Bio je nespretan / Ne ide mu: Bernardić čestitao Dan žena pravdajući se zbog izjava o ženama u politici

Image
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Tvrdi da mu neki želi imputirati diskriminaciju te da izvlače iz konteksta i pogrešno interpretiraju njegove izjave

7.3.2020.
11:49
Sandra Simunovic/PIXSELL
VOYO logo


Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena SDP je organizirao tribinu posvećenu položaju žena u svijetu rada, pod nazivom (Ne)radnopravne. Okupljenima se obratio i predsjednik SDP-a Davor Bernardić koji se tom prilikom osvrnuo i na svoje izjave zbog kojih ga neki optužuju da - diskriminira žene.

"SDP je najprogresivnija stranka u Hrvatskoj koja se bori za potpunu rodnu ravnopravnost. Posebno je važno to isticati danas, kad su žene u neravnopravnom položaju - neravnopravne u reproduktivnosti, kod kuće, na poslu... U nepravednom ste položaju na svakom koraku", rekao je šef SDP-a te ispričao svoje iskustvo: "Odrastao sam sa samohranom majkom, vidio kako to izgleda, bez pomoći i podrške, zato sam osobno motiviran za potpunu rodnu ravnopravnost".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da, kada su u pitanju plaće, žena na godišnjoj razini primi jednu plaću manje od muškarca te da to nije fer.

"Ako žena donese manje novca u kuće, onda je to manje novca i za djecu i za namirnice. Potrebno je, više nego ikada, sklapanje ugovora na neodređeno. SDP će se za to zalagati, za mlade žene, trudnice, ali i starije žene. Želimo dati podršku i majčinstvu. Inzistirat ćemo na kvotama za žene na upravljačkim pozicijama", rekao je Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda je bilo nespretno"

Tvrdi da mu neki želi imputirati diskriminaciju te da izvlače iz konteksta i pogrešno interpretiraju njegove izjave u današnjem intervjuu HINA-i. Ipak, kaže da je "možda bilo nespretno".

"Svjedoci smo kako ovih dana neki pokušavaju meni i SDP-u imputirati diskriminaciju prema ženama. Vidim da neki pokušavaju i danas moje izjave pogrešno interpretirati. Možda je moja izjava bila nespretna, no to ne znači da nisam svjestan doprinosa koji žene daju u SDP-u, u kampanji i koliko odgovorno i vrijedno rade na terenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predlaganjem i uvođenjem zip sustava želio sam pokazati da taj rad vrednujem i poštujem. I to ću opet pokazati prilikom slaganja lista za predstojeće izbore. Nikoga ne diskriminiram, a ponajmanje žene. Jer žene će i dalje imati moju apsolutnu podršku kao i do sada. Veći broj žena u politici za mene znače bolju, odgovorniju i pošteniju politiku, a to znači i bolju Hrvatsku.

Svjesni smo toga da je danas premali broj žena u politici, Saboru i na pozicijama u stranci. Između ostalog, zato sam i predložio da se zip model stavi u Statut stranke. Slijedit ću ga, kao što sam ga slijedio i kod sastavljanja listi za EU parlament.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponosan sam i sretan što smo taj model ugradili u temelje naše stranke i što će sve SDP-ove liste za Sabor biti zastupljene i reprezentirane s 50% žena i 50% muškaraca naizmjenično. To će omogućiti da konačno u hrvatskoj politici imamo jednak broj žena i muškaraca. A ostale stranke pozivam da slijede naš put, to ne košta ništa novca, košta puno truda i nešto povrijeđenih muških ega.

Onima koji me napadaju poručujem da ću ići i korak dalje u širenju prava žena u stranci tako da se paritet uvede u izbore za tijela stranke. Naš zadatak je da rodnu ravnopravnost ugradimo u temelje našeg društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sretan vam socijaldemokratski praznik, 8. mart, Dan žena", poručio je Bernardić.

Podsjetimo, na pitanje HINA-e zašto među deset SDP-ovih koordinatora izbornih jedinica nema nijedne žene, Bernardić je odgovorio: "Kada sam postao predsjednik imali smo vrlo mali broj žena u Saboru i u tijelima stranke. To se, nažalost, vidi i u izboru koordinatora, ali to vremenom moramo mijenjati, to je proces. Upravo sam zato predložio zip-model. Tako će žene na našim izbornim listama biti zastupljene 50 posto".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo