'NE MOŽE FUNKCIONIRATI' / NATO zaprijetio Kini: 'Suočit ćete se s posljedicama ako ne promijenite stav'

Image
Foto: Profimedia

Na mirovnom summitu u Švicarskoj ovog vikenda deseci zemalja obvezali su se na podršku Kijevu, ali Rusija je to nazvala gubitkom vremena i rekla da će pristati na mirovne pregovore samo ako se Ukrajina zapravo preda

18.6.2024.
9:46
Profimedia
VOYO logo

Čelnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je za BBC da bi se Kina trebala suočiti s posljedicama zbog podržavanja ruskog rata u Ukrajini, ako ne promijeni svoj put. Kazao je da Peking "pokušava dobiti u oba smjera" podupirući ruske ratne napore, ali također pokušava održati odnose s europskim saveznicima. "Ovo ne može funkcionirati na duge staze", rekao je Stoltenberg za BBC News tijekom posjeta Washingtonu.

Image
NEĆE SLATI VOJNIKE /

Orbán se odlučio na drastičan potez? Evo o čemu je glavni tajnik NATO-a pričao s njim

Image
NEĆE SLATI VOJNIKE /

Orbán se odlučio na drastičan potez? Evo o čemu je glavni tajnik NATO-a pričao s njim

U opsežnom intervjuu Stoltenberg se također osvrnuo na nuklearno oružje i troškove obrane. Njegovi komentari dolaze u trenutku kada Rusija ne pokazuje znake ublažavanja svog rata protiv Ukrajine. Na mirovnom summitu održanom u Švicarskoj ovog vikenda deseci zemalja obvezali su se na podršku Kijevu, ali Rusija je to nazvala gubitkom vremena i rekla da će pristati na mirovne pregovore samo ako se Ukrajina zapravo preda. Na pitanje što bi članice NATO-a mogle učiniti u vezi s kineskom potporom Rusiji, Stoltenberg je rekao da je 'u tijeku razgovor' o mogućim sankcijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da Kina 'dijeli mnogo tehnologija, poput mikro elektronike, koja je ključna za Rusiju za izradu projektila, oružja koje koristi protiv Ukrajine'. Dodao je da bismo 'u nekoj fazi trebali razmotriti neku vrstu ekonomske cijene ako Kina ne promijeni svoje ponašanje'. Peking je već pod nekim sankcijama zbog potpore Rusiji. Prošlog mjeseca SAD je najavio ograničenja koja bi bila usmjerena na oko 20 tvrtki sa sjedištem u Kini i Hong Kongu. Kina je branila svoje poslovanje s Moskvom, rekavši da ne prodaje smrtonosno oružje i da "razborito postupa s izvozom predmeta dvojne namjene u skladu sa zakonima i propisima".

POGLEDAJTE VIDEO: Joe Biden opet postao viralni hit na društvenim mrežama. Pogledajte što se sada dogodilo

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo