Afera prisluškivanje u DP / Nakon razotkrivanja prisluškivanja bivšeg savjetnika predsjednice istražili smo kako je moguće tako nešto napraviti

Osumnjičen za iniciranje tog djela je glavni tajnik Domovinskg pokreta u ostavci Darijo Žepina

23.7.2021.
20:00
VOYO logo

Nakon što je RTL razotkrio kako je sada bivši glavni tajnik Domovinskog pokreta Darijo Žepina pod policijskim izvidima od prošle godine i to zbog ozbiljnih optužbi, iniciranja prisluškivanja bivšeg savjetnika predsjednice, Mate Radeljića, iz njegove stranke nemaju komentara.

Istražujemo kako je uopće moguće tako nešto napraviti i kako se prislušni uređaji mogu otkriti. 

Image
Policija šuti /

RTL doznaje: Škorina desna ruka je posljednjih godinu dana pod policijskom istragom: Je li zato Miro dao ostavku?

Image
Policija šuti /

RTL doznaje: Škorina desna ruka je posljednjih godinu dana pod policijskom istragom: Je li zato Miro dao ostavku?

Uređaji i softveri za prisluškivanje dostupniji nego ikad prije

Tko je naručio da se uđe u apartman Mate Radeljića i stručno u TV prijemnik postavi prislušni uređaj? Policiji je još misterij. Osumnjičen za iniciranje tog djela je glavni tajnik Domovinskg pokreta u ostavci Darijo Žepina. 

Za struku je takav čin - jasno kvalificiran. Sudski vještak za tehniku i metodologiju prisluškivanja Đuro Lubura kaže kako je svako neovlašteno snimanje i prisluškivanje ozbiljno kazneno djelo u većini zemalja tako i u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su danas uređaji i softveri za prisluškivanje dostupniji nego ikad prije, za ovakvo postavljanje treba biti iznimno stručan. Uz to, nitko nema pravo upadati u tuđi dom i postavljati uređaje osim policije i službi koje za to moraju imati nalog!

"U ovom dijelu koji se tiče pratnje smijemo raditi opservaciju, fotografiranje na javnom mjestu i pratnju, znači nikakvo postavljanje buba, prisluškivanje i tako nešto" kaže Siniša Patačko iz privatne izvještajne agencije.

Iako, upita za takvo što detektivi imaju na dnevnoj bazi, no oni smiju zato raditi protuprislušne preglede. Patačko ih radi na tjednoj bazi. "Ili se radi o nekim preventivnim stvarima, prije sastanka ili kad ljudi sumnjaju da su imali provalu koja je bila fingirana. Najizloženije su prostorije u kojima se vode razgovori, nema smisla provjeravati podrum recimo ako tamo nitko ne boravi", kaže.

Prisluškivanja u Hrvatskoj očito ima previše. Prate se svi - muževi žene, ljubavnice, gotovo učestalo i tvrtke jedna drugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako je teško utvrditi postojanje nekog prislušnog uređaja, ali uvijek se trebate zapitati zašto bi netko vas prisluškivao, ako doista imate razloge zbog kojeg bi trebali štititi svoju privatnost ili poslovne razloge onda se morate obratiti stručnjacima koji mog provjeriti postoje li prislušni uređaji, sami to sigurno nećete utvrditi, jer onda ne bi bilo jednostavno to ni postaviti", kaže Lubura.

Iako je riječ o ozbiljnom kaznenom djelu, stručnjaci se boje da će se u budućnosti događati sve više povreda privatnosti i upada u dom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo