Alternativna rješenja / Neke učionice na Banovini malo su drugačije nego prije: 'Sretni smo što smo krenuli, makar i u kontejneru'

U nekim školama u učionicama su samo niži razredi i maturanti, a iste zgrade sada dijele učenici različitih škola

18.2.2021.
20:03
VOYO logo

Učionice u školi zamijenile su one u kontejnerima. Učenici nižih razreda škole u naselju Gora od ponedjeljka su ponovno u klupama, dio u jednoj, a dio u drugoj petrinjskoj školi.

''Falila mi je škola, igrao sam se s prijateljima, ali bolje je ići u školu nego na online", kazao je Kristian Nikić, učenik OŠ Ivan Goran Kovačić Gora.

"Ma super je ovo, baš je nedostajalo da idemo u školu", rekla je Elizabeta Kolić, učenica OŠ Ivan Goran Kovačić Gora.

Za sve učenike do škole je organiziran prijevoz. Kontejneri bi trebali biti rješenje za dva tjedna.

"Uz sav taj stres i šok sretni smo što smo krenuli pa makar i u kontejneru. Družimo se i djeca su na toplom i na sigurnom", ustvrdila je Maja Kovačević, učiteljica OŠ Ivan Goran Kovačić Gora.

Područna škola u naselju Mala Gorica u potresu nije puno stradala za razliku od matične škole u Petrinji, pa se dvoje učenika već sada pridružilo prijateljima iz područne škole.

Image
ponovno trese /

Seizmolog Krešimir Kuk za RTL.hr potvrdio je da je potres bio magnitude 4,0 po Richteru. Dogodio se u 13:08 sati jugozapadno od Siska

Image
ponovno trese /

Seizmolog Krešimir Kuk za RTL.hr potvrdio je da je potres bio magnitude 4,0 po Richteru. Dogodio se u 13:08 sati jugozapadno od Siska

''Prije smo išli u Petrinju u školu, ali naša škola je stradala pa smo došli ovdje", potvrdio je Patrik Bureš, učenik OŠ Dragutina Tadijanovića Petrinja.

''Imali smo prirodu, hrvatski i glazbeni", kazala je Lucija Bureš, učenica OŠ Dragutina Tadijanovića Petrinja.

U školi se nadaju da će matična škola brzo biti spremna, a do tada ovdje planiraju organizirati nastavu za više učenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što su opet u učionicama sretni su i učenici i učitelji

"Nekako sam išao s grčem u želucu. Njihovi osmjesi i vedra lica su me oraspoložila", pojasnio je Marko Lokner, učitelj u OŠ Dragutina Tadijanovića Petrinja.

Od početka polugodišta učenici petrinjske srednje škole nastavu imaju online. Školska zgrada dobila je crvenu naljepnicu i nju se neće moći vratiti. Maturante će tako od idućeg tjedna u svoju školu primiti osnovci.

''Svi smo dosta iscrpljeni i svašta smo preživjeli i trebamo se potruditi da ovo doguramo do kraja", podijelila je Hana Gregurinčić, maturantica Srednje škole Petrinja.

Ravnatelj se nada da će do kraja školske godine i svi ostali učenici biti u klupama.

''Škole u Petrinji su u lošem stanju, obnavljaju se i zato je ova opcija za maturante bolja nego online nastava i to će im pomoći da završe školsku godinu", potvrdio je Milan Orlić, ravnatelj Srednje škole Petrinja.

Iz Županije poručuju, radovi na školama su u tijeku i kako pojedini objekti budu u funkciji tako će se u njima organizirati nastava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Oni će svi biti na fizičkoj nastavi do kraja polugodišta, ali ne svi u svojim školama. Objekti koje je potrebno ponovno izgraditi ili veću sanaciju odraditi neće biti moguće u ovoj godini. To će potrajati", rekao je Darjan Vlahov, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport Sisačko-moslavačke županije.

Ukupno 66 učenika osnovnih i 9 učenika srednjih škola nakon potresa napustilo je županiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo