BEOGRADSKI BLIC TVRDI: / 'Hrvatska traži 40 milijardi eura odštete od Srbije'

Image
Foto: PIXSELL/Blic

Kao glavna vijest današnjeg izdanja najtiražnijih dnevnih novina u Srbiji, beogradskog Blica, stoji da će Hrvatska od Srbije tražiti 40 milijardi eura ratne odštete

6.12.2017.
13:59
PIXSELL/Blic
VOYO logo

Blic piše da će po najavama političara iz Hrvatske, novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, gdje su Srbi označeni kao agresori, omogućiti Hrvatskoj da zatraži 40 milijuna eura ratne odštete od Srbije.

Novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji prihvaćen je u Hrvatskom saboru prošlog četvrtka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmijenjene 'sporne rečenice'

Kako piše Blic, novi zakon je od početka bio sporan zbog rečenice "agresiju na Hrvatsku izvršile su Srbija, Crna Gora, JNA i paravojne jedinice iz BiH, uz pomoć velikog broja pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj". Nadalje ustvrđuju kako je "reakcija javnosti i srpskih predstavnika u Hrvatskoj samo malo ublažila tu formulaciju", zbog čega su, nastavljaju, "iz ispravljenog teksta izbačene "paravojne jedinice iz BiH", dok je "veliki broj pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj" zamijenjen s "dijelom srpskog pučanstva u Republici Hrvatskoj"".

Image

Navode da je u traženju ratne odštete najglasniji bio Davor Ivo Stier, europarlamentarac HDZ-a, koji je od povjerenika za proširenje Stefana Fülea zatražio da se Srbija pritisne po pitanju plaćanja ratne odštete Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnova za to Hrvatima je, nastavlja Blic, Sporazum o normalizaciji odnosa koji su 1996. godine potpisale tadašnja Jugoslavija i Hrvatska, odnosno Milan Milutinović i Mate Granić.

Jedna od točaka sporazuma jest obveza isplate ratnu odštetu, a Hrvatska smatra, piše Blic, da je veći dio svojih obveza ispunila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srpski medij ističe da je zastupnik Mosta Miro Bulj izračunao kako se radi o 40 milijardi eura odštete.

'Zakon ima utjecaja samo u granicama Hrvatske'

"Novi Zakon o braniteljima nije nikakva pravna osnova da se tuži Srbija i traži ratna odšteta, za to su određeni međunarodni sudovi gdje je Hrvatska tužbu za genocid već izgubila. To je nacionalni zakon i ima utjecaja samo u granicama Hrvatske i nema nikakve veze s međunarodnim pravom. Hrvati su formulacije Srba kao agresora već imali i u ranijim aktima i deklaracijama koje su usvajali, pa je možda zbog toga reakcija iz Srbije na donošenje ovog zakona još tiha, ali možda je i bude", rekao je za Blic Slobodan Orlović, profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Takva definicija zakona za Srbe je veoma teška'

Na tekst Zakona o braniteljima, čiji jedan član govori o agresiji Srbije i dijela srpskih stanovnika u Hrvatskoj, reagirao je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić upozoravajući da on ne pridonosi dobrosusjedskim odnosima Hrvatske i Srbije.

"Takva definicija i unošenje u zakone... to je za Srbe veoma teško, to je za nas izuzetno teško. Zamolit ću i predstavnike EU-a da razgovaraju s njima, ako uopće budu željeli ikoga saslušati. U svakom slučaju, s naše strane postoji dobra volja da stvari rješavamo na najbolji mogući način, dobrosusjedskim odnosima", rekao je tada Vučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo