i dalje glavna tema / Nakon rafaljne paljbe u Vukomercu i dalje vlada strah, šef za krizne situacije krivi sustav

Zbog rafalne paljbe iz automatskog oružja, tri osobe zadržane su u istražnom zatvoru u Remetincu

15.9.2018.
20:55
VOYO logo

Rafalna paljba - i dalje je glavna tema u Vukomercu. Na dječjem igralištu - tek pokoje dijete. Manje roditelja jutros i u parku. Zbog svega što se dogodilo, ni ne čudi, smatraju mještani. 

"Kad čujete takvu rafalnu pucnjavu koju sam ja osobno čula 91ve godine iz vojarne Borongaj nije lako. Ljudi se ne osjećaju ugodno. Osobno ni samoj mi baš nije ugodno, ali jednostavno očekujem da će nadležne institucije kao što su i rekle, koje su nadležne prvenstveno MUP napraviti i dati sve od sebe da to bude pod kontrolom", kazala je stanovnoica Vukomerca Marija Pavičić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer, prije nekoliko dana - rafali iz kalašnjikova fijukali su na sve strane. Sve je počelo nakon što su u dva automobila dvojica članova obitelji Osmanović došli ispred kuće Zahirovića zbog duga od 4 tisuće eura i ispalili nekoliko hitaca iz pištolja. Zahirovići su uzvratili rafalima iz automata, nakon čega su Osmanovići pobjegli. 

Mario Župan tog je dana sve gledao s balkona, samo 4 kuće dalje. "Mogao je netko poginuti. U tom trenutku je u školi navodno bilo 200 đaka, roditeljski sastanci u tijeku, 5-6 auta propucano u šajbe, nije to sad okolo negdje, nego direktno pogođeni auti. Božja sreća što nije došlo do velike tragedije", tvrdi Župan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispred kuće iz koje se krenulo u vatreni obračun - i jutros policija. I zapečaćeni Porsche. Iz obitelji Zahirović na koje se pucalo, a koja je uzvratila rafalima, tvrde - mi nismo krivi.     
"Nitko nije pucao, mi smo trčali da vidimo na balkon tko puca, kad smo vidjeli, mi smo pobjegli. A oni su rekli da smo mi pucali s balkona", kazala je Sarajka Zahirović ustvrdivši da policija kod njih nije bila. 

Haziba Zahirović tvrdi kako su u kući imali kalašnjikov od njenog muža ali da iz njega nitko nije pucao. Zahirovići tvrde i kako nije istina da su pretukli jednog člana Osmanovića koji se s masnicama snimio na Facebooku i govorio kako su ga držali taocem jer je tražio novac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On sad može reći 'tukli su me', ali da smo mi njega, nas 50 tukli, on ne bi izišao odavde, on bi bio mrtav, da smo ga tukli kao talca, maltetirali. On je sam došao u našu kuću", tvrdi Haziba Zahirović. 

Dvije romske obitelji - Zahirovići i Osmanovići nikad se nisu slagali.  Zahirovići su Osmanovićima bili i dužni 4 tisuće eura. Ali nitko se nije usudio tražiti dug, sve do smrti glave obitelji - čovjeka kojeg su se svi bojali - Šerifa Zahirovića koji je u nedjelju umro prirodnom smrću, ali još uvijek nije pokopan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon sukoba romskih obitelji, nekoliko dana zaredom roditelji u Vukomercu su prosvjedovali, a ondje je dva dana zaredom dolazio i zagrebački gradonačelnik Bandić kojeg su također napali. Upomoć mu je priskočio i šef za krizne situacije Pavle Kalinić koji je za RTL Danas kazao kako je osoba koja je krenula pljunuti gradonačelnika imala kamen u ruci. 

"Ja ću uvijek braniti djecu, neću dozvoliti da ih napadaju. Ovdje se radilo o napadu na drugu po važnosti osobu u državi. Ide prvo premijer, a onda gradonačelnik. Zamislite da se to dogodilo u nekoj drugoj zemlji jamčim da oni ne bi prošli tako 'nikom ništa'", kazo je Kalinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi da je policija odavno treba pokrenuti akciju da se razoruža ljude te da je zakao cijeli sustav. "Nepoznato je koliko oružja ima po Republici Hrvatskoj. Ta tema se cijelo vrijeme gura pod tepih. To je sigurnosno pitanje", kazao je.

Na pitanje mogu li građani Zagreba i Vukomerca biti sigurni, Kalinić je poručio da su se po pitanju Vukomerca stvari krenuli rješavati. "Sustav to može riješiti. To je pitanje dobre volje i organizacije", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo

Još iz rubrike