VLADA SPREMA PROMJENE / Glavna tema Praznika rada je što donosi novi zakon, sindikati: 'Olakšat će se otpuštanje radnika'

"Zakonom o radu kojim žele, pod navodnicima, smanjiti rad na određeno vrijeme tako da će poslodavcima omogućiti da lakše otpuštaju radnike - neće ići"

1.5.2021.
18:55
VOYO logo


Kao i prošle godine, Praznik rada dočekujemo u pandemijskim okolnostima. To znači da ni danas nije bilo tradicionalne sindikalne povorke i prosvjeda, ali ni podjele graha u zagrebačkom Maksimiru.

Uskoro se kreće u izradu novog Zakona o radu, koji će - barem prema riječima ministra Aladrovića - pružiti veću sigurnost radnicima. Pritom je potvrdio i da Vlada razmišlja o ukidanju dobne granica za obvezan odlazak u mirovinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ove godine bez graha i velikih okupljanja, no zato su političari s karanfilima dočekali građane u Maksimiru.

"Inače smo na roštilju s prijateljima, a ovo je prvi put da smo došli u Maksimir", kaže Nina Pavić iz Zagreba i dodaje kako joj tradicionalna proslava uz grah ne fali: "Mislim da mojoj baki fali, ona je svake godine išla. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Idem malo vidjeti kaj ima, političari kaj vele, kaj lažu. Gradonačelnik nam fali, nema graha", kaže Adem Rizvani iz Zagreba.

U Maksimiru nije bilo ni sindikata. Oni su sinoć, 5 do ponoći, na zagrebačkom Glavnom kolodvoru izveli prosvjedni performans.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorili su na sve veće iseljavanje zbog nesigurnih poslova i malih plaća, a nezadovoljni su i vladinim novim Zakonom o radu.

"Zakonom o radu kojim žele, pod navodnicima, smanjiti rad na određeno vrijeme tako da će poslodavcima omogućiti da lakše otpuštaju radnike - neće ići", kaže predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što sindikati očekuju? Što je dobro za Hrvatsku? Što je pred nama? Smanjivanje nejednakosti, oporezivanje najimućnijih, promjenu društvene strukture", kaže predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, Hrvatska je po stopi zaposlenosti, pri dnu u Europskoj uniji, s oko 66 posto, a najvišu ima Švedska - preko 80 posto. Po prosječnom radnom vijeku - s 32 godine, uz bok smo ostalih mediteranskih zemalja, dok Šveđani- rade desetljeće više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je zabrinjavajuće jest da čak petina zaposlenih u Hrvatskoj radi na određeno, od kojih gotovo pet posto ima ugovor u trajanju do tri mjeseca.

Veća prava traže i građani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radna mjesta, to im najviše treba", kaže Nevenka Štefančić iz Zagreba.  

"Radnicima ponajviše fali novca, a što se samih prava tiče, oni ih teoretski imaju, ali poslodavci imaju preveliku mogućnost eskivaža i zaobilaženja tih istih prava", kaže Robert Sladić iz Zagreba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao prvo niska primanja, rade od jutra do sutra, slobodne dane rijetko. Ima prostora, samo to treba donijeti zakonski", kaže Nada Grgona iz Zagreba. 

Image
Kolumna Ive Anića /

Čemu nam služi Prvi maj: Besplatan fažol i rekvijem gradu pod Marjanom

Image
Kolumna Ive Anića /

Čemu nam služi Prvi maj: Besplatan fažol i rekvijem gradu pod Marjanom

A ministar rada na to poručuje

"Želimo ovim novim Zakonom o radu osnažiti sigurne oblike rada, broj ugovora na neodređeno vrijeme i pružiti sigurnost našim građanima", kaže ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plan je Vlade i podići granicu za odlazak u mirovinu, kako bi se na posao moglo i nakon 65. godine:

"Ideja i naš smjer kojim ćemo ići u dugom periodu je definitivno duži ostanak u svijetu rada. U tom kontekstu obvezali smo se i na pojedine reforme kroz sam Nacionalni plan oporavka i otpornosti", kaže Aladrović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok se s izmjenama Zakona o radu kreće uskoro, o toj će se temi, kaže ministar, tek u budućnosti značajnije razgovarati sa socijalnim partnerima

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo