hns o zločinu i kazni / 'Neefikasnost državnih institucija da riješe problem potaknuo je huligane da nastave s ovakvim djelima'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

'U pripremi utakmice, HNS je učinio sve u svojoj moći kako bi spriječio incidente pa su tako upozoreni i UEFA i francuska policija o namjerama huligana da prekinu utakmicu', tvrde iz HNS-a

18.6.2016.
12:37
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski nogometni savez, hrvatska reprezentacija, hrvatski reprezentativci, hrvatski nogomet, hrvatski navijači i hrvatska država još su jednom osramoćeni na europskoj pozornici od strane skupine huligana kojima ništa hrvatsko nije sveto i koji su u Saint Etienneu svojim ponašanjem upropastili prekrasan nogometni festival, oglasio se HNS.

Neefikasnost, nedjelotvornost i uopće nedostatak želje državnih institucija da barem počnu rješavati taj problem, potaknuo je huligane da nastave s ovakvim djelima HNS

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatski nogometni savez ovim putem zahvaljuje svim istinskim hrvatskim navijačima, a bilo ih je više od 10.000 u Saint Etienneu, na fantastičnoj podršci Vatrenima od prve do posljednje minute susreta protiv Češke. Vrijedi istaknuti da je možda i po prvi puta ta masa navijača rekla odlučno "NE" nasilju, bakljama, netoleranciji i diskriminaciji, izviždavši svaki pokušaj huligana da neprimjerenim navijanjem ili ponašanjem prekinu utakmicu", piše na službenoj stranici HNS-a.

"Hrvatski nogometni savez ispričava se gledateljima u Saint Etienneu i na malim ekranima kao i reprezentaciji Češke zbog ponašanja huligana koji nisu navijači hrvatske reprezentacije, ali su odgovornost svih nas u Hrvatskoj. Još jednom, HNS oštro osuđuje svako neprimjereno i protupravno ponašanje na tribinama, od rasizma preko diskriminacije do nasilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pripremi ove utakmice, HNS je učinio sve u svojoj moći kako bi spriječio incidente pa su tako upozoreni i UEFA i francuska policija o namjerama huligana da prekinu utakmicu", dodaju oni.

"Ovo nije prvi ovakav događaj koji je zaprepastio hrvatsku javnost. No, neefikasnost, nedjelotvornost i uopće nedostatak želje državnih institucija da barem počnu rješavati taj problem, potaknuo je huligane da nastave s ovakvim djelima. Incident u Saint Etienneu upravo je plod takvog pasivnog odnosa hrvatske države pa smo danas svi taoci skupine huligana. Istodobno nas može veseliti i rastužiti činjenica da su u nedostatku bilo kakve reakcije države na višegodišnje iživljavanje huligana u Saint Etienneu po prvi puta reagirali drugi navijači. Zar su zaista obični navijači, obitelji s djecom, ti koji trebaju rješavati problem huligana?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zar su zaista obični navijači, obitelji s djecom, ti koji trebaju rješavati problem huligana? Ili je spremna konkretno reagirati i država? HNS

Ili je spremna konkretno reagirati i država?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, dosadašnja praksa pokazala je nelogičnu korelaciju između zločina i kazne.

Zločinci - osobe koje na stadionima viču rasističke povike, osobe koje crtaju svastike na travnjacima, osobe koje bacaju bengalke u Milanu, osobe koje fizički napadaju delegaciju Saveza, osobe koje sramote hrvatsku zemlju diljem Europe nasiljem, diskriminacijom i netolerancijom – ostaju neidentificirane ili prolaze bez ikakvih kazni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, kažnjavaju se oni koji nemaju mogućnost spriječiti divljanje te skupine huligana. Kažnjavaju se HNS i klubovi brutalnim novčanim kaznama, kažnjavaju se nogometaši kojima u trenucima kada igraju najbolji nogomet kao u Milanu ili Saint Etienneu ti huligani isprovociraju prekide utakmica, kažnjava se 99 posto sjajnih hrvatskih navijača time da ne mogu doći na utakmice hrvatske reprezentacije.

Pozivamo, stoga, hrvatsku državu, ali i Uefu, da nam se pridruže u borbi protiv huligana, da konačno iskorijenimo zlo koje je sposobno u sjenu baciti sve ono što Vatreni pružaju na terenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da počnemo kažnjavati one koji počine zločin, a ne one koji su njegove žrtve", stav je Hrvatskog nogometnog saveza.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo