PREKID ILI NASTAVAK ŠTRAJKA? / 'Nastavnici organizirano' strahuju: 'Sprema li se falsificiranje rezultata referenduma?'

Image
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Sindikati su za danas u 11 sati najavili da će objaviti rezultate glasovanja o sporazumu s Vladom

29.11.2019.
10:40
Duško Marušić/PIXSELL
VOYO logo

Nastavnička i profesorska grupa Nastavnici organizirano jučer je na svojim internetskim stranicama objavila tekst pod naslovom "Sprema li se falsificiranje rezultate referenduma" o sporazumu Vlade i sindikalnih sindikata koji su već više od mjesec dana u štrajku. 

Svoje sumnje da će rezultati referenduma biti falsificirani temelje na informaciji da su se neki sindikalni čelnici pobunili zbog toga što je ta grupa na Facebooku počela prikupljati i objavljivati neslužbene rezultate po školama, a jučer su i objavili da je više od 90 posto učitelja i nastavnika odbilo ponudu Vlade te da se štrajk nastavlja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ana Hinić je pogrešno shvaćena"

Sindikati su za danas u 11 sati najavili da će objaviti rezultate glasovanja u školama i nastavlja li se štrajk. Nastavnici organizirano su u svom tekstu posebno prozvali voditeljicu splitskog ureda SHU Anu Hinić za koju su tvrdili da je uoči glasovanja poručila da ako se sporazum odbije "neće se platiti ništa, ponuda Vlade otpada i više neće biti nikakvih pregovora". 

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas su im iz Sindikata hrvatskih učitelja poručili da je Ana Hinić pogrešno shvaćena. "Ana Hinić je, sastavljajući upute za provođenje referenduma, u svojoj želi da prema sindikalnim povjerenicima bude što detaljnija i preciznija, ostavila previše prostora za to da je se pogrešno shvati i za interpretaciju da pokušava utjecati na ishod glasanja. Međutim, nema nikakvog govora o tome da povjerenici nagovaraju ljude da glasaju na ovaj ili onaj način", poručili su im iz Sindikata hrvatskih učitelja. 

Zašto su sindikati odgađali objavu rezultata?

Sumnju u falsificiranje rezultata referenduma iz Nastavnika organizirano temelje i na činjenici da su Sindikati odgađali objavu tih rezultata te indicijama da "neki od sindikata nisu sretni s našom akcijom objavljivanja rezultata". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, prema dosadašnjim informacijama, čini se kako će učitelji velikom većinom odbiti sporazum pa je pitanje kako bi moglo doći do falsificiranja volje štrajkaša. Podsjetimo, Vlada je sindikatima ponudila  povećanje nastavničkog, odnosno učiteljskog, dodatka i to za 3 posto od prosinca ove godine i za dodatnih 1 posto od lipnja sljedeće godine te obećanje da će za još 1 posto povećati dodatak od prosinca sljedeće godine ukoliko do tada ne dođe do izmjene Uredbe o koeficijentima složenosti poslova u javnim službama "temeljem prethodno provedene analize cjelokupnog postojećeg sustava plaća u javnim i državnim službama".

Uz to Vlada ističe i da će svim državnim i javnim službama sljedeće godine podići osnovicu za 6,12 posto. S druge strane, štrajkaši od prvog dana štrajka traže povećanje koficijenta složenosti poslova za 6,11 posto, no Vlada o tom keficijentu nije željela pregovarati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo