Gospodarska kriza / Napokon se osniva Gospodarski krizni stožer: 'S tim je trebalo krenuti još jučer'

Podijeljene reakcije izazvala je spekulacija da bi u Stožeru mogla biti i smijenjena ministrica Martina Dalić

27.3.2020.
21:51
VOYO logo

Zbog pandemijom izazvane krize idući tjedan bit će predstavljen novi paket Vladinih gospodarskih mjera. Nakon današnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća premijer Plenković potvrdio je da se osniva i Gospodarski krizni stožer, ali njegova će uloga zasad biti savjetodavna.

Nagađa se da bi u tom timu bili predstavnici Vlade, menadžeri privatnih tvrtki, čak i sindikati, a možda i predstavnici oporbe. Podijeljene reakcije izazvala je i spekulacija da bi u Stožeru mogla biti i smijenjena ministrica gospodarstva Martina Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otišla je zbog afere ''Borg'', odnosno, percepcije javnosti, kako je to objasnio premijer, a hoće li se Martina Dalić sada vratiti kao članica gospodarskog koronasavjeta, Plenković ne otkriva.

"O tome tko će biti u tom tijelu izvijestit ćemo vas kada obavimo konzultacije", rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ''Tko?'' puno je važnije pitanje ''Što?''. Kako će izgledati novi paket mjera koji će se predstaviti idući tjedan još je nepoznato. Nagađa se i da će se promijeniti Zakon o radu tako da šef može puno lakše dati otkaz  zaposleniku.

"Ako se bude moralo ići u smjeru zakonskih promjena, o tome će se otvoreno razgovarati i tražiti potpora i razumijevanje svih", izjavio je Planković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To u ovom trenutku uopće ne dolazi u obzir", poručio je Mladen Novosel, predsjednik SSSH-a.

Kako piše Jutarnji list, ekonomisti procjenjuju da će trošak oporavka biti težak najmanje 60 milijardi kuna, od čega je 40 milijardi potrebno odmah, a 20 nakon epidemije. Otkud državi taj novac? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodi se da bi HNB morao pomoći, da bi Europska komisija morala biti fleksibilnija i da slijedi - novo veliko zaduživanje.

"Mi Ekonomski krizni stožer predlažemo već tjednima", poručuju iz incijative "Glas poduzetnika".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na koncu konca, mi smo to i predložili pa naravno da pozdravljamo sad i ovu incijativu. Nadamo se će unutra biti kompetentni ljudi, ekomonisti i poduzetnici, a mi smo već i poslali svoj popis", kazao je Hrvoje Bujas iz incijative "Glas poduzetnika".

Poduzetnici su predložili svoje mjere, a i ravnateljica Ekonomskog instituta svoje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manifest sa 16 antikriznih točaka u sebi sadrži i prijedlog odgode plaćanja PDV-a, oprost poreza na dohodak, a ovisno o težini situacije, i smanjenje plaća javnom sektoru te sredstva iz drugog mirovinskog stupa.

"S tim je trebalo krenuti još jučer! Situacija je jako ozbiljna, treba za mjere određeno vrijeme koje mi u biti nemamo", rekla je Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instituta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kao jednu od krajnjih mjera, ravnateljica Ekonomskog instituta predlaže gašenje nekih državnih institucija.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo