UGLEDNA SVJETSKA AGENCIJA DODATNO SREZALA KREDITNI REJTING AGROKORU: / 'Prognoze su negativne, sljedeći korak je bankrot'

Image

Poznata agencija za kreditni rejting S&P danas je snizila kratkoročni i dugoročni korporativni kreditni rejting Agrokora s ocjene 'B-/B' na 'CC/C', s negativnim izgledima.

5.4.2017.
16:41
VOYO logo

Istovremeno, agencija je snizila i problemski kreditni rejting kompanije sa 'B-' na 'CC', navodi se u priopćenju.

Agencija objašnjava da je ta odluka donesena nakon vijesti o tome da su Agrokor i njegovi kreditori postigli dogovor o zamrzavanju dugovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Restrukturiranje u lošim uvjetima

'Vjerojatno je da će Agrokor proći kroz restrukturiranje kredita u lošim uvjetima, što bi bilo jednako rejtingu naše metodologije', navodi se u priopćenju.

'2. travnja 2017. je glasnogovornik Agrokor grupe rekao da je tvrtka postigla dogovor sa svojim bankovnim kreditorima o zamrzavanju isplate duga. Kreditori uključuju Sberbanku, VTB i Erste Banku, koje zajedno čine većinu od 2.5 milijarde eura kredita duga Agrokor grupe od 30. rujna 2016.', navodi agencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prognoze su loše

Banke su navele da bi mogle pružiti Agrokoru 300 milijuna eura dodatnog kredita za financiranje kratkoročne likvidnosti, što se uglavnom odnosi na plaćanja dobavljačima. Agencija vjeruje da su te nove posudbe neophodne kako bi tvrtka nastavila s radom nakon naglog smanjenja uvjeta poslovanja.

'Razumijemo da predložena transakcija tek mora biti potpisana između Agrokora, njegovih vlasnika i glavnih banaka. Ipak, vjerujemo da će standstill sporazum vjerojatno predstavljati smanjenje ekonomske vrijednosti u odnsou na prvotne uvjete Agrokorovog kreditnog paketa i to će se po našoj metodologiji smatrati lošim uvjetima', navodi se u priopćenju Agencije i dodaje se da su prognoze negativne te da S&P očekuje pad Agrokora na SD (selective default – selektivni bankrot) ako se postigne standstill sporazum pod uvjetima koje agencija smatra lošima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo