Ne odgovarajte na čudne propuštene pozive!

Korisnici mobilnih telefona ponovno su na udaru prevaranata koji novac izvlače preko 'fantomskih' propuštenih poziva.

1.8.2010.
13:22
VOYO logo

Kad uzvratite poziv javlja se automatska sekretarica riječima 'Pričekajte molim', a u pozadini svira glazba nalik onoj koju čujete dok čekate da vas spoje s dežurnim operaterom. I dok čekate da se netko javi, skupi impulsi s vašeg mobitela cure, otkriva Slobodna Dalmacija.

arti-201002090454006Ovaj scenarij je inače već viđen prije nekoliko mjeseci, kad su nasamareni korisnici nazivali navodno propušteni broj u inozemstvu i naivnost skupo plaćali računima od dvije tisuće eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovog puta metoda je ista, ali umjesto pozivnog broja +393 ili +394 na displayu mobitela pojavljuje se fiksni broj telefona s predbrojem za Zagrebačku županiju 01-5632-900.

Žrtve nalaze i preko oglasnika

No osim prijevare s propuštenim pozivima, u opasnosti su i oni koji ostave broj mobitela po raznim oglasnicima. Ubrzo im s nepoznatog broja stiže SMS kako je nađen kupac za njihov oglas, a sve što trebaju učiniti je nazvati broj telefona koji počinje s 060.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo to dogodilo se 30-godišnjoj Zadranki koja je objavila prodaju automobila. Nekoliko dana kasnije dobila je SMS od nepoznate osobe koja navodno ima kupca i to bez provizije, a koja ju je uputila da nazove broj 060 za daljnji dogovor.

"Kad sam nazvala taj broj, prvo su mi postavljali nekakva nesuvisla pitanja, a potom me prespajali s navodnim kupcem. Dok sam ja shvatila da kupac ne postoji i da od prodaje nema ništa, s bona je za dvije minute nestalo više od 30 kuna", kazala je 30-godišnja Zadranka. Sličnu stvar je doživjela njezina sugrađanka koja je preko oglasa prodavala kuću, piše Slobodna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prevara i u testovima inteligencije

U Savezu udruga za zaštitu potrošača potvrdili su da su zadnjih nekoliko dana primili više ovakvih pritužbi građana koji su svoj broj ostavljali u malim oglasnicima.

"Na žalost, ovakvih prijevara sve je više i došli smo do toga da moramo strogo paziti gdje ostavljamo svoj broj ili druge osobne podatke. Ono što je prije bilo banalna situacija, dati oglas s brojem telefona, sad dovodi u opasnost da postanemo žrtva prevaranata", rekla je Nela Kovačević, voditeljica Savjetovališta potrošača u Splitu, koja upozorava i na brojne testove inteligencije koji se mogu naći na internetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi saznali koliko ste inteligentni, od vas se traži da ostavite svoj broj mobitela na koji vam kasnije stižu rezultati testa. Problem je što svaki taj SMS košta 10 ili više kuna.

Prethodni članci:

arti-201003260883006 arti-201001310276006 arti-201002090454006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo