Petrov u Mostaru /

Nema iz BiH bez kontroverzi: Petrov demantirao optužbu da ne podržava stvaranje dodatnog entiteta u BiH

'Ne bih volio od toga stvarati skandal. Smatram da sva tri konstitutivna naroda trebaju biti u punom smislu ravnopravna, a koji će to model biti trebaju iznijeti upravo predstavnici tih konstitutivnih naroda', kazao je Petrov

8.2.2017.
18:57
VOYO logo

Predsjednik hrvatskog parlamenta osjetio je na svojoj koži kako je sklizak politički teren BiH. I on nastavlja taj nesretni niz u kojem gotovo da nema nijednog posjeta hrvatskih dužnosnika Bosni i Hercegovini u posljednje vrijeme, a da se situacija već sljedeći dan, ozbiljno ne zakomplicira.

Image
što je rekao šef hrvatskog sabora? /

Različite izjave nakon sastanka u Sarajevu: Zvizdić neugodno iznenađen demantijem Petrova

Image
što je rekao šef hrvatskog sabora? /

Različite izjave nakon sastanka u Sarajevu: Zvizdić neugodno iznenađen demantijem Petrova

Božo Petrov se, iza zatvorenih vrata, sastao u Sarajevu s čelnim ljudima izvršne vlasti BiH. Sastanak je dobio na važnosti tek nakon što je predsjedavajući Denis Zvizdić objavio priopćenje u kojem citira što im je, navodno, rekao Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Petrov je rekao da Hrvatska poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH i da ne podržava stvaranje dodatnog entiteta u Bosni i Hercegovini", kazao je Zvizdić.

I dok Zvizdić danas ponavlja da je Petrova čulo desetak ljudi, predsjednik Sabora odgovara da ovakve provokacije nikome nisu potrebne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bih volio od toga stvarati skandal. Smatram da sva tri konstitutivna naroda trebaju biti u punom smislu ravnopravna, a koji će to model biti trebaju iznijeti upravo predstavnici tih konstitutivnih naroda", rekao je Petrov.

Da je Petrov doista javno rekao to što tvrdi Zvizdić, da ne podržava težnju za trećim entitetom u BiH, bio bi to ozbiljan udarac HDZ-u BiH koji traži ravnopravnu poziciju za Hrvate. A trenutna podjela BiH izgleda ovako:

Dva su entiteta - Republika Srpska i Federacija BiH, koja je u počecima zamišljena kao zajednički entitet Hrvata i Bošnjaka. Distrikt Brčko je, odlukom međunarodnog suda, posebna jedinica.

I nije to sve. Federacija se onda dijeli na još deset županija, a svaka od njih ima svoje ustave, vlade i skupštine

Za treći - hrvatski entitet u okviru BiH, Bošnjaci ne žele ni čuti.

"Federalizam koji se spominje u amandmanima nekih parlamentaraca iz RH je prizivanje podjele BiH na etničkim principima koja nije ostavrena niti ratnim sredstvima. Takve formulacije mogu samo nanijeti štetu europskom putu BiH", smatra Bakir Izetbegović, bošnjački član predsjedništva BiH

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok javno svi poručuju da BiH treba biti članica Europske unije, posve je očito da je, zbog neriješenih nacionalnih pitanja, svaki susret u BiH - hod po tankom političkom ledu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo