricu socijalne politike i mladih Milanke Opačić traži da se biološkom roditelju da šansa od šest mjeseci kako bi se popravio. Nakon toga, kažu, treba krenuti u postupak oduzimanja roditeljstva.

Dva puta vas nema, treći neće postojati

"Svakako smo za to da se roditelju da druga šansa, ali da to ne traje vječno. Poznato je da biološki roditelji godinama znaju manipulirati sustavom i, što je puno gore, djetetom. Koriste poznate sheme, posjećuju dijete u domu ili samo nazovu jednom u tri mjeseca i to se onda računa kao da se brinu o djetetu. To treba mijenjati", kaže potpredsjednik Saveza udruga i predsjednik splitske Lanterne Ivan Gotovac dodajući kako se treba uvesti i mjera da ona roditelj koji se dva puta ne pojavi na obiteljskom sudu "treći put više nema što tražiti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovac naglašava i kako im je ministrica Opačić dala nadu da će se stvari konačno pokrenuti, podsjećajući kako je i sama potvrdila da djeca predugo ostaju u ustanovi, napominjući i kako se oduzimanje roditeljstva, što je iznimno osjetljiv, spor i bolan postupak, u praksi često još više otežava i komplicira. Sve te najave pozdravljaju i oni koji u domovima rade s djecom.

Treba tražiti vidljive pomake

"U Domu imamo slučajeva kada biološki roditelj šest, sedam godina redovito dolazi na kontakte s djetetom, u skladu sa sudskim rješenjem, no pitanje je kakva je kvaliteta tih odnosa i što dijete ima od toga. Roditelj tako tjedno provede s djetetom par sati, no treba promatrati što radi kroz 24 sata dnevno, koliki pomak je napravio", kazala je za Slobodnu Dalmaciju ravnateljica splitskog Doma za djecu Maestral Edita Maretić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezino je mišljenje da za dugotrajnost postupka oduzimanja roditeljstva odgovornost leži i u činjenici da obiteljski sudovi djeluju samo formalno, budući da se tamošnji suci bave i drugim predmetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo