VRHUNAC / Nastavljaju se paklene vrućine. Dio Hrvatske u crvenom. HZJZ objasnio kako vrućine utječu na naš organizam

Image
Foto: Zvonimir Barisin/Pixsell

Prema DHMZ-u i danas se očekuje sunčano i vruće te je na snazi viši stupanj upozorenja na vrućinu za cijelu zemlju. Ni noći nisu, ni neće još jedno vrijeme biti ugodnije jer temperature neće znatno padati

17.7.2023.
10:59
Zvonimir Barisin/Pixsell
VOYO logo

Ljetne su temperature na vrhuncu i diljem Hrvatske nastavljaju rasti. Prema DHMZ-u i danas se očekuje sunčano i vruće te je na snazi viši stupanj upozorenja na vrućinu za cijelu zemlju.

Za danas je za Hrvatsku izdano narančast upozorenje koje znači veliku opasnost. Prema prognozi trajat će do sredine tjedna kad možemo očekivati promjenu vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Za dio je Dalmacije upaljen i crveni alarm. U Splitu se očekuju značajnije povećanje temperature. Ni noći nisu, ni neće još jedno vrijeme biti ugodnije jer noći neće znatno padati.

Budući da vrućina i jak pritisak zraka mogu uzrokovati zdravstvene tegobe HZJZ je izdao upozorenje sa savjetima za ponašanje tijekom ovih nesnosnih toplina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
starom cestom do juga /

Posjetili smo Rastoke, nekad usputnu stanicu do mora, ali sada atrakciju za sebe

Image
starom cestom do juga /

Posjetili smo Rastoke, nekad usputnu stanicu do mora, ali sada atrakciju za sebe

Ovo su neke od preporuka HZJZ-a:

  1. Rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine
  2. Izbjegavajte boravak na direktnom suncu od 10 do 17 sati. To se posebno odnosi na starije, trudnice, srčane bolesnike, one s kroničnim bolestima te djecu
  3. Osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmarati i piti tekućinu.
  4. Tuširajte se u mlakoj vodi
  5. Nosite laganu odjeću
  6. Jedite češće male i što tekućije obroke.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo su objavili kako vrućine djeluju na naš organizam:

Visoke temperature najnegativnije djeluju na dišni sustav kroničnih bolesnika (koji boluju od KOPB-a i astme) i djecu. U tim situacijama je otežano disanje i dolazi do bronhospazama i nadražujućeg kašlja. Na vrućini se krvne žile šire, čime se snizuje tlak. Mijenja se i zgrušavanje krvi pa zbog česte dehidracije dolazi do lokalne tromboze, a noge natiču jer tekućina zaostaje u donjim dijelovima tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod naglih promjena temperature može doći do infarkta, a UV zračenje može na koži prouzročiti opekline, rak kože i prebrzo starenje kože zbog njenog isušivanja te slabljenje imunosustava. Zbog prevelikog izlaganja očiju UV zračenju može se razviti mrena.

Manjak tekućine može utjecati na funkciju bubrega i pojačano nakupljanje minerala iz urina i prouzročiti stvaranje bubrežnih kamenaca. Ako je temperatura tijela slična temperaturi zraka, ono se hladi isparavanjem, što može promijeniti srčani ritam i prouzročiti dehidraciju i grčeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toplinski udar je iznenadni kolaps organizma, a nastaje zbog, često naglog, prekomjernog povišenja tjelesne temperature i nemogućnosti organizma da se hladi znojenjem i temperaturu održi u normalnim granicama radi ekstremno visoke vanjske temperature odnosno vremenske pojave toplinskog vala.

U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju što utječe na zdravstveno stanje sveukupnog stanovništva. Pravovremene mjere mogu smanjiti broj oboljelih i umrlih od vrućina, što znači da treba biti spreman ublažiti moguće negativne posljedice po zdravlje i trenutno djelovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijelo vrijeme trajanja velikih vrućina pridržavajte se preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova koje informiraju javnost putem medija (radija, TV, interneta), objavili su na stranicama Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

POGLEDAJTE VIDEO: Gužve prema Krku su kilometarske, po broju turista dostigao i lanjske brojke. Čime privlači turiste?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo