OBRAĆANJE PREMIJERA / 'Ne očekujemo od Slovenije nikakve jednostrane poteze nakon objave ove presude'

'Koristim ovu prigodu da pozovem sve političke stranke, institucije, aktere na hrvatskoj političkoj sceni da oko ovog krupnog pitanja i dalje držimo jedinstven konsenzus oko zajednčkog zastupanja hrvatskih interesa', poručio je premijer

29.6.2017.
16:54
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković zajedno s ministricom vanjskih poslova Marijom Pejčinović Burić, obratio se javnosti nakon što je Arbitražni sud donio presudu prema kojoj Sloveniji pripadaju tri četvrtine Piranskog zaljeva.

"Prva i glavna poruka vlade Republike Hrvatske je da je današnja arbitražna odluka koju smo čuli za Hrvatsku odluka koja nas ni na koji način ne obvezuje, niti se smatramo obezanim ovom odlukom, niti namjeravamo njen sadržaj primjenjivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Republika Hrvatska je svoje stajalište u vezi arbitraže vrlo jasno, nedvosmisleno donijela otprilike prije 23 mjeseca, točno na dašnji dan, 29. srpnja 2015. godine u hrvatskom Saboru konseznualno zbog sasvim evidentnih i jasnih razloga, a oni su bili da je došlo do sakndaloznog i protupravnog postupanja u okviru arbitražnog procesa, do svojevrsne sprege između tadašnje agentice, koja je zastupala Sloveniju u arbitraži i suca imenovanog od strane Slovenije na način da je došlo do kontaminiranja cijelog arbitražnog procesa", poručio je premijer Plenković.

Rekao je kako je Hrvatska sukladno odluci hrvatskog Sabora od tog trenutka odlučila izaći iz procesa te da je sukladno Bečkoj konvenciji o pravima međunarodnog ugovora pokrenula postupak izlaska iz sporazuma za arbitražu i pritom o tome obavijestila sve, uključujući sud i međunarodne organizacije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za nas ova arbitraža nema pravne učinke. Ostajemo spremni na razgovor sa Slovenijom o rješavanju otvorenoga graničnoga pitanja. Ne očekujemo od Slovenije nikakve jednostrane poteze nakon objave ove presude, te da isto tako smatramo da druge države i međunarodne organizacije ovo pitanje trebaju pustiti Sloveniji i Hrvatskoj kao otvoreno bilateralno pitanje glede granica kakve imaju mnoge države u svijetu, uključujući i članice EU i NATO-a te ih rješavaju bilateralnim putem", rekao je premijer i poručio kako je to jasan stav Vlade Republike Hrvatske.

"Koristim ovu prigodu da pozovem sve političke stranke, institucije, aktere na hrvatskoj političkoj sceni da oko ovog krupnog pitanja, važnog za naš teritorijalni integritet i granice i dalje držimo jedinstven stav i konsenzus oko zajednčkog zastupanja hrvatskih interesa na međunarodnoj sceni prema drugim akterima i odnosima sa Slovenijom. Slovenija je za nas susjedna, prijateljska država, partneri smo u okviru EU, saveznici u okviru NATO-a i želimo mrinim putem rješavati sva otovrena pitanja, uključujući pitanje granica", rekoa je zaključno premijer Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo