vruća situacija / Necijepljeni najavili tužbe, slijede li otkazi neposlušnima? Ovo je razlog zašto su sindikalisti pokrenuli ocjenu ustavnosti

Ako se takvo ponašanje opetovano ponavlja u tom slučaju i redoviti otkaz ugovora o radu je jedna od opcija, rekao je Josip Aladrović, ministar.

4.10.2021.
18:40
VOYO logo

Obvezna covid potvrda tražila se danas i za sve zaposlene u socijali. Na nekoliko mjesta radnici nisu pristali na testiranje, a za one koji tako i nastave jasan je ministar Aladrović - slijede sankcije. Što čeka one koji se ne pridržavaju odluka stožera, i imaju li temelja njihove najavljene tužbe, više Andrijana Čičak Božić.

Stigli su na posao, no na radno mjesto, bez testiranja ne može. A na to ovih nekoliko necijepljenih djelatnika splitskog Centra za socijalni rad nisu pristali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I sad ćemo mi ispasti neki antivakseri, anti, anti... Mi samo želimo ukazati na segregaciju dijela populacije", rekao je Drago Kaćunko, djelatnik Centra za socijalnu skrb u Splitu.

"Apsurdno je da ako odlučimo ući kao korisnici možemo ući, a kao zaposlenici ne možemo", rekao je Mate Čeko, djelatnik za socijalnu skrb u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tako ostadoše ispred ulaza. Prvi dan. Odbijanje testiranja neshvatljivo je za resornog ministra. Moguće sankcije su od udaljavanja s posla, neplaćenih sati i pisane opomene.

"Ako se takvo ponašanje opetovano ponavlja u tom slučaju i redoviti otkaz ugovora o radu je jedna od opcija", rekao je Josip Aladrović, ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No otkaz ministar ne izgovara rado. Prema sudskoj praksi tri dana nedolaska na posao može biti razlog za otkaz. I to je jednostavnije, kažu stručnjaci, nego češće spominjano smanjenje plaća.

"U ugovornom radnom odnosu, ugovorena je plaća, ta se plaća ne može jednostrano smanjiti tako da bi se smanjivale dnevnice, ili plaća, nije to nešto u čemu treba tražiti izlaz. To nije niti praktično, netko tko će biti zamjena je višestruko skuplji, 50 posto jer zapravo radi prekovremeno", rekao je Viktor Gotovac, stručnjak za radno pravo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok je besplatno u Samostalnom sindikatu zdravstva i socijalne skrbi nemaju ništa protiv testiranja, no, najava da će ga kroz koji mjesec radnici sami plaćati, natjerala ih je da će već sutra zatražiti ocjenu ustavnosti odluke stožera.

"Naravno da pokrećemo ocjenu ustavnosti da bismo onda mogli znati da li radnici moraju plaćati to ili ne, naša svrha ocjene ustavnosti da od Ustavnog suda dobijemo to ako je odluka stožera u skladu sa zakonom i ustavom u krajnjem slučaju nećemo moći ništa učiniti ako nam netko odbije testiranje", ističe Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
kaos /

Svi detalji prvog dana obveznih potvrda za zdravstvo i socijalu. Kaos i pobuna necijepljenih i netestiranih ispred KBC-a Zagreb i Split

Image
kaos /

Svi detalji prvog dana obveznih potvrda za zdravstvo i socijalu. Kaos i pobuna necijepljenih i netestiranih ispred KBC-a Zagreb i Split

Da su im povrijeđena ustavna, temeljna ljudska prava, kao i liječnička tajna izjava je koju su potpisivali ispred KBC-a Zagreb. Pred kamere nisu htjeli, no njihov odvjetnik kaže sve je to temelj za daljnje pravne akcije nakon ocjene ustavnog suda.

"Sve iznimke i opcije koje stoje na raspolaganju zaposlenicima su dobro pripremljene i tu ne vidim ama baš nikakvog ustavnog pravnog pitanja koje bi moglo polučiti uspjeha. Vlada je postupila na ispravan način", rekla je Sanja Barić, ustavna stručnjakinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada je Ustavni sud uglavnom potvrđivao zakonitost i ustavnost odluka stožera. 

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike