NEMA VIŠE SOCIJALNE POMOĆI BEZ POKRIĆA: / Još jedan hrvatski grad uvodi obvezu rada za opće dobro bez naknade

Image
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Na području Grada Knina je ukupno 339 djelomično i potpuno radno sposobnih ljudi, koji bi u slučaju neodazivanja na radove mogli ostati bez socijalne naknade

24.10.2019.
20:33
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
VOYO logo

Gradonačelnik Knina, Marko Jelić nedavno je donio Odluku o provođenju radova za opće dobro bez naknade. Njome su radno sposobni i djelomično radno sposobni korisnici socijalne naknade obvezni javnim radovima ili radovima za opće dobro odraditi dobivenu novčanu pomoć. U odluci su propisane i kazne za one koji se ne odazovu bez opravdanja, pa će u takvim slučajevima Grad obavijestiti Centar za socijalnu skrb, koji će im, prema Zakonu o socijalnoj skrbi, ukinuti pravo na primanje socijalne pomoći.

Stvaranje prilike za zapošljavanje

Podaci iz rujna govore da u Kninu ukupno ima 339 djelomično i potpuno radno sposobnih korisnika zajamčene minimalne naknade. Njima će u sljedeća tri mjeseca Grad dostaviti poziv u slučaju potrebe za javnim radovima. Odluka se odnosi na razdoblje do kraja godine, a korisnici će moći raditi najmanje 30, a najviše 90 sati mjesečno. Oni koji se odazovu pozivu, sklopit će ugovor o radu za oopće dobro bez naknade, piše portal Gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Grada napominju kako odluka, donesena 16. listopada, ima cilj omogućiti primateljima socijalnih naknada "da se aktivno uključe u rad za opće dobro, kako bi primajući naknadu od Centra za socijalnu skrb, pridonijeli i široj društvenoj zajednici, odnosno sudjelovali u radovima u lokalnoj jedinici koji će pridonijeti kvalitetnijem stanovanju, a time i stvoriti sebi priliku ulaska na tržište rada."

Uveo red i smanjio davanja

Nije Knin prvi grad u Hrvatskoj koji je donio takvu odluku. Gradonačelnik Bjelovara, Dario Hrebak uveo ju je prošle godine te tvrdi da je zadovoljan jer je uveden red u sustav i smanjena su izdavanja za socijalne naknade, što otvara prostor za ulaganje u druga mjesta. Otprije odluku provode Mursko Središće, Orahovica, Đurđevac i Čazma, u kojoj je dio korisnika ostao bez socijalne pomoći jer se odbio odazvati na javne redove. No, iz tog grada stiže i svijetla priča, jer se nekolicina njih iskazala i tako dobila posao u komunalnom poduzeću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo