'trbuhom za kruhom' / 'Ne planiram se vratiti': Dok oni raspravljaju, autobusi puni ljudi odlaze iz Hrvatske za Njemačku

Autobusi i dalje odlaze, a oni koji se vraćaju u domovinu većinom su samo na odmoru

2.7.2018.
18:27
VOYO logo

Točno kad je u Vladi počela sjednica vijeća za demografiju, još jedan autobus za Njemačku u Zagrebu je pokupio nove putnike. Većina ih odlazi u potrazi za boljim sutra. Sreću je vani prije tri godine tako potražio i Alan Kovačević. Iako su i on i supruga radili, odselili su u Švedsku.

"Nismo uspjeli nikada izvući mjesec do kraja nego bi 7 zadnjih dana doslovno sjedio doma i čekao samo da prođu i da bi došla sljedeća plaća. Tada sam odlučio da to nema smisla. Pogotovo što sam otac dvoje djece. Nije mi padalo na pamet da njih dovedem u situaciju da oni moraju razmišljati sutra isto o tome da li će imat posla neće imati. Onda sam se odlučio otić", priča Alan za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon pola godine pridružila mu se i obitelj, a u Švedskoj su dobili  još jedno dijete. "Dok god moja djeca ne završe fakultete ne planiram se vratit. Onog dana kad vidim da su samostalni, da su završili da su se školovali onda vjerojatno da", kazao je.

Sretniji su, kaže, zbog drukčijeg načina života - Šveđani ni ne znaju tko su im političari, a djeca su im na prvom mjestu. "Nisi ga odvela zubaru ili nisi ga odvela doktoru oni momentalno reagiraju. Znači isti dan se dobiva opomena. Doktor zove doma, dobiva se opomena novčana i dobivaš drugi termin", objašnjava Alan.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niti nove demografske mjere, ne bi ih privukle natrag. "To što se mijenjaju sitnice na način digli smo ti 500 kuna nekakve naknade ili u vrtiću smo dali djeci krafne. Pa nisam zbog toga otišao", kazao je.

Uz muke na početku, u Švedskoj su stvarno sretni. "U ove tri godine moram reć da imam dvostruko više nego što sam imao u 35 godina nego što sam živio u Hrvatskoj", govori Alan o zemlji koju, kako priznaje, voli više od ičega. Kvartom gdje se rodio šeta samo na godišnjem odmoru, no siguran je u jedno - jednom će ovo opet biti njegov dom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo