'NE MIJENJAJTE ZAKON!': / Građani će s kućnim ljubimcima prošetati do Markovog trga i predati Oreškoviću svoje zahtjeve

Image
Foto: PIXSELL/Arhiva, Marko Lukunić
16.3.2016.
13:42
PIXSELL/Arhiva, Marko Lukunić
VOYO logo

Udruga Prijatelji životinja organizirala je za petak javno okupljanje i posjet premijeru Tihomiru Oreškoviću kako bi mu uručili pismo u kojem ga mole da obrati pozornost na trenutačnu izmjenu Zakona o zaštiti životinja.

Jakovina se izrugao sustavu i građanima

"Prošle godine bivši ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina inicirao je izmjenu Zakona o zaštiti životinja, s ciljem ukidanja zabrane uzgoja životinja za krzno na način da se iz zabrane izuzmu činčile. To bi ujedno značilo ruganje pravnom sustavu, Vladi RH i građanima Hrvatske s obzirom na to da su činčile jedine životinje koje se u Hrvatskoj uzgajaju radi krzna", stoji u priopćenju te Udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korak naprijed, umjesto 10 natrag

Prijatelji životinja podsjećaju Hrvatska od 2007. godine ima hvalevrijednu odredbu koja štiti životinje od stradavanja zbog njihova krzna. "Iako je većina uzgajivača odavno preorijentirala svoje poslovanje zbog prijelaznog razdoblja, postoje inicijative da se nakon devet godina ukine zabrana i time unazadi Zakon umjesto da se unaprijedi. Zamolba premijeru Oreškoviću jednostavna je jer traži korak naprijed umjesto deset koraka unatrag", stoji u priopćenju u kojem se ističe kako je logično da se zadrže postojeće odredbe koje su u duhu napretka zaštite životinja te da se radi na unaprjeđenju za koje ima mnogo mjesta.

Ubijaju se zdravi psi koji mogu biti zbrinuti

Iz Udruge također planiraju upoznati premijera s činjenicom da se u Hrvatskoj ubijaju zdravi psi koje su napustili njihovi dosadašnji skrbnici, iako za to nema potrebe jer postoje primjeri zbrinjavanja napuštenih životinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okupljanje građana zakazano je na Trgu bana Josipa Jelačića za petak u 15 sati odakle će se prošetati do Ureda premijera. Među brojnim građanima, na poziv Udruge reagirao je i novinar Romano Bolković koji na svom Facebook profilu ističe kako će se premijeru predati i peticija protiv izmjena zakona. On je su svom postu napisao kako se od Jelačić placa do Markovog trga može šetati i u društvu kućnog ljubimca, ali i bez njih. "Molimo vas da se zajedno izborimo za bolji Zakon, da zastitimo one koji to ne mogu uciniti za sebe sami", piše Bolković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OZBILJNE NAMJERE: /

I Činči bi bila zastupnica, u kampanju krenula sa sloganom "Iz kaveza u Sabor"

Image
OZBILJNE NAMJERE: /

I Činči bi bila zastupnica, u kampanju krenula sa sloganom "Iz kaveza u Sabor"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo