KRIMINALCI U POLITICI / Nakon RTL-ove priče reagirao i glavni državni odvjetnik - političarima poslao znakovitu poruku

Danas je međunarodni dan borbe protiv korupcije. A nakon što je Zoran Milanović potegnuo pitanje kriminalaca među političarima, a RTL jučer prikazao kako u obje najveće koalicije postoji gotovo jednak broj procesuiranih saborskih zastupnika, reagirao je i glavni državni odvjetnik

9.12.2015.
18:59
VOYO logo

Zapisničari ili konobari zaposleni u Saboru ne smiju iza sebe imati povijest kršenja zakona - dok oni koje poslužuju - mogu. Dinko Cvitan - teško je mogao skriti što o tome uistinu misli.

Image
Nema zakona koji bi ih spriječio /

Pandorina kutija je otvorena: koliko 'evidentnih kriminalaca' ima u redovima SDP-a i HDZ-a?

Image
Nema zakona koji bi ih spriječio /

Pandorina kutija je otvorena: koliko 'evidentnih kriminalaca' ima u redovima SDP-a i HDZ-a?

"To je meni teško komentirati, to je pitanje etike, ja znam da svaki službenik koji se zapošljava za državnu službu mora donijeti uvjerenje o nekažnjavanju. Prema tome, ako je to za državne službenike ili bilo koga tko radi u upravi uvjet, neka politika zaključi je li to uvjet i za biti član parlamenta", rekao je glavni državni odvjetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li politika reagirati, ne zna se, ali političari odmah jesu. No, nakon dosjea koalicija koje smo jučer objavili, u kojem smo naveli da SDP-ova Franka Vidovića prate optužbe da je pijan prijetio policajcu, od Vidovića je stigla potvrda o nekažnjavanju - od šefa policije. 

"…u Evidencijama koje se vode na Informacijskom sustavu Ministarstva unutarnjih poslova, nije evidentirano postupanje zbog navodne prijetnje policijskim službenicima…", javio je Glavni ravnatelj policije Vlado Dominić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A i IDS-ov Tulio Demetlika upozorio je da njegova nepravomoćmna presuda za sramoćenje - poništena.

Dok nema zakona koji bi ih spriječio zastupnike/prekršitelje da sjednu u fotelju, postoji propis koji omogućava da plate više za svoje grijehe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada je riječ o istoj ili istovjetnoj povredi zakona, ako je riječ o zastupniku naša je sankcija stroža jer su zastupnici prije svih ostalih pozvani da poštuju pravila koje tijelo čiji su oni članovi donosi", kaže predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković.

Vijeće Europe preporuča Hrvatskoj - uspostavite etički kodeks za zastupnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postojanjem tog kodeksa trebaju znati što od parlamentaraca se može očekivati odnosno kakvo ponašanjo očekuju od sami sebe", poručuje predsjednik GRECO-a Marin Mrčela.

Kako bi točno znali što smiju, a što ne, povjerenstvo će prvi put kod sljedećeg saziva svim zastupnicima uručiti letke s uputama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo