'NEMA VEZE OBITELJI MOJA, RAZUMIJEM JA TU VAŠU SITUACIJU': / Rođaci je zvali da joj nađu posao u Njemačkoj, a kad se odazvala...'

Image
Foto: PIXSELL/Ilustracija, Grgo Jelavic

Danijela Ivančević iz Bosne i Hercegovine otvoreno i iskreno iznijela je svoje iskustvo s rođacima koji su je godinama zvali u Njemačku kako bi joj pomogli da nađe posao.

7.3.2017.
23:27
PIXSELL/Ilustracija, Grgo Jelavic
VOYO logo

Kao i iz Hrvatske tako i iz Bosne i Hercegovine građani sve češće potežu za odlaskom preko granice kako bi si osigurali bolju budućnost. Majke i očevi nerijetko im još dok idu u školu govore kako je veliki broj rođaka na taj način potražio bolje sutra pa kad završe školovanje imaju "odskočnu dasku" u, recimo, Njemačkoj. Neki svoja iskustva nerijetko dijele i po raznim Facebook grupama, a jedno takvo, ono autorice Danijele Ivančević, prenio je i portal Croexpress.

Danijela se prisjetila svih obećanja rođaka koji će joj pomoći kad završi školu od onih kako će je spasiti do onih da su njezini to zaslužili jer "ne mogu zaboraviti' koliko sam pite pojela od tvoje mame." Kad je završila školu i javila se rođacima situacija se nešto promijenila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odgovori su bili raznorazni, evo nekoliko primjera:

'Ma znaš, sad je malo drukčije, nije k'o prije lako ni ovdje za pos'o.''Eto da si prije mjesec, ovdje tražili u jednom hotelu čistačicu, ali sad su popunjeni s personalom.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Da je kao onda moglo bi, al' sad svi traže jezik da se zna, ajd' nauči njemački pa će tebe tetka pozvat'.'

'Ima u jednom selu traže da se štala čisti, al' ne bih ja tebe tu, žao mi te... Pričekaj još malo, bit će možda nešto.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Evo ovdje traže na poljoprivredi, al' nemaju smještaj. Ja bih tebe kod nas, al' znaš da moja djeca ne mogu ni jedno s drugim pa sva'ko u svoju sobu voli mir.'

'Znaš rode, i ja ću možda ostat' bez posla, sad je i ovdje zavladala ona kriza pa ne znam ni ja kako ću se za sebe izborit'.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema veze, familijo moja... Hvala vam na pokušajima! 'Razumijem ja tu vašu situaciju. Ako je već tako, haj'te meni u Bosnu. Ovdje trenutačno traže u rudniku, a dobra je i plaća, topli obrok, u smjenama, sve na vrijeme. Ima i u prodavaonici traže, možda i tetka uspije nać' šta, ima iskustva.

Ne brinite za smještaj, ja ću spavati na podu, a vi možete na sećiji što nam je komšija dao, razvlači se, ima mjesta za vas! Nećete bit' gladni. Znate, moja mama još uvijek pravi one iste pite koje su vas odhranile kao i mene!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako Vam još nekako mogu pomoć' samo recite, nekako se osjećam 'dužna' što ste makar 'pokušali' meni pomoći! Hvala Vam do neba, Bog će Vam vratit'...', stoji u Danijelinoj objavi.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo