HZJZ objavio rezultate analize / Našli su koronavirus u zagrebačkim otpadnim vodama: Količina koju zaraženi izlučuju pokazuje koliko je bolest raširena

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Rezultati su ukazali na to da su u kanalizacijskom sustavu prisutni dijelovi genetskog materijala SARS-CoV-2 virusa

22.3.2021.
14:50
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji sa Zagrebačkim otpadnim vodama d.o.o. (ZOV) proveo je projekt ispitivanja otpadnih voda na prisutnost RNA virusa SARS-CoV-2, obavijestili su iz HZJZ-a.

Rezultati su ukazali na to da su u kanalizacijskom sustavu prisutni dijelovi genetskog materijala SARS-CoV-2 virusa, što potvrđuje da zaražene osobe izlučuju virus fekalijama i ostalim ekskretima u kanalizaciju. Dijelove genoma virusne RNA moguće je izolirati i dokazati laboratorijskim metodama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
apel građanima /

Zagrebačke otpadne vode: 'Ne bacajte sanitetski otpad u zahod!'

Image
apel građanima /

Zagrebačke otpadne vode: 'Ne bacajte sanitetski otpad u zahod!'

Uzorcima otpadnih voda ne može se utvrditi koje su osobe zaražene, ali mogu pružiti informacije o značajnijim promjenama kretanja infekcije virusom SARS-CoV-2 u populaciji koja je priključena na postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda.

U okviru projekta ispitivane su otpadne vode s Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba (CUPOVZ) kako bi dobiveni rezultati bili nadopuna postojećim nadzornim sustavima COVID-19 na području grada Zagreba i okolice. Uzorci otpadne vode uzorkovani su na ulazu i izlazu vode s CUPOVZ ponedjeljkom, srijedom i petkom u periodu od 1.12.2020. – 18.02.2021. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Virusno opterećenje ulazne otpadne vode na CUPOVZ u promatranom periodu bilo je u korelaciji s brojem oboljelih od COVID-19 (broj aktivnih slučajeva) na području grada Zagreba.

Image
Foto: HZJZ

(Rezultati ispitivanja otpadnih voda u Zagrebu na pristunost SARS-CoV-2 virusa, Izvor: HZJZ)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupno je uzorkovano 80 uzoraka (ulazna i izlazna voda) pri čemu su svi uzorci ulazne vode, osim uzorak od 18.2.2021., bili pozitivni (39 od 40) dok su svi uzorci izlazne vode bili negativni (40 od 40).

Projekt je proveden i u suradnji s Uredom Svjetske zdravstvene organizacije u Republici Hrvatskoj (RH), a financirala ga je Vlada Savezne Republike Njemačke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispitivanje ovakvog tipa provodi se već u nekoliko zemalja u svijetu uključujući i neke od država članica Europske unije kao što su Italija, Nizozemska, Mađarska, Španjolska, Francuska.

O detaljima provedenog projekta više pročitajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo