'NE RADI SE O ŠIRENJU PANIKE, ALI...' Hrvatski znanstvenik tvrdi: / 'Ne možemo očekivati da će Hrvatska biti pošteđena novih sojeva virusa'

Image

Znanstvenik Kristijan Vlahoviček smatra da je pojava novih sojeva u Hrvatskoj neizbježna zbog geografskih prilika i migracija ljudi,

25.1.2021.
22:42
VOYO logo

Hrvatski znanstvenik Kristijan Vlahoviček apelirao je da domaći epidemiološki sustav uvede kontinuirano praćenje virusa, čime bi se moglo uzeti više uzoraka i bolje pratiti stanje.

“Mi smo jedini koji smo uspjeli sekvencirati kompletni virusni genom, na uzorku od šezdesetak pacijenata. Sekvenciranje virusa nije sasvim trivijalan pothvat i za to treba grupa ljudi koja je međusobno uhodana i posjeduje različita znanja. Nadam se da ćemo uspjeti zajedničkim snagama iznjedriti nacionalni program koji bi efikasno pratio virusne varijante koje dolaze na naše nacionalno tlo”, rekao je Vlahoviček za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Dodao je kako se nada da nećemo naći tragove novog virusa, ali da bi se novi soj postojećeg koronavirusa mogao pojaviti i kod nas. Naime, on je već zabilježen u Sloveniji i Srbiji. “Čisto zbog geografskih prilika i migracija ljudi, ne možemo očekivati da će Hrvatska biti pošteđena novih varijanti i doista je pitanje vremena kad će doći u Hrvatsku”, rekao je Vlahoviček.

Image
SUSJEDI SU ZABRINUTI: /

'Britanski soj bi mogao izazvati i 40 posto više smrtnih ishoda. Podaci djeluju prilično dramatično'

Image
SUSJEDI SU ZABRINUTI: /

'Britanski soj bi mogao izazvati i 40 posto više smrtnih ishoda. Podaci djeluju prilično dramatično'

Ne radi se o širenju panike, ali o tim varijantama treba voditi računa

Dodao je kako uz britanski postoje i južnoafrički i brazilski sojevi, a potonji uzrokuje nešto teže simptome. “Ne radi se o širenju panike, ali na temelju istraživanja radi se o tome da ove varijante virusa smatramo nečime o čemu treba povesti računa i ne treba im omogućiti da se nesmetano šire u populaciji”, smatra znanstvenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dugo utvrđivanje prisutnosti

Pojasnio je kako su farmaceutske kompanije testiranjima cjepiva na britanski i južnoafrički soj ustvrdile da njihove doze proizvode dovoljnu razinu imunološke zaštite. Pojasnio je kako u Hrvatskoj treba između sedam i deset dana da bi se utvrdilo je li neka od mutacija koronavirusa prisutna u nekom od prikupljenih uzoraka.

"Ograničavajući faktor u ovom trenutku, da bismo mogli na dnevnoj ili polutjednoj fazi da bismo mogli pratiti epidemiologiju genetičkog sastava virusa su ljudi, strojevi i način pohranjivanja. Sad imamo na raspolaganju jedan stroj koji nam može svaka tri dana omogućiti uzorke. Kad bismo imali više strojeva, mogli bismo uzimati i više uzoraka", zaključio je Vlahoviček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo